Utrustning vs. Segling

Matt. Just avslutat en diskussion om huruvida vi behöver en strömsnål liten sjutums pekskärm eller inte. En ganska vanlig situation ombord på Mary. Min båtpryltokige kapten hittar nya sjysta smarta prylar som vi skulle kunna ha användning för ombord, medan jag får den otacksamma rollen som bromskloss. Inte nödvändigtvis för att jag inte ser nyttan av den där prylen han vill köpa utan för att det behövs en motpol – annars skulle vi inte ha några pengar kvar att segla för. Så extremt skulle det nog inte bli i vårt fall. Maken har ju faktiskt kommit iväg en gång förut, med hela 5 000 kronor på fickan . Det räckte till Kanarieöarna och tillbaka, vilket i sig är ganska imponerande : )

Men det är många som aldrig kommer iväg alls. De ska bara fixa det där sista …

————————————————————————————————————————————

Och för er som undrar om det blev någon skärm. Nej, ikväll gick ingen vinnande ut ur diskussionen. Vi skjuter på beslutet, en ganska vanlig utgång. Inte så dum alls faktiskt. Det är nämligen lätt att tro att man behöver en massa prylar och köpa på sig dem, men det är oftast smartare att vänta och se om behovet verkligen blir ett faktum. Om det inte handlar om säkerhets- och nödutrustning vill säga.

7 reaktioner på ”Utrustning vs. Segling

 1. Jag känner igen det där, rollfördelningen är densamma hos oss 🙂 Det är så svårt att bestämma en nivå att ligga på. För att verkligen komma iväg behövs ju egentligen bara en båt och inget mer, allt annat är lyx. Frågan är vad man själv tycker att man behöver. Vi la ju t.ex. efter noggrant övervägande, 15000:- på en SSB, mer än en månads segling för oss.

  Ska fortsätta utveckla det där någon gång…
  Hälsa kapten att jag också kollat på pekskärm 😉

  Gilla

 2. Ja prylar hit och prylar dit…
  Jag har samma problem… måste ha en av det bästa och mest komplett utrustade L28 som finns…
  Var använde vi mest under vår resan?
  Gammal bärbar dator och spisen, :-).
  Resten står där nytt fortfarande, he he he
  Men andra sidan är att vi bara seglade till Medelhavet. Jag kan se användning för en touchscreen kopplade till båtens dator… Vill faktiskt också ha en… Men det är lyx…
  Näst i min lista står faktiskt en Ipad, då kommer att få allt i en förpackning….

  Gilla

 3. @Hampus: SSB är bra att ha, bara man utnyttja den ordentligt. Det är mycket man kan göra med SSB mer än vad folk tror. Jag ser det som en viktigt säkerhets detalj ombord. Tyvärr är det så att mindre och mindre kuststationer avlyssnar SSB frekvenser. Och tyvärr är också DSC på SSB dyrt.
  Älskar min gammal 710! 🙂
  ps. säger inte detta för att jag säljer SSBs. Jag säljer det för att jag gillar det, lite av en hobby!!

  Gilla

 4. Å jag, ja jag har svårare då jag är själv ombord och håller i den egna plånboken. Med en polare som bara seglar med och inte behörer bry sig om prylinköpen och annat (han tycker för övrigt att det är FÖR mycket av allt i den lilla båten, särskilt blinkande saker och skruvmejslar)

  Brukar lösa det som så att jag ger honom en uppgift att lösa över en dag eller så: krypterar sedan internetåtkomsten ombord det trådlösa nätet och gömmer alla kryssmejslar på lämpligt ställe, tar en kaffe på stan och när jag återkommer står antingen en sur Martin där och kliar sig i skägget efter en lösning UTAN prylarna och utan kunskapen (nätet) Oftast har han då lagat god mat för att hålla kaptenen på glatt humör.

  För mig: en win-win situation alltså 😀

  Devisen – mest prylar tills båten sjunker borde vara rättesnöret, det är ju KUL ju…

  Gilla

 5. Det är en av fördelarna med att vara 3 personer på 27 fot (fråga inte vad de andra fördelarna är). Då behöver man nämligen inte fatta beslutet om man ska ta med fler prylar eller ej. Vad är motsatsen till ”flest” prylar? ”Färst”? Det ordet borde finnas. Vi ligger nog rätt bra till i tävlingen om färst antal prylar.

  Gilla

 6. ”Färst” var bra! Eller slim sailing. Ju färre prylar, ju förre saker som det skall mekas med å förre saker som kostar pengar. Fast bekvämligheter så klart.

  Mazarinen blir kul att följa!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s