Bävrar. En gnagare med jättelika tänder och paddel till svans. Ett djur som lever i de djupaste värmländska skogarna, men som jag själv bara sett på tecknad film. Ja, ungefär så var min syn på bävrar tidigare. Tills några vänner en dag sa att de sett spår av bävrar på Härmanö utanför Orust. Kunde det verkligen vara möjligt.

Den gångna helgen var det dags att undersöka saken närmare. Vi mötte upp resten av bäverpatrullen i Gullholmens gästhamn, snörade kängorna och laddade ryggsäcken med lunch och tre fikor för en heldag på bäverspan.

Efter några kilometers vandring genom gullvivetäckta skärgårdsängar svängde vi in i skogen. Och där, en bit upp på ön, där låg den. Dammen där bävrarna skulle hålla till.

Jag såg mig tveksamt om. Kunde detta verkligen vara rätt? Men då såg jag det, det första avgnagda trädet. Och där, ett till. Minsann. Hela området visade sig vara täckt av stubbar och fällda träd.

Här fanns också imponerande samlingar av spillning. Märkligt lik älglort. Så antingen påminner bäverns spillning väldigt mycket om älgens, eller så är det här Härmanös älgar brukar samlas vid bäverdammen för att dricka och göra sina behov. Det första kändes troligare. Finns det ens älgar på Härmanö, någon som vet?

På några platser kunde vi se hur bävrarna byggt dämmen för att reglera vattennivån i sitt bo. Ingången ligger tydligen under vattnet, och så vill de att det ska förbli. Det fanns flera dammar med olika vattennivåer i området.

Bävrarna på Härmanö kom tydligen simmandes från grannön Lavön så så sent som 2005. Idag lär det finnas flera bäverfamiljer på ön. Tyvärr ser vi inte en endaste trots att hänger kvar i området halva eftermiddagen.

Kanske var vi inte tillräckligt tysta. De är tydligen ganska skygga. Eller så låg de inne och kurade med sina ungar. De föds i maj. Men det mest troliga är nog ändå att vi var där fel tid på dagen. Senare förstod vi att de ses bäst tidiga morgonar och sena kvällar. Vi googlade lite. Det borde vi gjort innan.

Visste du att …
- Bävern är Sveriges största gnagare.
- Bäverns tänder slutar aldrig växa.
- De använder sin platta svans som paddel när de simmar.
- Bäverns päls är mycket tät. På en cm2 finns 23000 hårstrån (människan har 600).
- Bävern kapar träden för att komma åt grenverket.
- Grenarna används för att bygga dämmen och hyddor.
- Bävern kan klara sig under vattnet i 20 minuter.
- Ev bäver kan gnaga av ett 25 cm tjockt träd på fyra timmar.
- Gället från bäverns analkörtlar anses ha en läkande och potenshöjande effekt.
- Bävrarna var helt utrotade i Sverige i slutet på 1800-talet.
- Idag finns nästan 100 000 bävrar i Sverige.

Fascinerande djur ändå. Vi har bestämt oss för att segla tillbaka i höst igen. Bara vi, i skymningen, tysta som möss. Då minsann, då minsann ska vi hitta de där bävrarna, och se årets bäverungar leka i dammen. Så får det bli. Återkommer med en ny rapport då.

Trevlig berättelse och fina bilder!
I Mälaren, där vi har seglat under många år, är det mycket vanligt med bäver på småöarna. Tidigt på våren innan lövsprickningen, kan man se rena ”skogsavverkningen”, när man seglade förbi. Otto, bättre lycka i höst!
Rune, Sigtuna
GillaGilla
Där ser man. Ja, finns det 100 000 så måste de ju nästan finnas lite varstans. Har ni sett själva bävrarna någon gång eller bara deras efterlämningar? /Linda
GillaGilla
Vi har flera gånger sett bäver från båten när vi seglat nära någon ö, men aldrig (vad jag kommer ihåg) sett någon när vi vandrat på land. På SiBK:s klubbholme (Landholmen N59 25.958 E17 44.034) var man glad över bävrarna då dom höll efter all lövsly som annars fick röjas för hand. Ett intressant inslag för oss på våren var Fiskgjusen. Att studera deras bon (ofta i toppen av en gammal tall) och sätt att fiska var rogivande, allt från sittbrunnen i en mälarvik! Tips: Göta kanal-Södertälje-Mälaren-Sthlm-Skärgården-Gotland-Öland-Karlskrona-hem. Garanterat mycket att uppleva!/Rune
GillaGilla
Ja, just det. I sötvatten kanske man ser dem så klart lite oftare. I saltvatten simmar de visst bara till nöds. När det måste flytta eller så. Och ja, sträckan Stockholm-Blekinge är fin. Där har vi seglat några gånger. Men den där Göta Kanal sparar vi på lite 🙂 /Linda
GillaGilla
Visste ni att efter isen lagt sig på dammen o ch blivit tjock och fin öppnar bävern dämmet och sänker nivån i dammen ca20cm och får på så vis en fin vinterhemvist tryggt från rovdjur och bitande stormar under det tjocka islagret. Därför fäller bävern mycket träd ut i dammen under hösten för att på så sätt ha ett fint vinterföråd med feta knoppar och saftig bark under den skyddande isen. Fantastiska djur.
GillaGilla
Oj, nej det visste vi inte. Så smart. Otroligt fascinerande djur. /Linda
GillaGilla
Hej
Vill man se bäver så kan jag rekomendera en tur i kanot på Valboån mellan Viksjön och Ellenösjön.
Ligger en bit söder om Färjelanda och är klart värt en tur. Bäst tiden att se bäver är i slutet på maj eller i juni.
Aktiviteten börjar någon timma innan skymning.
Har en lite film från förra året när jag och sambons dotter paddlade där.
GillaGilla