Så tyckte vi om årets Familjer på äventyr

Vi har just kollat på sista avsnittet av tredje säsongen av Familjer på äventyr. Jag skrev innan om våra förväntningar, så här kommer domen. Generellt tycker jag att det var lite väl mycket fokus på det negativa i årets säsong. Jag förväntar mig mer feelgood av ett inspirationsprogram. Men det kompenserades å andra sidan i det sista avsnittet. Bra. Vi gillar lyckliga slut.

Sydafrika – Äventyrarna

Pappan är ju som han är, och jag gillar absolut inte vithajsdykningen – den tycker jag är riktigt dum. Men sönerna verkar ha en fin sammanhållning och de gör mycket roligt tillsammans. Inget äventyr kanske, men väl en aktiv vardag som inspirerar.


Grönland – Sökarna

Otroligt vackra omgivningar, som väntat. Och familjen verkar ha vettiga värderingar. Men att bosätta mig på Grönland någon längre tid? Nä, det har jag faktiskt ingen större lust till. Inte innan, och än mindre nu.


Seglarna – Entusiasterna

Tveklöst roligast att se, eftersom Vebers är goda vänner till oss. Deras medverkan i programmet har dessutom väckt en massa goa minnen, som har gett sköna eftersnack hemma hos oss. Tack för det.


Spanien – Utvandrarna

Kanske de modigaste av dem alla eftersom de lämnade allt och flyttade på obestämd tid. Men där tar inspirationen slut; jag har lite svårt att identifiera mig med föräldrarna i den familjen. Vi är för olika helt enkelt.

Nu återstår att se om det blir en fjärde säsong. Hoppas det. Produktionsbolaget söker nya familjer. I väntan på det kan man ju alltid göra som vi just har gjort, se om första säsongen. Det var roligare den här gången, när vi inte behövde bekymra oss så mycket för vad folks skulle tycka. Nu är det jag som sitter här och tycker istället 😊

Vad tyckte du om årets säsong?

25 reaktioner på ”Så tyckte vi om årets Familjer på äventyr

 1. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om denna säsong faktiskt. Kanske att de tidigare va bättre men alla familjer är inspirerande på sitt sätt. Det är alltid roligt att följa människor som följer sin dröm och vågar prova om det liv de drömmer om verkligen är något de vill. Jag kunde identifiera mig mest med grönlandsfamiljen då våra barn (och jag) också kom hit till Tyskland utan att kunna tyska, det är tufft. Men Grönland och Bayern är inte samma sak och jag vette tusan om vi hade valt Grönland, kanske!

  Gillad av 1 person

 2. Jag har kommit in i halva avsnitt fem och där tappade jag sugen. Avsnitt för avsnitt växte fokus på problematiken kring barnen och svårigheterna kring tre familjers flytt hemifrån. Som tidigare medverkande vet jag ju att filmteamet typ tre veckor på sig att filma på plats och därför rimmar TV-serien lite illa med verkligheten, tycker jag. Som att de inte hade mer stoff att klippa från än från de första tuffa tre veckorna – tuffa för vem som helst var som helst tänker jag. TV-teamet var liksom inte kvar tillräckligt länge för att följa familjernas genombrott. Men du ger hopp om avsnitt sex, bra!

  Gillad av 1 person

 3. Va, var det sista avsnittet?? Det har ju bara börjat tycker jag.

  Håller med, seglarna är roligast att följa. För lite fokus på livet på båten och havsseglingarna dock. En härlig familj och såå charmiga barn! Imponerande att genomföra långsegling med så liten båt.

  Grönland…. njae…. förstår inte valet riktigt. Barnen går i skolan och föräldrarna går till jobbet…

  Syafrikaborna – en riktigt cool familj! Det blev intressantast när de åkte hem till Sverige. Innan var de ju på hemmaplan liksom.

  Spanienborna – där känns det verkligen som att det bara börjat. Hur går det med deras affärsidé? Får de ekonomin att gå ihop? Hur trivs de?

  Gilla

  • Jag tänkte också på det. Hur familjen på Grönland pratade om all tid de fick tillsammans. Man jobbar kanske färre timmar eller har ett lägre tempo på Grönland. Oavsett så är det säkert en enorm omställning. /Linda

   Gilla

 4. Nja tyckte inte att det kom igång nån gång, men det beror lite på hur produktionsbolaget klipper och lägger upp. Kanske hade de lite för lite material som någon skrev. Men alltid roligt att följa människor med drömmar som dessa… Helt partiskt tycker jag nog ni och missionärerna varit bäst hittills. 😉

  Gilla

  • Lustigt. Vi har också fattat tycke för missionärerna i serien, både i säsong ett och två. Det var kanske det som saknades i den här säsongen, en missionärsfamilj 🙂 /Linda

   Gilla

 5. Absolut inget ont om familjerna som var med, alla verkade vara trevliga människor, men nja… tyckte faktiskt denna gång var den sämsta, men det kan ju bero på TV-bolagets klippning. Tappade faktiskt helt intresset och glömde nästan bort när det var dags, tidigare har vi suttit bänkade och längtat. Tyckte det fokuserade för mycket på alla privata händelser innan, det tog för många avsnitt innan familjerna äntligen kom iväg och fokus låg liksom inte alltid på själva äventyret hos vissa familjer, åtminstone inte i början. Förlåt Sydafrikafamiljen, ni är säkert superhärliga, men nä… här blev det för mycket fokus på vuxna killar som bara ville ha kul och leka, kändes inte så jättehäftigt faktiskt.

  Gilla

   • Ja, det var ju onekligen lite provocerande sagt 🙂 Vi träffade faktiskt den här familjen när vi var i Sydafrika, de ville ha lite tips till sin långsegling. Mamma Jytte var jättetrevlig men pappa Craig verkade generellt rätt ointresserad trots att det var de som hade tagit initiativet. Som han var lite ”för cool” för oss. Men en del människor kan man ju behöva lite tid för att komma under ytan … /L

    Gilla

 6. Jag tyckte bättre om denna säsong än förra av någon anledning. Bäst tyckte jag om första, förstås, men det är väl alltid svårt att följa upp en succé.
  Jag gillar sydafrikanerna, de verkar äventyrliga och aktiva! Cool morsa! (Blev väldigt förvånad när min egen morsa sa att de verkade helknäppa och bara festade – de var ju ungdomar och ville ha kul, och de gjorde ju saker också, och var bra på saker!)
  Segling är ju alltid fascinerande också!
  Grönland var intressant, älskade det ostressiga personalmötet på fängelset, men vilken utmaning för barnen! Tung miljö! Vacker, men tung!
  Spanien – det kan bli tufft – speciellt med de barnen. Undrar hur det går för dem i spansk skola!

  Jag tycker inte det gjorde något att det fokuserades en del på problem. Jag tycker det var intressant att det togs upp att det inte alltid är helt oproblematiskt att flytta iväg, speciellt med barn.

  Vi har haft tur!
  Ser fram emot nästa säsong!

  /Åsa

  Gilla

  • Hej Åsa, Kul att du också gillade familjen i Sydafrika. Jag tyckte först att de inte hade i programmet att göra. Det är ju trots allt deras vardag som skildras och de känns mer som sydafrikaner än svenskar. Men det var faktiskt de som inspirerade mig mest. Tror det beror på att jag själv är mer intresserad av en ”aktiv vardag” just nu än ”det stora äventyret”. Man är liksom mottaglig för olika saker i olika faser av livet. /L

   Gilla

 7. Tyvärr gillade jag inte denna säsong alls. Jag var först väldigt glad att dom skulle följa en ny seglarfamilj men tycker produktionen misslyckats med skildringen av deras äventyr. Man fick se en glimt av medelhavet och sen var dom mer eller mindre på Kap Verde efter ett kort stop i Marocko. Man fick ingen inblick alls i hur deras liv ombord såg ut. Du och din man var väldigt skickliga på att ge målande bilder av hur ett långseglarliv kan se ut. Dina upplästa blogginlägg gav också en enorm känsla och fick både mig och tjejen att spana efter segelbåtar på blocket trots att ingen av oss satt en fot på en segelbåt tidigare.

  Gilla

  • Tack, men det handlade nog inte så mycket om ”vår skicklighet” utan det faktum om att både producenten och ”klipparen” var nya den här säsongen. Man ville göra en förändring, eftersom förra årets säsongen inte hade alls lika många tittare som den första. Själv saknade jag humorn från tidigare säsonger. För mig var det väldigt tydligt att det var andra människor som låg bakom. Ska bli spännande att se om det blir en ny säsong. /Linda

   Gilla

 8. Vi blev uttråkade. Sydafrikanska familjen kändes minst äventyrlig, ser inte så mycket äventyrligt i vad de gjorde. Jag tycker intervjuerna för alla familjerna var samma sak hela tiden, de sa samma sak i varje program. Kan ha berott på klippning, men efter ett program så behövde man inte se något mer, det blev inget nytt. Sorry, att jag verkar negativ, men det var vad jag tyckte.

  Gilla

 9. Årets säsong kändes lite annorlunda från övriga, familjerna överlag kändes mer osäkra på något sätt. Men själva programmet är ändå väldigt inspirerande tycker jag. Jag sitter med min åttaåriga dotter Astrid som också tycker om programmet och så frågar jag: ”Dit, men dit skulle vi väl kunna åka? Bara åka iväg på obestämd tid!” Hon svarar alltid: ”Nej! Max två månader. Inte mer.” Så vi får väl se vilket äventyr vi får bege oss på i två månader…!

  Gilla

  • Men det är egentligen inte så konstigt, om de kändes mer osäkra. Tre av fyra familjer var ju i början av sitt ”äventyr”, medan de tidigare år haft med familjer i olika faser av sin resa. Trygghet och övertygelse kommer ju med tiden, när man vet lite mer hur det går med allt. /Linda

   Gilla

   • Nej precis, inte alls konstigt. Och på sätt och vis så gör det det hela mer inspirerande för man kan tänka att de människorna inte är så långt ifrån en själv. Att alla som beger sig ut på äventyr inte måste vara bergsäkra och luttrade. De kan vara som vemsomhelst. I början på sitt äventyr, i slutet eller mitt i.

    Gilla

 10. Jag håller med övriga om att denna säsong långt ifrån mätte sig med föregående säsonger. Så synd får man väl säga, att de försökt med ”nytt folk/nya grepp”, för det blev inget bra.

  Nu är jag själv utlandsboende sedan över 20 år, men jag tycker framför allt att det inte uppstod någon ”Oaw, så inspirerande! Jag skulle också vilja…”-känsla alls, snarare tvärtom, i alla fall i de första fem avsnitten.

  Sydafrikafamiljen borde inte varit med alls tycker jag, i alla fall inte som en ”familj på äventyr”. En familj med en svensk mamma som bor i ett annat land (som vi då!) eller vilken annan expat-familj som helst. Vardagsliv. Visst verkar deras vardag vara lite mer äventyrlig än en vanlig svennes, men ändå, synd att de inte hittat någon bättre familj – på ”riktigt” äventyr – att följa. (Tyckte dessutom att pappan där var ytterst osympatisk, men det hör väl egentligen inte hit.. 🙂 )

  Jag hade gärna sett någon ännu senare uppföljning, tycker inte serien spände över tillräckligt lång tid av deras äventyr.
  Nåja, ska bli spännande att se om de får ihop nya familjer till ännu en serie!

  Gilla

 11. Tack för kul blogg! Älskar det programmet! Tyvärr missade jag avsnitt 8, säsong 2. Har letat överallt, men hittar det inte. Har ni så ni kan dela det, eller vet var det finns? Tack igen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s