Team SCA seglar igen

Detta inlägg är sponsrat av Team SCA

Team SCA har gjort en video där de reflekterar över sitt deltagande i Volvo Ocean Race – världens tuffaste havskappsegling. Tjejerna pratar mycket om tid. Det är intressant, för just tid har varit ett centralt begrepp även under vår resa. Fast på ett helt annat sätt.

För oss är gott om tid en förutsättning för att alla i besättningen ska känna sig trygga och trivas ombord. Tid för reflektion och återhämtning, tid att stanna upp och känna efter. Tid att ta hand om båten och varandra. Tid att avvakta, och invänta rätt väder. Tid att förbereda sig, och fatta kloka beslut. Men om vi kommer fram en vecka tidigare eller senare kan kvitta, det viktiga är att ha trevligt under tiden.

I Volvo Ocean Race däremot, där för man en ständig kamp mot tiden. Där gäller det att prestera maximalt varje minut. Där räknas varje sekund – under nio månader, dygnet runt, i ur och skur. Ja, det är inte svårt att föreställa sig att detta medför en extrem psykisk press. Sömnbrist och sjösjuka lär inte underlätta. Men det är också detta som gör att tjejer faktiskt kan tävla på nästan samma villkor som killar i ett av världens mest krävande idrottsevenemang. Det är häftigt.

Visst, killarna har kanske något bättre fysiska förutsättningar. Men här är det lika mycket strategi, uthållighet och psykisk styrka som gäller. Och förmågan att hålla samman och fatta svåra beslut i pressade situationer. Detta bevisade tjejerna i Team SCA på ett fantastiskt sätt. De tog sig inte bara runt, utan vann också en av delsträckorna. Trots att den långa manliga dominansen gett männen betydligt mer erfarenhet av den här typen av kappsegling.

Nu hoppas vi att tjejerna är tillbaka i Volvo Ocean Race för att stanna. Personligen hoppas jag vi får se fler mixade besättningar nästa gång. Det vore kul. Om två år vet vi. Men redan nu i helgen är det dags för nästa utmaning för Team SCA. Rolex Fastnet Race, den 15 augusti 2015. Klockan tickar.


This social campaign is powered by REDPILL

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s