Isbjörnsvarning

isbjörnsfällen

Inte var dag man ser en sån här på klädstrecket …

APPILATTOQ, GRÖNLAND. För två veckor sedan simmade en isbjörn in här i
hamnen, och gick iland. Den sköts, då den utgjorde ett hot mot byborna. Skinnet hänger nu på tork på en gungställning mitt i byn. Sedan dess har man sett ytterligare sju isbjörnar i trakten. De kommer hit på isbergen, som flyter ner längs Grönlands ostkust. Och i år har det varit ovanligt många isberg, och därmed fler björnar än vanligt.

Isbjörnarna ska enligt lokalbefolkningen inte utgöra något hot så länge de simmar, de kan inte ta sig upp på båten. Häromdagen var det en liten sjuåring som hade böjt sig ner från en båt och faktiskt klappat en isbjörn i vattnet. Det låter fantastiskt, men jag skulle nog inte uppmuntra mina barn att prova om de fick chansen.

På land är isbjörnarna däremot farliga. Mycket farliga. Och skulle man mot förmodan möta en så gäller det att söka skydd så snabbt benen bär. Vi har blivit tipsade om att slänga av oss ett klädesplagg eller en sko i flykten för att vinna tid. Björnen brukar stanna upp för att sniffa på det man kastat.

Otto som är ganska fäst vid sina ägodelar gillar inte tanken på att offra något till björnen, och undrar om han inte kan få bära med sig en trasig eller urvuxen tröja i syftet. Jag antar att det skulle fungera om han bar den nära kroppen. Men att han som uppäten inte skulle ha någon större glädje av sina favoritplagg verkar svårt att ta in.

Ja, vi hoppas förståss att Otto slipper ställas inför detta dilemma. Men en isbjörnshona som kom simmandes med två ungar på ryggen, det hade vi bra gärna sett.

5 reaktioner på ”Isbjörnsvarning

 1. Hej Allihop på s/yMary – igen!
  Skrev nyss en kommentar som jag slarvade bort. Kort ville jag bara berätta va jag njöt av berättelsen om varma källor bland smörblommor, isberg o snöklädda fjäll. Så vackert beskrivet – poetiskt rent av! Och fotona sen… Ren njutning!
  God tur hemåt den närmaste månaden!
  Lisen (Lottis väninna)

  Gilla

 2. Isbjornar sags vara unika nar det galler forhallandet till manniskor. Till skillnad fran stora kattdjur, andra bjornar, hyenor och all andra farliga kottatare pa land, sa har isbjornen ingen stund av tvekan om en manniska ar en maltid eller inte Isbjornar ar alltid hungriga och sekunden efter isbjornen har upptackt en manniska ar isbjornen pa jakt efter sin sjalvklara maltid. Ingen plats for teddy-bjorns sentimentalitet har! Skaffa ett riktig bossa om Ni skall fortsatta era upptacks farder. De lar finnas for uthyrning pa Island och Gronland m.fl stallen dar Isbjornar haller till. Jan Oskar Guillou skulle halla med om detta efter en isbjorns attack dar han skot bjornen med flera skott, och ”live to tell the tale”.

  Gilla

 3. Vilka fantastiska bilder! The ice-vault, klipp-stugorna, de bistra bergen och skona is-klipporna, allt helt otroligt. Danska/Gronlanska turist kommistionen(?) borde publisera dom alla i en stiligt fin ”Coffee-table” bok! Du har ett fint oga som fotopgraf Linda! PS: Estie halsar och sade spontant – ”Otto has really grown…” (Duktig pojke!)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s