Stjärna i fjärran

Land i sikte!

Land i sikte!

SANTA HELENA, SYDATLANTEN. Ludvig kryper ner i sängen. Trycker sin kalla kropp mot min. Påminner mig om att klockan är fyra, att det är min vakt. Jag suckar tungt, vill inte lämna värmen under täcket. Men så minns jag plötsligt. Det är inte vilken morgon som helst. Den är söndagen den 22 december år 2013, dagen då vi räknar med att komma fram till Santa Helena.

Jag drar snabbt på mig underställ, fleeceställ, yllesockar och mössa. Gör i ordning en kopp te, och skyndar mig ut. Tittar andaktigt och förväntansfullt ut i mörkret. Västerut. Mot den ö som borde finnas därute. Mindre än 20 sjömil bort. Det tar inte lång tid att hitta det jag söker. Ett fast vitt ljus strax ovanför horisonten.

Jag stirrar länge på det vita ljuset. Hade jag inte vetat att land fanns nära.Då hade jag kunnat missta ljuset för en stjärna. En stjärna i fjärran. Men det är ingen stjärna jag ser. Det är en lampa satt där för att visa vägen. Ett bevis på att vi navigerat rätt. Att vi efter drygt tio dygns segling hittat fram till en av världens mest isolerade öar. Med bara två dagars marginal till julen.

Nu hoppas vi att även tomten hittar hit i tid. Och att alla ni där ute får en riktigt fin jul.

23 reaktioner på ”Stjärna i fjärran

 1. TACK för ännu en fantastisk skildring! Att få se en sådan ”stjärna” är många seglares dröm. Ha en riktigt ”sjön” jul i er hamn & Shine on out there!
  Fredrik Tjulander
  Västra Hamnen Malmö

  Gilla

 2. Otroligt – Ni alla pa SY Mary klarar ju vad som helst pa haven. Som fyra segel-kungar som leds av en stjarna till Marys krubba i form av en vik. Sa himmelskt! Tyvarr har nog inte St Helena en marina eller ens en hamn. Hoppas att Ni finner bra ankring eller en fast buoy. Otrolig liten O i stora vida havet. Vad tusan lever befolkningen av? Vin odling? Inte latt att exportera utan en hamn, eller? Beratta beratta…

  Gilla

 3. Mycket båtar i Phuket. Kul att er resa gick bra. Just nu mycket julmatslagning och vi alla önskar er en God Jul och ett Gott Nytt år.

  Gilla

 4. Underbart härligt att ni hann fram i tid och självklart kommer tomten förbi till er år också- som ni kämpat och gnott med både kölsvin, proprellrar, båtskola och allt utan att klaga! God Jul från oss i södra England.

  Gilla

 5. God Jul till besättningen på SY Mary! Och tack för de fina skildringarna och fotona från er segling. Om ni får tillfälle, ta en titt på platsen som Napoleon valde till gravplats – så vacker och fridfull. Napoleon dog förstås av leda, vad fanns att göra på St Helena för en sådan statsman och krigare?! Idag skiner solen över Skåne och vinden är bra om man vill segla snabbt till Bornholm.

  Gilla

 6. Hej!
  Tänk att fira jul där. Bara tills för några år sedan visste jag inte om dess öar.
  Hoppas att ni får de riktigt bra. Och att blir lite värme och ljus. De är riktigt mörkt och grått i Sverige nu.
  Må väl och var rädda om varandra.

  Gilla

 7. God Jul på er allihop och tack før er fantastiska skildring. Den enda blogg jag føljer. Jag har en kompis som har klimatforskat på Santa Helena. Stæmmer det att øn ær bebodd av slæktingar till ett gæng pirater som blev deporterade till øn någon gång før længe sedan? Gott Nytt också!

  Gilla

  • Vet faktiskt inte, kanske delvis. Verkar vara en salig blandning av sydamerikanskt, europeiskt, indiskt och afrikanskt blod som flyter i de där ådrorna. Har sällan sett ett så ”välintegrerat” folk : ) /L

   Gilla

 8. Hi…so many memories of the wonderful island. Hope you have a wonderful stay, its a special place to celebrate Christmas. Remember to look for Joop’s grandfather in the museum. Miss you loads and loads, xxxxx

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s