Den hårda skolan

jollesegling

Smågastarna lär sig segla.

Jag hör ett barn skrika till och tar mig med viss möda ut genom luckan. Jag är hemma med ryggskott, medan Ludvig och barnen gett sig ut i det ruskiga vädret för att segla jolle. Jag ser mig omkring och får syn på dem en bit bort. Som jag trodde, jollen har kapsejsat.

En seglingsinstruktör på Mauritius berättade att bästa sättet att lära sig segla jolle är att kapsejsa. Att när ungarna väl lärt sig att det inte är farligt när jollen välter, blir det mycket roligare att segla. Ludvig tog henne tydligen på orden, för nu ligger alla tre i det kalla vattnet och försöker få jollen på rätt köl igen. Det ser inte ut att behövas någon akut hjälpinsats, så jag går istället in för att sätta på en panna vatten och ta fram torra kläder.

Nästa gång jag tittar upp är Ludvig och barnen redan på väg tillbaks mot moderskeppet. Lovis och Otto börjar uppspelt babbla i mun på varandra så snart de får syn på mig. Berättar att jollen kapsejsat och att Otto hamnat under jollen så han var tvungen att dyka ut. Otto använder sin mest dramatiska röst, och låter mig förstå att han varit väldigt modig.

Båda barnen är alldeles blå om läpparna, och fryser så de skakar. Men så snart de fått på sig torra kläder och sitter där i sittbrunnen med varsin kopp varm choklad och en hel skål nybakade havrekakor ser de mycket belåtna ut. Så pass att Lovis frågar om de inte kan kapsejsa imorgon igen.

10 reaktioner på ”Den hårda skolan

 1. Helt suveränt, som vanligt. Det är så att min man, Jean-Pierre, får Astrid Lindgrens tårar i ögonen när du beskriver kapsejsen. Han seglade första gången igår Soling. Puss o kram

  Gilla

 2. Stackars dig. Jag hade själv ett dj-a ryggskott två veckor runt midsommar. Går nu hos en sjukgymnast och tränar. Inte så lätt för dig. Krya på dig. När jag först började följa er så passerade ni Biscaya. Ska sända en tanke till er när jag ser de stora vågorna rullar in mot hamnen i Bermeo, Baskien, på torsdag. Bermeo är min andra hemstad.
  Verkligt varma hälsningar till dig och seglingseleverna,
  Per-Arne i Gränna. Maj hälsar från Leksand

  Gilla

 3. Två veckor passerade med råge här, åttonde osteopatbehandlingen men ännu en bit kvar till att kunna ta på mig skorna eller sitta upp mer än 10 min. Hahaha, båtar är som sagt ett under av o-ergonomi. Påbörjar livet på land idag faktiskt. Båten får bli sommarstuga ett tag. Ryggen applåderar redan!!! 🙂

  Gilla

  • Sluta skrämmas nu. Det här går över snart. Det är jag helt säker på. Lycka till med landstigningen. Berätta hur det går, hamnar väl själv där så småningom. Allt gott, Linda

   Gilla

 4. Linda, lagg dig platt pa durken med benen som ett Z med dina knan nastan over magen och en stol som stod under fotterna. Funkar for mig, men tar en halvtimme eller mera. Om det inte hjalper, prova en panna ”Southern Comfort”. Det gor alltid stor skillnad 🙂

  Gilla

 5. Linda, ditt ryggskott, lägg dig på mage och gör armhävning med överkroppen så långt bakåt som möjligt 10 ggr och 5 ggr per dag. Det funkar för mig. Jag har äntligen hittat en proffsig sjukgymnast. Kram/Pia

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s