Till havs

tillhavs

Varje våg för mig längre bort …

Vi seglar dikt bidevind, de vita seglen för oss framåt likt sjöfågelvingar och får båten att luta sig djupt över det blå havet. Vågorna rusar mot oss, stöter mot skrovet och glider under oss. För att fortsätta norrut, nästan utan ett spår av kölens knivblad. Jag känner den salta smaken i luften, och bländas av ljuset. Av solen som tänder sina gnistor på vågkammarna och tecknar regnbågar i vågstänket.

Jag ser på havets vidd och himlens tomrum tills det svindlar för ögonen. Vinden berusar mig. Vilken dag är det idag? Hur länge har vi varit på väg, fem dagar eller sex? Spelar det någon roll? Jag anstränger mig för att minnas vilket datum vi lämnade Chagos. Men det är som en enda ändlös dag, en dag där himlen skiftar ibland, mulnar och förmörkas, där månens och stjärnornas ljus ersätter solens. Men där vinden aldrig upphör att blåsa, vågorna att dra fram eller horisonten att sluta sig runt oss.

Barnens lek når mig som ett dovt mummel. Solen steker min rygg och min nacke. Det känns som om jag alltid har suttit här och tittat ut över havets vidd, lyssnat till dess andhämtning. Varje timme, varje dag som går liknar vågorna som för ett kort ögonblick lyfter båten och sedan försvinner i kölvattnet. Varje våg för mig allt längre bort. Bort från livet på land, som det hade varit en dröm. Utplånat av vågor och vind.

6 reaktioner på ”Till havs

  1. Jag vet inte om jag läst något vackrare någonsin tidigare. Vilken beskrivning av det liv ni lever! När jag är hemma i Leksand är vi några som lagar mat och äter tillsammans och då brukar jag läsa upp något från er resa. Det är många glädjetårar och skratt som kommit från dessa landskrabbor. Nu ska jag läsa något från Båtfolket brukar jag säga och då lyssnar alla spänt. Tack för det vi får uppleva genom er.
    Varma hälsningar, Per-Arne Björk, Gränna/Leksand

    Gilla

  2. De låter som när vi seglade över Atlanten. Så stilla härlig vind så harmoniskt med allt i livet.
    Så bra du skriver. De är som en saga…Fast de är sant.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s