Ett bättre sätt att börja dagen

Dagens frukost

Dagens frukost

I morse åt vi yoghurt med müsli, äpple och honung till frukost. Kanske inte särskilt anmärkningsvärt i dina ögon. Men med tanke på att det snart gått en månad sedan vi senast såg en kyldisk, och frukostmenyn så sent som i förgår bestod av knäckebröd med mjölbaggar och möglig ost tycker i alla fall vi att detta är ett mindre mirakel.

Det mest fantastiska av allt är att vi tillverkade yoghurten alldeles själva. Åtta deciliter vatten, två deciliter mjölkpulver och ett par matskedar yoghurtkultur blandas i en burk med lock. Burken placeras sedan inuti en termosliknande bunke med varmt vatten, där den får stå i ett dygn. Och simsalabim, det äckliga mjölkpulvret har förvandlats till ett helt kilo alldeles färsk och krämig yoghurt. Busenkelt, billigt och himmelskt gott .

Tänk om vi vetat detta tidigare, då hade vi besparat oss bra många torftiga och halväckliga frukostar. Så är det någon annan där ute som sitter på någon sådan här utdöende och nästintill magisk kunskap som kan förgylla vår vardag avsevärt, ja då är det hög tid att dela med sig av den nu. För längre bort från civilisationen är så här kommer vi nog aldrig mer.

5 reaktioner på ”Ett bättre sätt att börja dagen

 1. Please, Linda ge oss mera detaljer. Detta later fantastiskt sa beratta garna mer. Vad exakt ar det man behover skaffa for att borja en yoghurt production? Brand names etc?

  Gilla

  • Hej Bosse,

   Du kan troligen knalla in på första bästa mataffär i Melbourne och köpa dig en yoghurt maker, som i praktiken bara är en stor termos som hjälper till att hålla mjölken lagom varm så att yoghurtbakterierna kan frodas.

   Vi fick en nyazeelänsk grunka av märket Hansells från en annan seglare som inte behövde den längre. Funkar fint, men kvalitén på yoghurten verkar variera lite beroende på vilket mjölkpulver vi använde.

   I Sverige däremot verkar de bara sälja elektriska yoghurtmaskiner av någon obegriplig anledning. Läste om nån som istället stoppade in blandningen i ugnen och lät den stå där på svag värme hela natten. Inget av det optimalt i båt, men det går säkert att lista ut nåt bättre sätt. Annars kan man säkert beställa en energisnål yoghurt maker från ”down under”.

   I din del av världen finns också färdigt yoghurtpulver på påse i mataffärerna, i flera smaker och varumärken, Easiyo och Yolife är de stora tror jag. Men som sagt, det går lika bra med mjölkpulver eller vanlig mjölk och några skedar av vilken naturell yoghurt som helst.

   Lycka till! /Linda

   Gilla

 2. På den tiden jag var bondmora med mjölkkor utanför huset och barnen var små, de prenumererade jag på yoghurtkultur från Arla. Och jag gjorde egen yoghurt till höger och vänster med en massa goda smaker. Hade nästan glömt bort det tills jag läste ert inlägg. =)

  Helena

  Gilla

  • Intressant. Berätta gärna hur du gjorde. Hur höll du mjölken lagom varm? Och i vilken form kom yoghurtkulturen – blöt eller torr? Levererades den i brevlådan??? Undrar Linda

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s