En ovanligt dålig dag

Mary af Rövarhamn bogseras in i hamn.

Inte ens fotograferandet ville sig denna dag, hade tydligen råkat stänga av autofokus:(

Ludvig åker in tidigt för att besöka alla de myndigheter som krävs för att checka ut ur landet. Vi har jobbat som tokar för att hinna med några dagars skön semestersegling ute bland öarna på vägen ner mot Langkawi, där vi ska hämta vårt nya segel och förhoppningsvis få vår jollemotor reparerad innan det är dags att fortsätta ut i Indiska Oceanen. Och vi vill gärna komma iväg i god tid, för att hinna fram till någon trevlig ankring där vi kan fira kapten som fyller år imorgon.

Men hos tullen blir det tvärstopp, när Ludvig ber om att få tillbaka momsen på nya motorn. Han hänvisas stora tullkontoret inne i stan.  Väl där skickas han vidare till ännu ett ställe, där han slutligen informeras om att vi inte kommer att få några pengar. Trots att vi har rätt till dem. För så gör de här. Punkt slut. Och någon rättsprocess har vi varken tid, lust eller råd till. Det vet de.

Väl tillbaka har de första myndighetsgubbarna gått på lunch. Så när Ludvig äntligen är klar med allt pappersarbete har klockan hunnit bli halv tre på eftermiddagen. Vi beslutar oss för att ge oss av i alla fall.  Men motorn vill inte starta. Ja, du läste rätt. Vår nya motor. Jag känner paniken stiga, men Ludvig börjar lugnt det dryga jobbet med att lasta ur alla grejer vi förvarar i utrymmet ovanpå motor och kan snart konstatera att startbatteriet är närmast tomt.

Ludvig tror sig ha en förklaring och en lösning på problemet. Men det kan vänta. Vi startar istället motorn med våra förbrukningsbatterier. Och så bär det av. Halv fyra på eftermiddagen. Äntligen. Vår vistelse på Phuket har varit tuff både fysiskt, psykiskt och finansiellt. Och vi tittar inte bakåt en enda gång när vi stävar ut ur hamnen. En timme senare börjar det spotta och fräsa något alldeles förfärligt från avgasutloppet, innan det ersätts av några kraftiga dunkande ljud från motorrummet.

Vi stänger av motorn, och Ludvig lastar återigen ut allt ur motorrummet. ”Pumpa, vi tar in vatten” ropar han plötsligt inifrån. Nu inte lika lugn. Samtidigt upptäcker jag att strömmen för oss allt närmare en stor fiskebåt som ligger ankrad precis i närheten. Jag hissar segel, men vinden är så lätt att båten inte hinner få upp någon fart. Först med två meter kvar till fiskebåtens för ser jag att vi kommer att gå fria, och kan återgå till att pumpa läns.

Avgassystemets nya vattenlås har sprängts. Och allt kylvatten går ut i kölen. En dieseldunk hade trillat ner och stängt den kran som stänger avgasutloppet. Och till sist gick alltså vattenlåset sönder av trycket som byggdes upp i systemet.

Där rök den semestern, tänker jag och styr tillbaka mot Phuket. Två sjömil från hamn dör vinden ut, och Bernardo på svenska segelbåten Albertina kommer ut för att bogsera in oss. Till samma boj vi lämnade tre timmar tidigare. Väl framme välter Otto ut en sorteringslåda med tusentals pyttesmå pärlor, och jag börjar gråta.

19 reaktioner på ”En ovanligt dålig dag

 1. Efter regn kommer sol! Tummen upp för att även detta skall lösa sig för er. Krama om barnen och er själva från oss på Grötö 🙂

  Gilla

 2. Ludvig och Linda – just nu har ni det väldigt jobbigt, men snart har också det här löst sig och ni kan stäva ut på havet igen. Försök hålla modet upp! Vi tänker på er, och håller tummarna.
  Eva på Tacoma

  Gilla

 3. Ibland känns det som allt är emot en … Och det är säkert så ni känner nu!
  MEN när vattenlåset är byt … DÅ kommer det att bli fint … det vet ni!
  Fira Luddes födelsedag med dunder och brak och så löser sig allt till det bästa!
  Ett stort GRATTIS i förskott Ludde … Det förtjänar du

  Hälsningar från Amelit i Fort Lauderdale

  PS Om det kan vara någon tröst kan jag meddela att jag väntat på delar i 3 veckor och fick precis besked att det kan dröja två veckor till … Men sen väntar Bahamas:) DS

  Gilla

 4. Jag läser det där med en klump i magen. Ändå skakar jag på huvudet så igenkännande. Den där jäkla Murphy är stört omöjlig att bli av med, undra om han inte särskilt gillar gamla stålbåtar under 14 meter?

  Mitt råd är nig mer: bryt ihop och tyck synd om er lite, det är ni värda. Sen börjar långseglarlivet igen och det är i sanningen ingen dans på rosor. Ni om några vet ju det 🙂

  Gilla

 5. Fy fasen. Känner igen känslan att det är det lilla (pärlorna) som tillslut får bägarn att rinna över när allt går emot. Känner med er och hoppas det vänder. Kan bara bli bättre nu.

  Gilla

 6. ojoj, tycker synd om er. Men nu har ni fått er beskärda del av otur, nu vänder det. Ber en liten bön för er. stora kramar

  Gilla

 7. Drakar lyfter bara i motvind och riktiga drakar är ni. Vad tröttsamt det är att höra om illvilliga myndigheter men…Snart bär det av på resten av de sju haven. Stort grattis till kapten! Ta något gott att dricka.
  Varma hälsningar från Maj & Per-Arne Björk och alla andra som jag återberättar era äventyr för

  Gilla

 8. s/y Mary, ja, vissa dagar är sämre än andra men det betyder också att de andra dagarna är bättre. Jag vet inte hur er installation ser ut men ni kan ha fått saltvatten baklänges in i motorn. Lyft spridarna och rengör med alkohol, som måste dräneras mycket noga, byt naturligtvis också motorolja. Det är brottom. Rost i kolvringarna…. Hälsa Bernardo

  Gilla

 9. Uuuh, nastan samma sak hande mig!! Otroligt, men i mitt fall var det slarv under installationen. Man skyllde pa varandra saklart, men det var en slang-klamma som inte var ordentligt dragen. Allt circulerande kyl-vatska rann ut och motorn overhettade. Jag drev som ni med ny motor.. Hello. Detta har gjort mig paranoid nastan. Fick en ide nar jad sag en avtagbar outboard-bracket som nu sutter pa SQ’s pushpit (och ser som en vanlig OB storage) men en extra slide-in plate sitter pa aktern ochsa. Hag kan knuffa SQ i lugn vatten med min lilla utombordare, he he he. Jag har sett tunga batar bogserade med 3-4 HP jollar i ”flat water”. Ludvig, jag tror mig veta EXAKT hur du kande dig! En blandning av manga obehagliga akuta kanslor, jo jag vet..
  Men, (som Estie sager…) man skall tanka mer pa vad man har, och mycket mindre pa vad man forlorat. Ar glaset halv-fullt 🙂 eller halv-tomt 😦

  Gilla

 10. Laste just en ”inbjudande” artikel i ”cruising helmsman” om just Lamgkawi. ”Kicking back Rebak Island restort” – dar allt givetvis ar helt underbart…
  Tips: skriv en informerad rad till: philross@yaffa.com.au
  Phil (chef for CH och skrev ”kicking …) bor veta att allt inte ar sa fantastiskt i Langkawi paradiset pa Thai/Malasias grans. X-president Dr Mahathir (ingen internet title, han var verkligen lakare!) satt upp omradet som ett skatte-fritt paradis men sedan hans avgang har detta initiativet tydligen misskotts av locala ”fat-cats”. Trakigt att Australiska tidningar inte riktigt ar med pa noterna att denna tax-frihet i praktiken inte fungerar alls. Bluff & logn. Ni fick det forvisso inte ”tax-free” som utlovats. Men har har er chans att skriva till ”letter of the month” och slappa ut lite ”hot steam” samtidigt. Polite and informed… Dear Phillip Ross, your article in Cruising Helmsman may be interesting reading, but our experience do not support…. bla bla

  Gilla

  • Fast det här utspelade sig på Phuket. Tax-freen på Langkawi verkar faktiskt funka hyfsat, även om det också finns en del historier om motsatsen. /Linda

   Gilla

   • Ooops, mitt misstag igen. (Det blir nog inga ”Ahlgrens BILAR” fran Svenska Kyrkan i Toorak, Melbourne i kvall om Estie far nys.) Jag sag en jolle ”lashed fore’n aft” till sidan pa en storre bat lyckades lotsa den in i en trang marina. Tack for upplysningen att det inte var i Malaysia Linda och vi hoppas allt framledes gar val. Vi haller tummarna for en lyckosam seglats!
    Fair winds and continued fishing without ciguatera-contaminated catch!

    Gilla

   • Aaah-ha! Trots oskarpan (varre an min iPhone!) sa tror jag mig se Bernardo från svenska segelbåten Albertina ”lashed fore’n aft” till sidan pa SY Mary och lotsande henne tillbaka till vantande boj. Lucky Ducky you!
    Grat inte over spillda pärlor Linda! Blev dessa pärlor over fran Kurrekurreduttön byteshandel med infodingarna? Pyttesmå pärlor ar ju precis vad en dust-buster (smulsug) kan klara i en jiffy. Ni har smulsug onbord?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s