En hantverkare i varggropen

varggropen

Mary’s egen varggrop. (Mannen på bilden har inget med texten att göra.)

Stopp! ropar Ludvig högt när han ser vad som är på väg att hända. Men det är för sent. Den stackars hantverkaren rasar rakt ner i Mary’s motorrum med ett brak, och utstöter ett vrål som hörs hela vägen till Mariannelund. Sedan blir det tyst. Plågsamt tyst.

För att kunna lyfta ur motorn måste vi skruva loss durken i sittbrunnen. Och för att inte erbjuda myggen en gigantisk motorväg in i båten har vi tillfälligt täckt över hålet med några plywoodskivor och en filt. Arrangemanget tål inte att trampas på, och vi har därför kallat det varggropen lite halvt på skämt. Nu ligger det en man där nere.

Ludvig och jag lämnar båda frukostbordet på däck i all hast, och beger oss till sittbrunnen. Förskräckta tittar vi ner i avgrunden. Och där ligger han, orörlig. Huller om buller, bland plywoodskivor, verktyg och allehanda bråte. Men så ger han ifrån sig ett långt plågat stön, och reser sig sakta upp. Jag andas ut. Karl’n lever i alla fall.

Hantverkaren antyder på sin begränsade engelska att allt är ok, att han inte behöver någon hjälp. Sedan stapplar han ut i byssan, och tar vid arbetet där han avslutade igår. Det dryga jobbet att skrapa inredningen ren från gamla lackrester.

Några timmar senare ser jag att mannens ena fot är så svullen att han inte längre får in den i sin flip-flop. Stackars man, hit kommer han varje dag och arbetar så flitigt och tyst som en mus. Och som tack fångar vi honom i varggropen. En våg av dåligt samvete väller över mig. 

8 reaktioner på ”En hantverkare i varggropen

 1. Oj oj, hittade er länk i en tidning, har nu tillbringat varje ledig stund i 4 dagar att läsa från börja. Vilket äventyr 🙂 så roligt att läsa. Nu är ni lagd på favoriter, er måste man ju bara fortsätta följa 🙂
  Ha en fortsatt trevlig resa.
  Varma hälsningar från ett 13 grader kallt västkusten. Petra

  Gilla

  • Wow, Imponerande. Måste tagit sin lilla tid. Börjar nog närma oss 300 inlägg. Roligt att höra att vi lyckats hålla intresset uppe så länge : ) /Linda

   Gilla

 2. När ni tittade på bilder så gjorde jag detsamma. Jag tittade på bilderna innan jag hittade er blogg. Vilken fantastisk resa ur många perspektiv! Klimat, geografi, upplevelser och motgångar. Vi tycker att ni är fantastiska och ser fram emot flera öden och äventyr i Hoppetossas kölvatten. Här är det inte varmt och isen lägger sig på både Vättern och Siljan. Brrr.
  Varma hälsningar från Maj & Per-Arne Björk i Leksand/Gränna

  Gilla

 3. Ojdå! Det lät ju inget vidare. Erbjöd ni honom någon ersättning, skadan skedde ju ändå under hans arbetstid och var en olycka?

  Gilla

  • Vi frågade hans arbetsgivare (firman vi anlitat) om det var något vi kunde göra för honom, men de viftade bara bort det, skakade på huvudet och skrattade. Det här är Thailand, långt från arbetsmiljölagar och fackföreningar. Men killen kom i alla fall tillbaka nästa dag och foten såg mycket bättre ut. Och idag hade han flip-flopen på sig igen. Så det verkar lyckligtvis inte vara någon fara. /L

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s