Dödskalleön – där jägare och byte delar grav

Några framgångsrika herrars sista viloplats

”Han här verkar i alla fall ha borstat tänderna ordentligt”, säger Otto och pekar in i det förvridna gapet på ett mänskligt kranium. Och mycket riktigt, just den här skallen har betydligt fler tänder kvar än herrarna bredvid. Kanske dog han ung.

Vi har trotsat regnet och gjort en liten utflykt till Skull Island i Vona Vona Lagoon här på Salomonöarna. Det är inte svårt att gissa vad som inspirerat till öns namn. Det sägs att tusentals skallar från män som fallit offer för traktens huvudjägare ryms i kammarens inre. Medan de översta, som vi ser, lär ha tillhört mäktiga hövdingar och stora krigare. Ett femtiotal framgångsrika herrar, vars skallar idag ligger prydligt staplade i små grupper, tätt bredvid varandra.

Enligt den traditionella tron var en persons spirituella kraft koncentrerad till huvudet, och därför fördes bara skallarna hit till den heliga ön. Vi får berättat för oss att den äldste sonen fick äran att avlägsna huvudet från kroppen på sin fader. Men det gällde att ha tålamod, och vänta tills kroppen hade ruttnat så pass att huvudet lossnade av sig själv. Han fick tydligen bara ett försök på sig, var han för tidigt ute gick turen vidare till näste bror i syskonskaran.

Allt det här är naturligtvis historia idag. Folket här på Salomonöarna har varit goda kristna i snart hundra år. Sedan man insett ”att den vite mannens gud måste vara så mycket kraftfullare än alla deras gamla gudar tillsammans”. Med den enkla förklaringen att ”den vite mannen är framgångsrik i allt han tar sig för”.

En något sorglig orsak till omvändning kan man tycka. Men det är ju i alla fall skönt att vi idag kan få uppleva detta fascinerande land utan riskera att bli av med huvudet på kuppen.

En reaktion på ”Dödskalleön – där jägare och byte delar grav

  1. Tack for spannande lasning!
    Tur att alla numera ar besokare som kan lamna ”knoppön” med kraniet i behall…
    Nar Estie och jag besokte Fiji sa kunde man kopa ”knopp-gafflar” dvs langa smackra gafflar som var utmarkt designade om man ville skopa ut hjarnan pa nagon manniska pa matsedeln. Men vi hade just ingen nytta for sadant sa vi avbojde. Sista kapitlet pa kanibalismen kanske. Vet Ni vad som hande med resten av kroppen nar knoppen avlagsnats? Slangdes den i ett ”hangi” kankse?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s