Utrustning ombord: Finn fem fel.

Kris ombord: Vår osthyvel gick sönder imorse, en synnerligen svensk uppfinning. Med lite tur kan vi få tag på en ny på IKEA i Australien, fyra tusen sjömil bort.

Utrustning, utrustning, utrustning. Inget samtalsämne är så populärt seglare emellan, bland långfärdsseglare i synnerhet. Och inget kan få den tillfällige besökaren att se mer uttråkad ut, vilket i sig är ganska begripligt. Men när man lever som vi gör, ibland med flera månader till närmsta skeppshandel eller järnaffär. Ja, då är det viktigt att man har rätt grejer ombord, och att de håller.

I senaste numret av tidningen Praktiskt Båtägande listar vi vår viktigaste utrustning ombord, och sådan utrustning som vi anser hålla anmärkningsvärt bra eller dålig kvalité. Men vi nämner också en del prylar som vi fortfarande saknar ombord. För det är faktiskt ganska svårt att förutspå vad man verkligen behöver ombord, oavsett om det handlar om en stor dyr radarutrustning eller en enkel liten köksattiralj.

Här nedan listar vi tjugo enkla små ting som finns ombord på Mary af Rövarhamn. De flesta skulle vi göra allt för att ersätta om vi skulle bli av med dem. Men fem av dem har fortfarande inte kommit till användning. Gissa vilka.

 

15 reaktioner på ”Utrustning ombord: Finn fem fel.

 1. Osthyveln är en norsk uppfinning och uppfanns av en viss Hr. Björklund från
  Lillehammer.
  Ta inte bort norrmännens främsta bidrag till civilisationen 😉

  Gilla

 2. Osthyvel var inte vårt värsta, det var när smörkniven (lilleman) försvann i en saltvattendisk i en atoll. En klassisk smörkniv med tandad egg i rostfritt stål och med nitat trähandtag. Det dröjde 4000 nm innan vi hittade en ny. Vi vände i Polynesien och letade hela Patagonien, runt Eldslandet och hittade slutligen en godkänd kopia i Mare del Plata, Argentina. Kära ägodelar är värda ett eftersök.

  Gilla

 3. Ett tips är att ta med en osthyvel i plast, med tanke på att den inte rostar.

  Bitten/ Föjler er sida med stort nöje

  Gilla

 4. Men osten då, kryper den upp på fatet av sig självt. Den borde ju ha några varma månader på nacken nu 😉

  Gilla

 5. Fanns otippat nog en osthyvel på Carrefour i Papeete. Dock ingen i plast, men ändå. I samma fantastiska affär fanns det också riktiga diskborstar, något vi inte sett sedan vi lämnade Sverige. Lycka.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s