En helt vanlig dag på Atlanten

Ännu en ganska händelselös dag på Atlanten går mot sitt slut. Den ostliga passaden är stark och stabil, men sjön är ojämn och elak. Det gungar något alldeles förfärligt, men såhär en bit in på det fjärde dygnet till havs börjar sjöbenen infinna sig så sakterliga. Liksom rutinerna ombord.

Kl 06.00 Jag inleder min vakt med en kopp te och några skorpor under stjärnorna. Njuter av lugnet och läser en bok i ljuset av pannlampan.

Kl 07.30 Solen går upp och jag riktar om solpanelerna i aktern.

KL 08.00 Lovis stiger upp, vi plockar en banan från stocken och går ut för att beskåda vågornas skådespel denna morgon.

Kl 08.30 Otto vaknar, han får ett päron. Sedan kollar vi in nattens skörd av flygfiskar på däck; Otto hittar en som han inte släpper taget om den närmsta halvtimmen.

Kl 09.00 Högläsning i sittbrunnen – Bamsetidning.

Kl 09.30 Kapten stiger upp och fixar frukost, bakeup-bröd.

Kl 10.30 Sköljer bort det värsta saltet från solpanelerna och torkar med en trasa.

Kl 11.00 Barnen leker med magnetbokstäver och magnetsiffror i sittbrunnen. Praktiskt med stålbåt.

Kl 11.30 Kapten upptäcker att kickblocket till storbommen gått sönder. Rätar ut blocket igen, och skruvar i bulten på nytt – med Loctite denna gång.

Kl 12..00 Ändrar segelsättning för att hålla kursen. Tar ner mesanseglet och spirar ut genuan om styrbord. Storen stannar kvar på barbord sida. Plattläns.

Kl 13.00 Lunchtime. Idag toast med pesto, mozzarella, serranoskinka, bailika och tomat. Gott tyckte de vuxna. Sådär tyckte barnen.

Kl 14.00 Upptäcker att bete och krok saknas på fiskelinan. Idag också. Hade varit fint om fiskarna fastnade på kroken istället för att sno den.

Kl 14.30 Kapten läser Pippi Långstrump för smågastarna i sittbrunnen. Följt av lördagsgodis. Gelébokstäver och lakritsnappar hela vägen från Sverige.

Kl 15.00 Kollar elmätarnen och konstaterar att vi har 98 procent av batterikapaciteten kvar i dag också. Vindgneratorn och solcellerna jobbar bra.

Kl 15.30 Försöker ringa upp satelittelefonens röstbrevlåda för att lyssna av ett meddelande från igår. Men den vill inte släppa in oss idag heller. Lämna inga meddelanden! Ring igen, eller skicka ett textmeddelande. Tack!

Kl 16.00 Smågastarna tittar på Pippi-film i akternhytten, kapten diskar och jag njuter av vågornas brus ackompanjerade av Dylan i utehögtalarna.

Kl 17.00 Kapten fyller i några stygn som gått upp i mesanseglet medan jag fixar fika.

Kl 17.30 Fiskespöts knarrsignal ljuder mitt i fikat. Kaffe, te och saft spills ut i ivern att dra upp fisken, men den sliter sig. Nähä, ingen fisk till middag idag heller.

Kl 18.00 Hela familjen bakar bröd, jag blandar ingredienserna, kapten rör ihop dem och barnen mosar i sig russin och katrinplommon.

Kl 18.30 Sorterar och viker ihop barnens alla strumpor som hängt på tork efter att en våg hittat in genom förpiksluckan och dränkt hela sockförrådet. Samtidigt gippar kapten över genuan till barbord sida. Gungar nu marginellt mindre.

Kl 19.00 Solen går ner, och jag fäller upp solcellerna i aktern för att minska risken för översköljningar under natten. Kapten lägger pussel med smågastarna i salongen.

Kl 19.30 Ställer in fläskpannkakan i ugnen, när en våg knuffar till båten så att jag spiller ut en tredjedel av smeten i den förvärmda ugnen. Jag svär och bävar för kommande rengöring.

Kl 20.00 Kapten diskar, barnen tittar på Mumintrollen och jag njuter återigen av te, bok och pannlampa i sittbrunnen. Plingar till i satelittelefonen, en hälsning från kaptens gamla grannar i Bromma.

Kl 20.30 Läser Lennart Hellsings ”Sjörövarboken” för smågastarna medan de äter sin kvällsfrukt. Lovis väljer päron, och Otto ”kiwi med klistermärke” (som han fäster i pannan).

Kl 21.00 Jag kojar Otto, medan Lovis enligt tradition somnar i pappas knä under stjärnorna. Inte en båt i sikte på hela dagen.

Kl 21.30 En våg stänker ner Lovis i sittbrunnen, men hon har redan somnat och märker ingenting. Kopplar upp oss via satellittelefonen för att ladda upp det här inlägget, och ladda ner eventuella mejl.

Kl 22.00 Jag går till kojs med min bok (Kinesen av Henning Mankell) och kapten börjar sitt nattpass som består av regelbunden utkik varvad med tupplurar.

Godnatt!

3 reaktioner på ”En helt vanlig dag på Atlanten

 1. Åh! Det är så fint! Är så glad att jag hittade er när jag googlade ”långfärdssegling twitter” (och insåg att ni är från Malmö, Limhamn)

  Gilla

 2. Hej på er.
  Allt bra i hamnen,Ove hälsar.
  Vi följer er varje dag på webben och makerar på ett sjökort hos OVE.
  Ha det.
  Björn

  Gilla

 3. händelselös? allt är en definitionsfråga 😉 – tycker det verkar som ni har fullt upp… Kram från Umeå

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s