Även solen har sina fläckar

Detta bildspel kräver JavaScript.

ESSAOUIRA, MAROCKO. Jag vaknar till ljudet av de knarrande tamparna, alldeles för tidigt. Idag igen. Det rycker och sliter i båten på ett sätt som gör ont ända in i själen. Det är lågvatten, dyningen väller in i den lilla fiskehamnen och sätter det grunda vattnet i rörelse. Vi ligger längst in mot bryggan med tre båtar utanpå oss, vilket bidrar till den höga belastningen på våra tampar. Jag lyssnar, och lider. Slitaget på brygga, pollare, tamp och fendrar är enormt. Och skrovsidan är nedsvärtad för all framtid. Och värre lär det bli. Prognosen utlovar åtta meter höga vågor imorgon.

Jag klär på mig och går ut för att kolla till båten. Det sjuder av aktivitet i hamnen. Essaouira är hemmahamn för Marockos tredje största fiskeflotta, och när det varnas för hög sjö längs den grunda kusten går alla fiskebåtar in i hamn. Det är svårt att förstå var alla ska få plats, hamnen är inte stor. De ligger redan sju åtta båtar utanpå varandra längs kajen. Och då är det inga småjollar som avses. Enorma fiskebåtar på 20-25 meter och många hundra ton. Det råder en febril aktitivitet på kajen när all fisk ska lossas. Här utanför sägs nittio procent av världens sardiner fiskas. Men det är inte bara sardiner som fastnar i fiskarnas nät. Muränor, tonfiskar, hajar, svärdfiskar och enorma rosafärgade krabbor trängs sida vid sida när fångsten radas upp för försäljning längs kajen.

Hamnen ligger precis utanför stadsmuren. Där bakom gömmer sig stadens centrum, medinan. Ett myller av smala gator kantrade av enkla små butiker eller ”hål i väggen” som säljer smycken, textiler och lädervaror i all världens färger. För att inte tala om den livliga marknaden med de mest gudomliga oliver, kryddor och färska frukter. Hela Essaouira är ett härligt färgsprakande skådespel. Ett ställe att trivas på – om det inte vore för svallet i hamnen. Böneutropet från närmsta moské överröstar plöstligt ljudet från måsarna och tamparna. Jag passar på att be en stilla bön jag också – för att båten och mina nerver ska klara svallet imorgon, att sjön ska lägga sig snart och vi kan segla härifrån. Till en stilla ankarvik.

14 reaktioner på ”Även solen har sina fläckar

  • 200 kronor (jämfört med 25 kr för fyra år sedan.). Ingen el, vatten, dusch toa eller något annat ingår, bara några meter brygga för flera betalande båtar att dela på. Men förutom ett par timmar runt varje lågvatten ligger vi helt ok. /Ludvig

   Gilla

 1. Wow, ni har det jättefint nere i Marocco med undantag för svallet alltså. Vi upplever lite samma sak, vi är ”invågade” i Cascais. Det var helt sjukt hur vågorna timme ut och timme in slog 20 meter upp i luften mot vågbrytaren alldeles intill oss igår. Dån som av ett kanonskott. Booom!

  Vi ska försöka ta oss söderut och sen mot Graciosa och Lanzarote. Hoppas vi ses!

  Gilla

 2. Hej på er! Tack för att ni alltid bjuder på spännande läsning. Jag undrar, är clementiner gröna i Marocco? En vän till oss hävdar att ICA frukt och grönt chockar fram den gula färgen för att det ser godare ut och att clementiner egentligen är gröna när de är mogna…?? Kan man inte få se en bild på Mary där hon ligger förtöjd i vågorna? Det skulle vara mycket intressant att få se den dramatik ni beskriver.

  Gilla

  • Jo, clementinerna är i regel gröna här, och mogna. Fantastiskt goda, men vi har också sett några som är gula/orange bland de gröna, dessa har då varit lite mindre med tunnare torrare skal. Upplever dock inte dessa godare/mognare. Alla clementiner har blad, vilket ser väldigt trevligt ut. Vet inte vad som händer med skalen på väg till ICA : )

   Angående på bild på vågorna så ska jag försöka fixa det idag. Inte så att vågorna bryter över Mary utan de bryter i hamninloppet en bit ut. Däremellan har vi alla fiskebåtarna som ligger som en rörlig ”mur”. Fiskebåtarna längst ut rör sig 15-20 meter i sidled när de driver fram och tillbaka. Ibland slår de ihop med ett dovt brak. Det är rörelsen i vattnet som är problemet.

   Gilla

   • Tjoo! Ja det må jag säga. Påminner om en rejäl höststorm i Helsingborg.
    Fast jag blir konfunderad, det ser verkligen inte ut som om det vore något hårt väder enligt gribfilerna.. Beror vågorna på annat eller vad blåser det? Gott med BallerinaLyx, säger Heléne och tar sig en gul clementin från ICA. : )

    Gilla

 3. Som info gällande clementiner mm:
  Frukt som plockas runt om i världen plockas omogna för att vara mogna på ICA. Ibland om frukten är lite för långt gången i mognad under transporten så kyls eller gasas frukten för att inte mogna för tidigt. Detta gäller den mesta frukten vi handlar.
  Nej, clementiner är inte generellt gröna när de är mogna. Dock kan ekologiska och ej framympade sorter vara blandat orange/gröna. De vi får på julen på ICA är en framympad sort som ska se vackra ut.
  MVH

  Gilla

 4. Om ni inte lägger in en växel passerar vi er vid 13-tiden imorgon, på väg till Agadir. Radiopassning på kanal 72 då. Ser fram emot att få höra Mary af Rövarhamns orkester live.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s