Samarbeten

Illustratör: Graham Samuels

Watski

WatskiAtt långsegla med små barn innebär särskilt stort ansvar; och tack vare Watski har vi under vår världsomsegling varit rustade på bästa möjliga sätt om det som inte får hända ändå skulle hända. Marknadens bäst ansedda livflotte, överlevnadsdräkterAIS-sändareförsta-hjälpen-väskaräddningsvästar och nödsignalsats är bara några exempel. Tack för att ni har hjälpt oss att genomföra vårt äventyr på ett tryggt sätt.

ERV

Att upptäcka världen tillsammans med sina barn är fantastiskt. Men det är också ett stort ansvar; trots mängder av säkerhets-utrustning och 26 olika vaccinationssprutor kan man inte skydda sig mot all världens olyckor och bacillusker. Vi är därför oerhört glada för de två år som ERV sponsrade oss med reseförsäkring. Och så nöjda att vi fortsatte att vara försäkrade hos dem, även när vi själva fick stå för notan. Inlägg skrivna av eller om oss på ERV-bloggen hittar du här.

ÅF

Teknikkonsultföretaget ÅF har ett grundmurat gott rykte som en bra arbetsplats, och rankas av unga ingenjörer som Sveriges attraktivaste arbetsplats näst efter självaste IKEA.  S/Y Marys kapten har jobbat som konsult på ÅF i drygt fyra år och kan inte annat än att bekräfta det goda ryktet. ÅF har visat sig vara uppmuntrande och förstående på flera sätt, och beviljade Ludvig tjänstledigt under hela resan . Imponerande. Vetskapen om att Ludvig vid hemkomsten varit välkommen tillbaka på jobbet har varit är en stor trygghet för hela familjen.

Isbjörn of Sweden

Isbjörn of SwedenTorra och lagom varma kläder i alla väder är en förutsättning för att hela familjen ska trivas ombord. Men kraven på andningsförmåga och vind- och vattentäthet är större än i någon annan miljö. Samtidigt som saltet och solen går hårt åt kläderna. För vuxna finns det några olika alternativ att välja på. Men när det gäller seglarkläder till små barn finns det bara ett märke som lever upp till våra höga krav. Vi har testat Isbjörns kläder under mer än 50 000 sjömil, och fler lär det bli.

Hamel Sails

Logo_hamelVi seglade 35 000 sjömil med vårt första segel från Hamel Sails i Karlshamn. Och var så nöjda att när det i Thailand var dags för ett nytt försegel ville vi ha ett precis likadant som det förra. Så gissa om vi blev glada när vi kontaktade Hamel för specifikationerna, och de istället erbjöd sig sy ett nytt segel till oss – för samma pris som de lokala konkurrenterna i Thailand. Ett lätt val.

Musto

musto_logoDet här med att tillverka sjökläder som både andas och håller tätt någon längre tid  är tydligen svårare än man kan tro. Men proffsen verkar överens, Musto tillverkar de bästa sjöställen för sådana som oss. Och vi kan inte annat än hålla med; ingen av konkurrenterna har levat upp till våra förväntningar på det sätt som Musto har gjort.  Våra HPX-ställ spelar i klass för sig, och den höga kragen är bäst av allt.

Webasto

webasto_logoAtt segla på kalla vatten utan värmare är varken särskilt trevligt eller klokt. Men tack vare ett bra erbjudande från Webasto kunde vi komplettera vårt tidigare landströmsberoende värmesystem med en kraftfull liten dieselvärmare som fungerar lika bra till sjöss som för ankar. Därmed öppnades helt nya möjligheter upp sig, och vi vågade närma oss de nordliga breddgrader som vi tidigare bara vågat drömma om.

Fit-PC2

Tänk dig en robust och helt tyst dator som inte är större än en handflata (116x120x40mm), drivs på 12V och drar extremt lite ström. Låter nästan för bra för att vara sant, eller hur? Men det är sant. Genom att ersätta vår bärbara navigationsdator med en Fit-PC2 har vi nästan halverat båtens totala strömförbrukningen till sjöss. Läs vår utvärdering efter 10 000 sjömil.

Solara

Redan efter två månader på vår resa kunde vi som befarat konstatera att vi förbrukade betydligt mer el än vårt vindkraftverk kunde tillföra.  Tack vare ett mycket generöst erbjudande från tyska tillverkaren Centrosolar har vi kunnat komplettera med solceller av märket Solara. Just precis sådana vi helst ville ha – två hårda paneler i aktern och två tunna flexibla paneler på överbyggnaden. Totalt 280 Watt. Solcellerna har fungerat klanderfritt hela varvet runt jorden.

Icom

icom_litenEfter vårt misslyckades jolleäventyr på Suvorov tog vi alltid med vår bärbara VHF-radio överallt, för att kunna kalla på hjälp om det vill sig illa. Men det förutsätter att radion fungerar när den ska. Våra tidigare apparater har alla gett upp en efter en. Därför kändes det bra när vi fick möjlighet att prova en IC M91D från välrennomerade Icom. Den har levt upp till alla förväntningar, och fungerar fortfarande lika bra idag efter tre års nästan dagligt användande. Vilken klasskillnad.

Liros

Tamp som tamp kan man tycka. Men tågvirke är en hel vetenskap för sig. Det är knappast någon tillfällighet att LIROS tågvirke används i Olympiska Spelen, America’s Cup, Volvo Ocean Race och andra sammanhang när världsstjärnor och professionella seglare själva får välja. Och vi vill naturligtvis inte vara sämre. Därför är vi oerhört glada för det paket med fallinor (LIROS), livlinor (Spinlock), block (Wichard) och suveräna Gyb’Easy boom brakes (Wichard) som vi har fått köpa mycket fördelaktigt.

Marinepool

MarinepoolI den utvärdering vi gjorde av våra räddningsvästar Watski2Star Pro skrev vi att om bara motsvarande västar hade funnits i barnstorlek hade vi köpt dem direkt. Vad vi inte visste då var att tyska tillverkaren Marinepool faktiskt tillverkar en barnväst i samma serie. ISO 150N Junior Premium heter den, och vi har ännu en gång fått äran att agera testpiloter. Till er som är skeptiska till automatiska räddningsvästar till barn kan jag berätta att om man trillar i till havs spelar det ingen roll vilken flytväst man har. Det viktiga är att stanna kvar ombord – för det krävs egentligen bara en säkerhetssele. En integrerad sele och väst känns dock tryggare om olyckan ändå skulle vara framme.  Men i hamn och på lugna vatten är det naturligtvis mycket bättre med en vanlig flytväst.

SPOT

spotSPOT är i första hand en nödsändare. Men tack vare denna smarta och synnerligen robusta lilla apparat har alla de som följt vår resa kunnat se exakt var vi befinner oss i världen. Nåja, nästan i alla fall. SPOTens satelliter har nämligen inte täckning överallt. Vi har testat och jämfört två olika versioner av SPOT, och på så sätt också bidragit till att uppdatera tillverkarens täckningskarta. Det har visade sig att sändaren fungerade på betydligt större område än man tidigare vågat lova.

 Kapell & Annat

Kapell & AnnatNär man seglar långt ställs helt andra krav på utrustningen än på en vanlig semesterbåt. Rolf Engels som driver Kapell & Annat har hjälpt oss med sitt stora engagemang och generöst rabatterade priser. Särskilt glada har vi varit för våra specialdesignade sailpack, en smart mix av vanliga bomkapell och lazy jacks. Sailpacken har underlättat segelhanteringen ombord lika mycket som ett rullsegel. Tack!

FikaMera

FikaMeraAlla som har krossat ett glas eller en porslinstallrik till sjöss vet hur jobbigt det kan bli. Det tråkiga är att platsgrejer ofta är så fula. Inför avseglingen försåg webbshoppen FikaMera oss med en massa riktigt fina färgglada skålar, tallrikar, muggar och skedar i melamine. Otroligt bra grejer som nu fyra år senare fortfarande är lika fina som när vi fick dem. FikaMera finns tyvärr inte längre i sin tidigare form, kanske för att grejerna blev för populära – de säljs nu i var  och varannan butik.

Loctite

LoctiteLoctites gängtätning och gänglåsning har alltid haft en självklar plats ombord. Så gissa om vi blev glada när Lasse på Lundgrens hjälpte oss fixa en hel låda med smarta produkter från Loctite:  smörjmedel, gängtätning, koppar-/aluminiumpasta, flänstätning, kemisk metall, rostlösare, snabblim – och gänglåsning förståss. Sånt som förenklar meckarlivet ombord, så vi fått mer tid till roligare saker.

Skeppsläkaren

Skeppsläkare Carl AntonsonDär hemma är hjälpen sällan långt borta, men på havet måste vi klara oss själva om olyckan skulle vara framme. Läkaren Carl Antonson, som själv är seglare, hjälpte oss förse Mary af Rövarhamn med ett skeppsapotek som var anpassat till just våra behov. Att han dessutom ställde upp på dygnet-runt-jour via telefon när vi behövde rådgivning har varit en enorm trygghet.

Vågspel

VågspelOavsett om du är ute efter en strömsnål dator, har några frågor kring AIS-sändare eller funderar på att installera nytt navigationssystem. Kontakta Gunnar på Grötö, mannen bakom www.vagspel.se. Det verkar inte finnas något inom marinelektronik som Gunnar inte kan. Och hans engagemang är imponerande.

3 reaktioner på ”Samarbeten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s