Brännö Varv – en skärgårdskrog helt i vår smak

Brännö har väl alla hört talas om. Ön med landets mest kända brygga. Men den gångna helgen upptäckte vi en helt annan pärla lite längre norrut på samma ö. Nämligen Brännö Varv, som är en härlig blandning av ett fullt aktivt båtvarv och en skön surfbar. Ett otroligt charmigt ställe med scen, strand och uteservering direkt vid slipen, omgivet av virkesupplag, skeppshandel, gamla båtvrak och allehanda gamla prylar. Fult och fint, huller om buller. I en salig röra.

Café Varvets ståtliga entré

Brännö Varv är ett sånt där ställe där man kan hänga hela dagen, hitta nya detaljer, snacka med folk, dricka öl eller fika, lyssna på skön musik och göra mest ingenting. Och då hade de ändå inte hunnit få fram palmerna, hängmattorna och blommorna när vi kom dit. Det här var första helgen de hade öppet för i år.  Men på somrarna brukar det visst arrangeras både teater och reggaefestival här. Det passar bra.

Kunde lika gärna varit en bar i Karibien.

Det var redan sent på eftermiddagen när vi la till på Brännö. Barnen skulle till skolan nästa dag, så vi nöjde oss med fika och glass den här gången. Men vi kommer tillbaka, detta är ett perfekt ställe att fly till när Marstrands uteserveringar fylls av sprättar med bakåtslickat hår och rosa skjortor. En skärgårdskrog för alla oss som vill känna oss lite flummiga ibland, men inte nödvändigtvis är det.

Avslappnad skärgårdsmiljö

Nästa gång siktar vi även på en promenad runt ön och kanske en sväng ut till Galterö som man når via en liten bro. Det är tydligen där öns alla får och fåglar håller till, låter fint. Man kan visst även hyra cykel i hamnen där färjan landar. Brännö är bilfri som alla andra öar i Göteborgs södra skärgård, det gillar vi.

Kul för både stora och små

Den som saknar egen båt kan ta färjan till Brännö och sova över på varvets egen Bed & Breakfast. Vill du stanna riktigt länge och råkar ha lite pengar över kan du köpa hela stället. Brännö Varv är till salu; ägaren har en ny dröm att förverkliga. Han vill ut och långsegla. Vi hittade honom längst ut på bryggan där han  var i full gång att göra plats till sin nya segelbåt.

Brännö Varvs brygga

Så hittar du till Brännö Varv

  • Med färja: Ta bussen eller spårvagnen från Göteborgs Central till Saltholmen, och hoppa på skärgårdsbåten till Brännö Rödsten. Cirka en timmes resväg.
  • Med egen båt: Det ser grunt ut på sjökortet men det finns en ränna där färjan går. Lägg till vid varvets egen brygga (djup max 1.5 m) eller vid sopkajen (djup ca 2,0 m) en bit längre norrut.

Väl på ön, gå längs vägen söderut och följ skyltarna.

7 reaktioner på ”Brännö Varv – en skärgårdskrog helt i vår smak

    • Nä, jag blev inte så sugen jag heller faktiskt. Då har man ju inte tid att segla 🙂 Men hoppas nya ägaren vem det nu än blir har samma goa känsla nu när vi äntligen hittat dit. /Linda

      Gilla

Lämna en kommentar