Flykten till vildmarken

Fyra brittiska familjer bryter upp från sina storstadsliv och flyttar till avlägsna platser för ett enklare liv i samklang med naturen. Programledaren Kevin McCloud hälsar på familjerna för att ta reda på varför familjerna har valt att leva som de gör. Känner de sig verkligen mindre stressade och lyckligare?

Så beskrivs den brittiska realityserien Flykten till vildmarken som just nu visas på UR Play. Det låter ju onekligen som en variant av vår egen svenska tv-serie Familjer på äventyr. Men det här mina damer och herrar. Det här är så mycket häftigare, en fantastisk påminnelse om vad vi människor är kapabla av när vi väl bestämt oss. Mer inspirerande än så här blir det inte.

Avsnitt 1: Tonga

Det första avsnittet utspelar sig på en av de obebodda öarna i ögruppen Vavau på Tonga som vi besökte för några år sedan. Här har Karyn och Boris byggt ett fantastiskt hus av naturmaterial från ön, där de bott i sju år tillsammans med sina tre barn. Programledaren hjälper Boris att installera hans egendesignade vindkraftverk i djungeln och bistår familjen med att plocka fladdermusbajs i en grotta. Karen tänker använda det som gödningsmedel på familjens odlingar.

Se avsnitt 1 om familjen på Tonga

Avsnitt 2: Belize

Trebarnsfamiljen Atkinson lämnade det hektiska livet i London och köpte 28 hektar regnskog i Belize. De bor i fyra separata bambuhyddor som de har byggt själva. De har installerat solpaneler och dricker filtrerat regnvatten. Familjen är självförsörjande och känner att de funnit lyckan här. Men programledaren tvivlar på om det verkligen är säkert att låta sina barn växa upp mitt i djungeln bland jaguarer och skorpioner i vad som räknas som världens sjätte farligaste land.

Se avsnitt 2 om familjen i Belize

Avsnitt 3: Chile

Trebarnsfamiljen Pickering köpte en husbil för att ta ett avbrott från vardagen och resa runt i Sydamerika. De förälskade sig i vildmarken och vyerna i Chile, har köpt en bit mark och bygger nu ett hus vid foten av Villarrica – en Sydamerikas mest aktiva vulkaner. Programledaren kommer dit med häst, och får hjälpa till med huset som byggs av av lera och stora stockar som man fraktar hem från skogen med hjälp av oxar.

Se avsnitt 3 om familjen i Chile

Avsnitt 4: Sverige

Paret Rees lämnade Wales för Jämtlands skogar i exotiska Sverige. Programledaren besöker dem i deras timmerstuga där de bor med 54 siberian husky-hundar. Huset saknar elektricitet och rinnande vatten. På vintern kan det bli 30-40 grader kallt. Det uppstår intressanta diskussioner om pengar och lycka. Vad innebär det egentligen att vara rik? Är det att vara rik på pengar, eller är det att vara rik på upplevelser och att leva i kontakt med naturen? Ja ni, sug på den.

Se avsnitt 4 om paret i Jämtland

13 reaktioner på ”Flykten till vildmarken

 1. M Å S T E kolla, på momangen! Tack för tipset Linda! Vi måste snart börja planera vårt nästa kapitel och programmen kanske kan ge oss någon idé om vad det skulle kunna innebära 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Hej Linda.
  Jag tror att jag nämnde detta till dig för något år sedan. Jag har sett det i Australia och jag minns den överdrivet dramatiserade Sverige episoden. Men mycket intressant och underhållande med den klutziga villsna program värden. Rekommenderas!!!

  Gilla

  • Det hade jag också för mig, men sedan såg jag någonstans att det spelades in 2015. Kanske var det något liknande. Hur som, väldigt bra. /Linda

   Gilla

 3. Hej,
  Tack för tipset, mkt intressant. Gillade alla 4 programmen men man måste nog vara inställd på mycket primitiva förhållanden, farliga djur, hårt arbete och kunna motivera sina barn och att ha samma inställning till att leva så. Skulle gärna prova om jag var yngre och ekonomiskt oberoende.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s