Atlantsafari

NAMIBIA – SANTA HELENA. ”Titta på albatrossen”, säger Otto. ”Den springer på vattnet för att starta.” Nej, albatrosser finns inte så här långt norrut, rättar jag. ”Och albatrosser behöver vind för att starta. Det är alldeles vindstilla.” Jo, det är en albatross, envisas Otto. ”De kan visst starta utan vind. Det har jag sett på film.” Jag säger inget, fågeln ser onekligen ut som en albatross. Enorm mellan vingspetsarna, den flyger som en albatross också. Seglar fram, utan att röra på vingarna. Jag betraktar den en stund, försöker komma ihåg om albatrosserna vi såg runt Tasmanien och Nya Zeeland sprang på vattnet. Det gjorde de kanske, men där blåste det ju jämnt.

Vi fortsätter med skolarbetet, när vattnet runt oss plötsligt börjar studsa som det vore strömt. Jag tittar upp, och ser något röra sig bredvid båten. Något stort. Och där också, framför båten. Överallt. ”Valar. Titta barn! Ett helt stim med småvalar.” Vi går upp på däck för att se bättre. ”Det är delfiner”, rättar Lovis. Jag menar att det inte finns så stora delfiner. Men hon ger sig inte. ”Jo. Jag såg nosen. Det är sådana som hoppade över mig när jag satt i kanoten.” Hon var med i en delfinshow med när hon var fyra år. Det var flasknosdelfiner, men de var inte så här stora. Lovis envisas. ”Titta nu mamma, vad högt de hoppar. Det ÄR delfiner.”

Jag hämtar valboken. Visar alla delfinliknande valar som finns. Men de flesta verkar onekligen höra hemma någon annanstans i världen. Kanske har de simmat vilse, föreslår jag. Men Lovis står på sig, och bläddrar fram till sidan där man kan läsa om flasknosdelfiner. Där står det faktiskt att de kan bli uppemot fyra meter långa. Kanske har hon rätt ändå, rackans unge. Då dyker en nyvaken Ludvig upp i luckan.”Titta, en säl” säger han och pekar bakom båten. Det finns inga sälar så här långt från kusten. Han måste sett fel, tänker jag och vänder mig om. Jag ser ingen säl. Däremot en VAL! En stor val. Kanske hundra meter bort. Minst tio meter lång, men jag kan inte avgöra vilken sort.

Otroligt, vilken morgon. Som på safari, fast på havet. Jag berättar för Ludvig om morgonens upplevelser medan han släpper ut fiskelinorna. Albatrossen är kvar, och har fått sällskap av några havssulor som cirkulerar runt båten. De är så vackra, med sina gula huvuden och långa halsar. Då upptäcker jag en ny grupp delfiner. Lika stora som de förra. Jag pekar ut dem för Ludvig. Men han har blicken vänd åt ett helt annat håll. Är det fler delfiner han ser? Nej, de där fenorna känner jag igen. ”Det är pilotvalar” ropar jag av förtjusning. Jag har svårt att tro mina ögon. Hela havet sjuder av liv.

Efter frukosten återupptar Ludvig skolarbetet med barnen. Själv går jag in för att skriva klart gårdagens inlägg om sälarna utanför Namibias kust. Efter en stund hörs upprörda röster från sittbrunnen. Det verkar som om någon eller något tagit Ottos Rapala – hans finaste fiskedrag. Med vajer och allt. Det måste varit en riktig bamse till fisk. Kanske en haj, eller svärdfisk. Jag tittar upp, men allt jag ser är en säl som ligger och solar en bit bort. Den ser oskyldig ut. Otto får välja ett nytt drag, en gummibläckfisk.

Fem minuter senare ropar Otto igen. ”FISK, mamma. Jag har fisk på min nya bläckfisk. Kom mamma, kom.” Ludvig är redan i full gång med att dra in fisken. Kanske den största tonfisk vi någonsin fått. Ludvig tror det är en Albacore-Tuna. Av den långa bröstfenan att döma. Jag vet vilken sort han menar. De kallade den havets kyckling i Australien, på grund av dess ljusa fasta kött. Jag trodde inte att de levde här i Atlanten. Men jag säger inget. Idag kan allting hända.

10 reaktioner på ”Atlantsafari

 1. Helt underbar berättelse! Vilket ÄVENTYR ni är med om! Här i Västra Hamnen är största händelsen, att det var en storm som hette duga för en vecka sen. Vattnet steg 1.60 över tidigare nivå Ha det underbart på er fantastiska resa! Många hälsningar Mats

  Gilla

 2. Oj oj viket äventyr att få se så många djur. Fast ska jag vara ärlig hade jag nog fått gåshud om jag varit med. 🙂 Gillar ju inte havsdjupet. 🙂 Nej tacka vet jag att ha fötterna på torra land, men himla kul att få följa er resa och läsa om alla upplevelser ni är med om.
  Kram och ha det gott ombord.

  Gilla

 3. Hej på er,

  Ja, det är inte lätt att övertyga barn och ibland måste man erkänna att de har rätt. Speciellt Lovis och Otto som har gått den bästa skolan som finns nämligen livets skola. Finns nog inte många barn som har upplevt något liknade. Vore fel att säga att jag inte är avundsjuk på er familj. Här är problemen mindre. Välte ett glas vatten ner från nattduksborden som hamnade i bildskärmen på datorn som oturligt nog var öppen. Skar mig dessutom i foten eftersom jag inte var riktigt vaken. Finns bara ett ord för detta. Klantskalle. Tur att man har flera datorer. Hoppas att ni får bättre vind nu och att lussebullarna var goda.

  Jens och familjen

  Gilla

 4. Detta inlägget satte visst sina spår! Drömde i natt att jag var med er och seglade. Minns inte så mycket mer än att jag var med er på Mary.

  Kram!

  Gilla

 5. Safari på havet – ja, tack vare Er så åker vi nyårsdagen till Sri Lanka för att under 3 veckor bl a uppleva safari på land och på vatten. Jag blev så inspirerad av ert besök, att vi bokade direkt. Blir ett stort äventyr för vår lillgast Nils som är 12 år. Som sagt, dagens höjdpunkt att läsa hur ni har det.

  Gilla

 6. Rapala-drag har ett fel – de fångar för stora fiskar. Albacore är en av de godare tonfiskarna, tävlar med gulfenad tonfisk om att smaka bäst. I mataffären kostar tonfisk 400 kr/kg. Tänk så mycket ni tjänar på er fångst! Det kan vara litet segt att ta sig till St Helena men det kommer mera vind imorgon, söndag.

  Gilla

 7. Att läsa era berättelser är mycket bättre än ljudböcker, nu när vi åker hem i husbilen från Köpenhamns julmarknader. Underbara upplevelser ni har.
  Kram

  Gilla

 8. Tisdag 17/12-2013 och bara sju dagar till JULAFTON och Ni har fyra dagars segling till Santa Helena – Good timing 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s