Mot Chagos på ostadiga ben

Ännu ett svart moln växer till sig vid horisonten. Blir allt mörkare, allt bredare. Jag har svårt att släppa det med blicken, att fokusera på något annat. Jag försöker avgöra dess bana. Bedöma dess intensitet. Ska vi hinna före, eller kommer det att passera rakt över oss? Finns det något jag kan göra för att undvika det, kan jag byta kurs?

Resan från Sri Lanka till Chagos tar oss från fem grader norr om ekvatorn till fem grader syd. Och precis som våra övriga ekvatorskorsningar har den burit med sig svåra strömmar och ostadigt väder. Ovädersmolnen rullar in på löpande band. Och de för nästan alltid med sig vind, mycket vind. De flesta innehåller också regn, ibland enorma skyfall. Andra fruktansvärda åskväder.

Vi tar två rev i varje segel, skickar in barnen, stänger alla luckor och kopplar ur satellittelefon och vhf-radio. Sedan är det bara att vänta. Först kommer vinden, får skummet att blåsa av vågtopparna och båten att båten att lägga sig ner. Sedan regnet, det drar fram över havet som en vägg. Dundrar in över fördäck, en halv sekund innan det når mig i sittbrunnen. Så hårt att jag måste titta ner.

Jag ser blixtarna, och hör mullret. Kan bara hoppas att det går över snart. Och det gör det, ofta lika plötsligt som det kom. Varar sällan mer än en halvtimme. Regnet drar vidare, vinden upphör helt. Båten förlorar styrförmågan, rullar än hit än dit i den upprörda sjön. Seglen fladdrar och slår.

Jag ser mig om. När kommer nästa oväder? När ska vinden komma tillbaka, från vilket håll? Är det lönt att ta ur alla rev, och hissa fulla segel igen? Eller måste vi starta motorn? Utan fart genom vattnet för den starka strömmen oss österut med två knop. Åt fel håll. Ja, vi måste starta motorn. I väntan på vind, i väntan på nästa oväder.

Så där håller vi på dagarna i ända. Motor på, motor av. Rev in, och rev ut. I snart två veckor nu. Inte särskilt avslappnat, och ganska långdraget. Men aldrig tråkigt.

14 reaktioner på ”Mot Chagos på ostadiga ben

 1. Chagos? Vilka lat / long exaktly bar S/Y Mary kosan till? Kan ni besoka USA basen pa Diego Garcia t.ex? Den militara on-atollen ser ju helt underbar ut pa SPOT kartan. Psst, dom har sakert glass i stora lass!!!

  Gilla

 2. måste säga att det är väldig häftigt det ni gör, och med två små barn dessutom! Men hur går det att segla sådär flera veckor i sträck som ni gör nu? Någon måste väl vara vaken och sköta båten dygnet runt, och ni är ju bara två vuxna. Känns som det borde vara ganska slitsamt?

  Gilla

 3. Låter som en riktig körare det där, blir man ju matt bara av att läsa om det. För en båtslig gröngöling, vad betyder reva? Att ta en reva? Först trodde jag hade revor i seglet och blev lite nervös men insåg snart att det var en term.
  Håll i er där ute på stora havet och kom snart i hamn! Hela och, tja, rena!

  Gilla

  • Gröngöling, vad betyder reva? Reva (verb) Att ta in ett rev? Ett REV kan beskrivas som en förberedd sektion (med förstärkta hål och öglor) i nedre delen av seglen som viks samman och säkras till bommen med tampar (snören). På så sätt minskas segelytan i hårt väder. I regel har en havsseglare 2-3 rev på segel med bom. Lösfotade segel (fock, genua etc.) kan ofta lindas upp fran 99% till noll som en rullgardin med revnings-rep från sittbrunnen. Psst. nu behöver inte Linda använda dyrbar satellite tid for att svara.

   Gilla

   • WOW Bo(b)sse! Tack, Du är min nya idol!
    Kunde ju iofs ha googlat fram det hela men det är ju lätt att vara efterklok 😉
    Fortfarande lättad dock att det inte var hål i seglet!

    Hälsar landkrabban – äkta gröngöling

    Gilla

 4. Hur snart tror du att ni når Chagos? Håller tummarna för att vindarna är mer lagom fram till land, och att ovädren håller sig på avstånd. Segla lugnt! Kram

  Gilla

  • Ulrika, do har redan anlant och fardas innom ett jatte-likt omrade i Indiska oceanen som kallas Chagos eller British Indian Ocean Territory, BIOT! Det troliga resemalet for S/Y Mary ar Egmont Atoll,

   Gilla

 5. Chagos ar inte ett ”stalle”, det ar ett jatte-likt omrade i Indiska oceanen -Chagos Archipelago, British Indian Ocean Territory, BIOT! Det troliga resemalet for S/Y Mary ar Egmont Atoll, som aven kallas Six Iles. Det ar en obebodd liten atoll under British styre. Avstanden ar stora sa den den narmaste on Danger Island vid Great Chagos Bank ligger omkring 17 distans minuter norrut.

  Men utan tvekan ar Egmont Atoll/Islands favoriten bland paserande seglare som soker ett stalle and kasta sitt ankare for en stunds R&R. Det finns INGENTING pa Chagos manga sma oar, inte ens vatten sa allt maste tas med (inkl. glass!) och eftersom det ar ett ”Nature Reserve” far inget lamnas kvar pa on eller tas bort, dott eller levande.

  Undantaget och den storsta on som heter Diego Garcia (efter Columbus favorit katt…) som numera ar en jattelik USA / UK militarbas. Dar finns ironiskt nog allt fran biografer, snabbkop, bilar, batar och ”hamburger & chicken diners” till glass och bensin mackar. Givetvis ocksa en bunt jatteliga strategiska bomb-plan!! Men aven militaren maste lata stora fartyg bringa in allt some de behover som glass etc. Tyvarr, ingen glass (i stora lass..) for gemene barn pga av att det ar FORBJUDET MILITAR OMRADE. Good luck Chuck!

  Gilla

 6. Ny gissning: Med 99% sakerhet ar det Solomon Islands som ar malet for de fyra tappra ombord S/Y Mary!
  Har ar en ”live link” (I’m dreaming…”) till deras situation i ”real time” som visar precis hur de ”Fantastic Foursome” narmar sig SOLOMON ISLAND och King Solomons mystika Jungle Treasures. Kolla denna linken:

  Gilla

 7. SPOT visar att vara fyra hjaltar ombord skeppet S/Y Mary nu har ankrat tryggt inne i Solomon Islands ring-rev, narmare bestamt alldeles vid den sydvastra lilla on ”Ile Boden”, precis som i ovanstaende markligt relevanta video.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s