Stekta sparvar kommer inte flygande

 

Idag snubblade jag över ovanstående videoklipp på Facebook, från en föreläsning av den avlidne filosofen Alan Watts. Han tyckte folk borde göra det de helst av allt vill göra. Istället för att slösa bort livet på sådant de ändå inte trivs med. Jag såg på kommentarerna att många är skeptiska till hans budskap. De anser att det var lätt för honom att säga, han som var född på en räkmacka. Men jag håller med Watts. Vi är alla herrar över våra egna liv.

Vi får ofta höra att vi har tur. Att vi borde vara tacksamma, som har möjlighet att förverkliga vår dröm. Att de är avundsjuka på att vi faktiskt kom iväg på vårt livs resa. Inte missunnsamma, men avundsjuka. Många berättar att de själva drömt om att göra samma sak, men av olika skäl har resan aldrig blivit av. En del verkar lite bittra, några gör sig själva till offer.

Men vår resa har ingenting med tur att göra. Det ligger tio års målmedvetenhet bakom, ett decennium av hårt arbete och medvetna val och uppoffringar. För att en dag förverkliga vår dröm. Eller åtminstone försöka. Något vi jobbar på varje dag. Men vi funderar också en hel del på vad vi vill göra när vi kommer hem.  När pengarna är slut, och drömresan är över.

Vi har kommit fram till att det faktiskt vore skönt att inte ha någon ny dröm på ett tag. Att vi vill skapa oss en balanserad vardag. Att leva ett  bra liv för stunden. Istället för att hela tiden sträva efter något annat.

Vad skulle du göra med ditt liv, om du fick göra precis vad du ville?

12 reaktioner på ”Stekta sparvar kommer inte flygande

 1. Vi delar er uppfattning, man skapar själv sina möjligheter och när man klarar av att göra en stor förändring har det ofta föregåtts av prioritering, målmedvetenhet och uppoffringar. Den som står utan att nå sina mål har helt enkelt valt annat, som ju kan vara trevligt det också. Men inte tillräckligt. Ibland når man fram, ibland inte. Men räkmacka..nej ingen som seglar jorden runt har haft räkmacka, varesig före, under men kanske möjligtvis efter. Vi har hållt på med att bygga i fem och ett halvt år. Närmare 17000 timmar, arbete ofta till halv tio på kvällen och då åker vi först och arbetar heltid på våra andra jobb först, alla pengar går till projektet, inga andra intressen. Vi har själva valt, men också valt att välja bort. För ingen kan få allt. Varje hundralapp är en valsedel och det är du själv som väljer vart den ska ta vägen. Vi tror mer att det sitter i personlighet om man når sina stora drömmar, att man vågar, att man är tillräckligt nyfiken och att man inte är för bekväm. Och sen måste drömmen vara realistisk för just dig. Att du någorlunda har förutsättning för att nå målet. Det är underbart att utmana sig själv och fantastiskt att se andra som satsar och lyckas och som också vågar misslyckas. En dag ska vi lämna livet. Och det vore ju tråkigt om man fick den känslan att det inte var man själv som valde och gick sina steg i livet. Hatten av för er som nått målet med att se er om i världen från er egen köl. Är det inte så att den dagen ni är tillbaka och slår er till ro, så kommer struktur och en ordningssamt liv utan hård strävan mot nya mål att smaka gott. Precis som på samma sätt som för Pippi, att det var för sommarlovet som man gick i skolan. Och då känns lovet mer värdefullt.

  Gilla

 2. Hej!
  Som alltid, mycket bra skrivet!
  Jag har mycket tidigt uppfyllt väldigt många av mina drömmar om att bo, arbeta, studera utomlands. Rest kors och tvärs i världen, skaffat den båt jag vill, det liv jag ville leva, osv. Men avigsidan jag har märkt med att så tidigt beta av så många drömmar är att det känns lite tomt efteråt. Visst, det kommer nya drömmar hela tiden, men de har ibland lite svårt att slå det jag upplevde när jag var 18-35. Jag gissar att ni diskuterar hur det kommer att kännas när ni återvänder. Men när ni gör det tänk på att Sverige inte har stått still när ni kommer hem, utan det förändras hela tiden. Det och att inte alla kommer vilja höra det spännande ni varit med om kommer kanske vara den största största chocken när ni kommer hem. Jag vet att ni har bott utomlands förut, men ju längre och större resa ni har gjort, ju svårare brukar hemkomsten vara. Jag vill inte på något sätt mästra, men bara dela med mig av min erfarenhet av att bott utomlands i 9 år…

  Jag önskar er fortsatt god resa och att ni inte spenderar för mycket energi på de som är avundsjuka!

  Martin

  Gilla

 3. Bra skrivet! Jag tycker ju om att läsa om er och andra ute i världen just för att få njuta lite och lära mig mycket genom er 🙂
  Din fråga om vad jag skulle göra med mitt liv om jag fick leva om det:
  Jätteenkelt. Jag skulle gör precis som jag gjort i mitt liv hitills.
  Göra mina val, när det är dax utefter förmåga och möjlighet som jag har just för stunden. Jag tittar gärna tillbaka, men jag ångrar aldrig vad jag inte gjort eller gjort.
  Anser att det jag valt hittills, eller vad som hänt mig fram till nu är vad som gjort mig till den person jag är idag. Och jag trivs med mig själv. Och mitt liv. Förutom att jag gärna skulle vilja ha en hel occh frisk kropp förstås.

  Naturligtvis har jag drömt om saker jag velat göra, och som aldrig blivit av. Men jag har fått så mycket annat i stället, som jag inte hade haft om jag uppnått det jag drömt om.
  Så därför skulle jag inte ändrat något.
  Men förmodligen skulle livet ändra sig av sig själv. Om du förstår vad jag menar.
  Kul tanke 🙂
  Sköt om

  Gilla

 4. Vi planerar faktiskt förfullt vår egen jordenruntsegling. Förstår vad du menar med uppoffringar och målmedvetna val, även om vi planerar att klara av dem på fem år, inte tio. 🙂 Vet inte om jag skulle orka hålla på såhär längre än så, även om det är för drömäventyret.

  När vi följer er resa härigenom gör vi det med känslan ”vi vill också, vi ska också” så… Tusen tack för all motivation ni sprider!!

  Gilla

 5. Amen! Jag håller med och får ibland liknande kommentarer hos mig. Att folk skulle levt och rest ”om bara”… Våra liv styrs av aktiva eller passiva val. De som förverkligar resor och drömmar har gjort annorlunda val, men dessa val är tillgängliga för alla. Varenda resa jag har gjort har jag jobbat ihop pengar till själv, även om det var knapert ibland. Fortsätt segla och fundera, jag tokgillar er blogg!

  Gilla

 6. finns ingen brist på ideer och mål utan det är snarare att hitta någon att dela det med;) ni har ju lyckas med båda! delad glädje är dubbelt sägs det men nu jagar jag drömmar själv så får man snubbla över hon med stor ”H” när det ”passar” henne… (helt enkelt när hon bokstavligen står i vägen;)

  Gilla

 7. If above link is still blocked – try this link instead. I think it is exactly the same message… it is very good!

  Gilla

 8. som tur är finnas det folk som jobbar å står i för fullt,alla kan ju inte resa bort å lämna landet vind för våg, jag har rest å reser ännu

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s