En långväga hälsning

Det är första gången våra gäster är ombord på en segelbåt, och definitivt första gången de ser en sockerburk som vår.

CHUBIKOPI, SALOMONÖARNA. På nittiotalet bodde en dansk antropolog här i byn Chubikopi på västra Salomonöarna. Samma man som en solig försommardag för första gången besökte oss tillsammans med sin fyraårige son på bryggan hemma i Limhamn för drygt två år sedan. Han tänkte bara säga hej eftersom han bodde i närheten. Ett ovanligt trevligt initiativ.

Antropologen, som heter Claus, fascinerade oss med sina historier från hans tid i Söderhavet och här på Salomonöarna i synnerhet. Då klingade de främmade namnen exotiskt och spännande. Men vi hade svårt att placera de olika öarna, och än mindre minnas namnen. Kanske på samma sätt som det är kanske är svårt för er därhemma att placera många av de platser vi berättar om här på bloggen.

Vi har hållit kontakt med Claus och hans son under åren. Och för några dagar sedan kastade vi alltså ankar utanför den by där han spenderade mer än ett år. För att framföra en personlig hälsning och lämna över en liten gåva till den familj hos vilken Claus bodde när han var här.

Hövdingen spratt till av glädje när vi berättade om vår gemensamme vän, och vi har fått ett väldigt fint bemötande av alla i byn. De som träffat Claus minns honom med värme. Och de yngre vet alla vem han är. Ja, det finns till och med en liten pojke som bär hans namn.

Idag bjöd vi ombord Claus värdfamilj på kaffe och toscakaka, som verkar gå hem även i Söderhavet. Det var första gången som våra gäster var ombord på en segelbåt, och det var tydligt uppskattat. Men folket här är långt ifrån några landkrabbor. De har varit sjöfolk i alla tider, men här är det kanoter som gäller. Och det var också med kanoter som familjen kom ut till oss idag.

Mary af Rövarhamn är den första segelbåten som har ankrat utanför den lilla byn på många år. Vattnen i lagunen är inte sjömätta, och hade det inte varit för Claus hade inte heller vi valt att komma hit. Och helt gått miste om mötet med alla dessa fina människor.

Har du också bott eller har kontakter på någon spännande plats längs vår resrutt? Hör gav dig! Vi levererar gärna fler personliga hälsningar.

En reaktion på ”En långväga hälsning

  1. Fantastisk og saa bra 🙂 Det er en stor glaede at I alle ombord og de dejlige mennesker i Chubikopi nyder modet saa meget. Jeg har sagt til Lloyld at I maaske vi prove at fiske Bonitos / Tuna uden for revet – saa kan det blive fiske gilde i Chubikopi og ombord på Mary 🙂 Alt det bedste til Jer alle / Claus (antropologen)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s