Nu odlar vi eget

S/Y Marys kryddhylla

Jag brukar säga att det är perfekt för mig att bo på båt eftersom jag inte är särskilt förtjust i trädgårdsarbete. Men nu har jag sträckt mig så långt att jag införskaffat två små ”blomlådor” som jag hängt upp i kabyssen. Ja, egentligen är det två väggkorgar från IKEAs badrums-avdelning, men det kan ju kvitta. Hur som helst så har de färska kryddorna fått sig en egen förvaringsplats ombord på Mary af Rövarhamn, granne med barnens egenodlade tomatplantor från dagis. Tomatplantorna lär få det trångt framöver men den frågan har jag valt att skjuta på framtiden. Jag tycker i alla fall att det ser riktigt hemtrevligt ut och ser framemot att njuta färsk basilika även efter några veckor till havs.

Låt oss nu bara hoppas att myten att det betyder otur att ha färska blommor ombord inte omfattar färska kryddor och tomatplantor …

6 reaktioner på ”Nu odlar vi eget

 1. Härligt!
  Min pappa har alltid en massa basilika hemma på sommarhalvåret och får till en meter höga, blommande buskar. Hans tips: Köp 3 st i kruka från vanliga mataffären, för minst en dör oftast, och sätt ner dem i samma kruka. Basilika behöver massor av vatten så självvattnande kruka är bäst, då blir det ständigt lagom fuktigt. De trivs bäst i sol. Klipp av snyggt ovanför förgreningar, plocka inte av enskilda blad.
  Jag har själv drivit upp basilika från frö (under plastpåse), det går jätteenkelt och bra, så köp en påse frön. För basilika är så känsligt att man måste börja om med jämna mellanrum när den dött.

  Gilla

 2. Jättefint!:) Vi brukar ha basilika med oss på vår båt. Jag älskar doften och det krispiga ljudet som blir när man ”klappar” den. Desutom är det ju så himla gott i en grillad chiabata med mossarella,tomat och skinka,mums!=)

  Gilla

 3. Jag tycker att det är väldigt intressant att utveckla odlingssätt ombord. Färska varor utan behöv av komma till land…. Mycket praktiskt under långa seglatser.
  Eftersom Jenny är trädgårds fantast och kommer att sakna trädgården när vi nu flyttar till båt, har jag gått runt i tankarna kring var man kan skapa odlingsutrymme ombord nästa båt.
  Nu hoppas bara på att få huset sålt snabbt för den pris vi vill…. sen är det båt jakt på allvar…
  När vi var i Medelhavet hade vi en liten kruka med mynta, av någon konstigt handledning lyckades vi aldrig hålla någon längre liv i basilika, L28 kanske var för liten, men mynta den har vi fortfarande kvar här hemma. Den ska vidare till nästa… 🙂

  Gilla

 4. Kryddväxter mår jättebra ombord och för inte otur med sig (erfarenhet).
  Ett stort aber med vår nya båt är faktiskt att det inte finns någon given plats för kryddkrukorna – måste lösas!

  Gilla

 5. En schysst balkonglåda i luffarslöjd på akterpulpit förser vår båt med Mynta (Te) och Timjan (Grillkryddan No1) under längre seglingar. De har dock en tendens att dö i hamn när de inte blir vattnade var dag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s