Solnedgångsvalen

DSC_0579

Ur Ottos dagbok

Vi lättar ankar strax efter lunch, hissar våra segel och sätter kurs norrut i sundet mellan Madagaskar och Ile Sainte Marie. För var timme som går ser jag seglens skugga växa på vattnet, allt medan solen sakta sjunker i väster. Mot slutet av eftermiddagen försvinner den ner bakom Madagaskar som ett glödande klot. Färgar molnen i dess väg röda som blod, och får himlen av skifta i guld och orange.

Jag sitter där och njuter av skådespelet som det vore första gången jag såg det, när en rörelse i periferin fångar min uppmärksamhet. En knölval är på väg åt vårt håll. Den hoppar och plaskar, och viftar med sina långa fenor som om den hade något viktig att säga. Som den gjorde allt för att fånga vår uppmärksamhet.

Kanske misstar den båtens undervattenskropp för en vacker hona, attraheras av hennes runda former. För valen fortsätter sin storslagna föreställning med den brinnande himlen som kuliss. Stundtals hoppar den så högt över vattenytan att vi kan känna vågen som uppstår när den landar. Och när den dyker reser den så graciöst på sin stjärtfena att vi suckar högt och rörs till tårar.

Men Mary af Rövarhamn låter sig inte imponeras. Hon gör god fart norröver och snart rullar den höga dyningen in runt Sainte Maries norra udde. Då ger valen upp, lägger sig på sidan och vinkar vemodigt med sin långa fena. Som för att säga farväl. Detta blir det sista vi ser av valarna vid Sainte Marie, innan mörkret omsluter oss vi fortsätter ut på öppet hav.

7 reaktioner på ”Solnedgångsvalen

 1. Jag blir också rörd till tårar både av vad du skrivit – och hur du skrivit Linda. (Jag tar för givet att det är du som skrivit för det har framkommit flera gånger under er resa att det är ditt jobb ombord, även om jag förstår att du även gör andra viktiga saker på båten).
  Du förmedlar en sån underbar upplevelse att man ser allt framför sig fast man sitter långt ifrån både båt och hav. Men som jag tidigare gjort inlägg om – när man läser om ert äventyr känns det som att man är med er på resan. Jag följer er dagligen och har inte en enda gång tänkt att sluta följa er – jag är fast, detta är ju ett fantastiskt sätt att resa jorden runt på…för mig som är livrädd för djupt vatten där det både finns stora fartyg och ubåtar som man kan bli påkörd av. Därför är jag så tacksam för att du skriver så levande om er resa! Tack snälla för att ni delar med er av ert fantastiska liv på båten. Kram på er alla från en landkrabba

  Gilla

 2. Hej!
  Håller med föregående skrivare. Underbara berättelser som ni får uppleva. Fast jag är en som hoppas på att få uppleva en del av detta. Älskar havet.
  Frisören Mia

  Gilla

 3. Skont med stal / steel i skråvet nar knol-valar hoppar omkring i narheten 🙂 (sager vi i plast-bubblan Suzi-Q)

  Gilla

  • Valarna har hundra procent koll på sin gigantiska kropp så länge de är vakna. Häromdagen blåste en val två meter från vår båt, för att sedan dyka ner under kölen. Jag lovar, den var inte mer än 20 cm mellan valen och skrovet. Så häftigt. Men visst, råkar man köra in i en sovande val är det nog bra med stålbåt …. /Linda

   Gilla

 4. Det ar imponerande skadespel dessa valar maktar att gora. Jag har sett det fran min segelbat strax utanfor Coffs Harbour och jag sokte nervost att halla mig pa respektfullt avstand. Och det var innan jag sag en internet-bild fran Sydafrika med en ”broaching whale” som nastan landade i en segelbats cockpit med stora skador som foljd. Besattningen klarade sig men det ar obekant hur det gick med valen. En beromd vardsomseglare fran RYCV seglade faktiskt pa en vilande val och baten lyftes hogt upp i luften men klarade sig utan skador. Kanske varre for valen eftersom det var en bat pa nastan 50 foot sa vassa fen-kolen vagde sakert 6-8 ton. Det var Vinny Lauwers, den forste handikappade seglaren att segla solo – non-stop runt klotet aret 2000. (what a sad waste I say!) Tur att det inte var en hamnlysten Moby Dick!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s