Båten

mary2

Mary af Rövarhamn

Mary af Rövarhamn är en 40 fots stålketch av typen Joshua, byggd för att klara det mesta.  En typisk långfärdsbåt. Bekväm som få på havet. Och besättningens trygga hem i tretton år.

Skrov och däck byggdes på META-varvet i Tarare Frankrike 1976, och flyttades därefter till Genevesjön där hon färdiställdes 1985. Den första Joshuan tillverkades åt Bernard Moitessier 1961, med vilken han 1968 deltog i den första ensamkappseglingen non-stop runt jorden Sunday Times Golden Globe Race.

Snabba fakta

Namn: Mary af Rövarhamn
Typ: Joshua
Konstruktör: Jean Knocker
Varv: META, Tarare Frankrike
Tillverkningsår: 1976
Skrov: Stål
Inredning: Mahogny (se ritning)

Bredd: 3.68 m
Längd i vattenlinjen: 10.50 m
Längd i skrovet 12.20 m
Djupgående: 1.70 m
Deplacement 16.5 ton

Riggtyp: Ketch
Segelyta (krysställ): 96 kvm
Motor: Vetus M4.55 Diesel 52 hk (2013)

Vattentankar: ca 150 + 250 liter
Dieseltankar: ca 160 + 180 + 220 liter
Septitank: ca 50 liter

Utrustning

Vindroder: Aries
Autopilot:  Simrad AC42 (kursdator) + Simrad RC42 (kompass)+ Raymarine typ 2 (drivenhet)
Logg: VDO Sumlogg SL (0-12 knop)
Ekolod: Nasa Clipper
Radar: Furuno
Navigationsdator: Fit-PC2
GPS1 (fast installerad): Garmin 152
GPS2 (till autopilot och VHF): Matsutec
GPS3 (GPS till AIS)
AIS: (sändare+mottagare): True Heading CTRX
VHF 1: Nexus  NX2500
Navtex: Nexus NX2600
GPS/VHF (handhållen): Icom M91D
Syftkompass: Sestrel Radiant
Barometer och klocka: Pilot
Barograf: Naudet

Kikare1 (med avståndsmätare): Leica 6×40
Kikare 2: Zenith 7×50
Mörkerkikare: Nvision

Livflotte 6 pers: VIKING RescYou
Satellittelefon: Iridium 9555A
PLB: Mc Murdo Fastfind Max G
Satellitsändare: SPOT1 + SPOT2

Vindgenerator: D400 Eclectic Energy
Förbrukningsbatterier 12V: Sunbeam Smart Lithium 4×108 Ah (2023)
Batteriladdare/inverter 70A/1500W (ren sinus): Invertek Super Combi
Isolertransformator 3.5kVA. 115/230 in – 230 ut: Digital Marin

Dieselvärmare 12V: Hcalory vattenvärmare 5kWh (2023)
Elpatron (rostfri, max 3 kW): Gastherm
Vattenburet värmesystem med handukstork och konvektorer: Gastherm/Uwe

Jolle: Aquapro aluminiumrib 2.90
Jollemotor 1: Suzuki 15Hp

Ankare1: CQR 30 kg
Ankare 2: Delta 25 kg (nygalvat 2021)
Ankare 3: Danforth 20 kg (nygalvat 2021)
Ankarkätting 13mm. 60+30 m
Ankarspel, manuellt: Goïot

Skotwinchar: Hutton-Arco 52ST (2018)
Fallwinchar: Lewmar
Spirbom: ca 5.5m: Nirvana masts
Bombromsar: 2 st Gyb’Easy + 1 ASB
Förstagsrulle: Furlex 300
Storsegel & mesan: Doyle Offshore (2014)
Genua: Hamel Sails (2013)
Fock, stormfock,  stagsegel och spinakker: Victor Tonnerre (original)
Symaskin: Reeds Sailmaker – 12V, 230V eller handdrift

Gasolspis med två plattor ugn och grill: Force 10
Toalett: Raritan PHII
Kyl: Isotherm 3201 ASU

Länspumpar: 2 st Whale Gusher 25
Elektrisk länspump: Rule 3700

Och en väldig massa mer …

34 reaktioner på ”Båten

  1. Skall genast tipsa kusin och svåger om denna utrustningslista. Så snart de kompletterat sina båtar finns inga ursäkter längre!
    Ps. Ankarspel, inte ankarpel 😉 Ds.

    Gilla

  2. Hej! Härlig sida med underbar ”barnattityd”. Själva varit ute med våra två barn o
    får mycket rolig igenkänning när jag läser…Upplevelser som ger avtryck för livet! Barnen är stora nu men återkommer ofta, ofta på olika sätt till våra gemensamma äventyr på haven. Själva har vi nedräkning tills vi kastar loss igen. Njut av ert familjeäventyr!
    Hälsningar Sara

    Gilla

  3. Håller på att utrusta för avsegling 2012

    Vindgenerator D400 är du nöjd ?
    Varför föll valet på Solara marinpaneler ? Och inte NAPS ?

    Hälsningar
    rolf

    Gilla

    • Hej Rolf!
      Vi skulle nog ha valt samma vindsnurra idag med. Men jag skulle också överväga alternativet att köpa en AIR X eller AIR Breeze med ”tysta vingar”
      http://www.silentwindgenerator.com/product_info.php?products_id=29
      Fördelarna med Air X/ Breeze är att de är lättare, billigare och har inbyggd regulator. Fördelen med D400 är att den är tyst och ändå laddar bra. Har du ändå svårt att bestämma dig kanske du kan identifiera dig med någon av personerna som vi beskrivit i ett tidigare inlägg,

      Sådan vindsnurra, sådan herre


      Men fövänta dig inga underverk oavsett vilken snurra du köper.

      Vi valde mellan det fåtal solpanelstillverkare som vi trodde skulle hålla tillräckligt hög kvalitet, och samtidigt kunde leverera både hårda och flexibla paneler med bra garantier. Att vi valde Solara framför Naps var framför allt att de kunde erbjuda de mått vi behövde på solpanelerna. De gav oss dessutom väldigt fin support inför köpet.

      Lycka till med förberedelserna /Ludvig

      Gilla

    • Hej Niklas. Själva apparaten funkar bra och folk verkar höra oss ok. Men Navtex-en har så här långt varit fullkomligt meningslös för oss. Väderinfon man får med ett Navtex-meddelande är väldigt begränsad. Jag vet inte vilka vatten du tänkt att segla på men i Stilla Havet verkar inte Navtex finnas alls. Som back-up, till annan väderservice, kan det kanske vara bra ändå. VHF-en däremot är viktig för oss och används dagligen. Skulle jag köpa en ny idag skulle jag helst villja ha en Sailor eller ICOM.
      /Ludvig

      Gilla

  4. Hej Seglare,
    Nyfiket tittade jag pa ”the spec list” och jag kan forsta era onskemal. Min radar raddade mig fran en nattlig kollision med en fiskebat med tral pa slap, och den nya 4G radar technologin skall ha mycket battre upplosning an min gamla FURUNO. Efterat kunde jag hora fiske-skepparen VHF’a sin fiske-kompis och hans kommentarer var inte sarskilt uppskattande.. (Did yo see that f…n idiot comming at me…) Hmmm, bekannelse: Man blir latt slack pa natten ute pa ”tomma” havet.
    TNT hittade antligen min forlorade Apple iPad gen-3 och levererade i gar Torsdag. Min forsta ”slate” (om man undantar min Toughbook brick) och med ett ord – fantastisk! En helt otrolig touchscreen response och bild upplosningen ar helt utan jamforelse. Perfect for fotografen! Barnen kommer att alska den langa stunder eftersom den ar sa naturligt intuitiv. Shepparen kan anvanda den som navigations hjalp till lands och sjoss! NB: GPS finns bara i 3G mobile modellen! Jag och Estie slass redan om den…

    FRAGA: Jag behover lite mera ”kram” i mina batterier och jag undrar vad Ni tycker jag skall satsa pa? Ny alternator fran 70amp till 100amp? Nya storre sol-paneler fran 80w till 140-160w eller en aldeles ny vindmolla? Vad tycker Ni med all er langa erfarenhet ar batens basta ”cream maker”? Inte billigt, sa vad bor jag starta forst med?

    Gilla

    • Hej Bosse. Vi har funderat mycket på en iPad på sistone och kommer nog slå till på en så snart vi fått lite distans till alla de utgifter vi haft på båten här i Nelson. Angående din elförsörjning så kommer jag inte ihåg om du redan har ett vindkraftverk eller inte. Har du inte det så är detta ett givet val. En lagom blandning av vindkraft och solceller kompletterar varandra väldigt bra. Solceller förutsätter att ni kan placera dem effektivt, men det borde ju gå bra på er båt. Men generatorn är nog minst arbete att uppgradera och ger mycket om man oftast seglar relativt korta sträckor med en del motorgång som följd. En bra åtgärd kan annars vara att utöka batteribanken lite så att man kan ta vara på laddning och leva på den länge när tillfälle ges. Ja inga entydiga svar som du ser, men hoppas att det ger något.
      Hälsar Ludvig

      Gilla

      • Hej Ludvig. Jag forstar att inte bara solceller och vindmolla kompleterar varandra utmarkt pa SY Mary – aven du och Linda kompletterar varandra utmarkt. Du som teknisk expert kan forhoppningsfull ge mig din uppfattning om Litium batterier. Mina tre (av fem..) storsta betterier ar nu kass efter 100% olycklig urladding. Lanspumpens niva-brytare fastnade… Mot formodan har de vaknat till liv tack vare tva ”bow thruster” som lurade laddaren att ladda. Resultatet ar nog bara 15-20% ursprunglig kapasitet. Tre nya 150 amp/hr (450 amp hr) skulle kost omkring $1,000.00 AUD men liknande Litium batterier kostar ca fyra ganger sa mycket. Men det ar en otrolig skillnad om man far tro reklam och omdomen. Vad ar din asikt?

        Mitt resonemang:
        POSITIVT 1+ lattare, endast 1/3 vikt!! 2+ inbyggd ladd-regulation som hindrar over-laddning och ocksa total urladdning(!). 3+ Betydligt (40% eller mer..) storre anvandbar % lagrad el-energi, wow! 4+ Snabbare ‘uptake” av tillganglig energi. 5+Enkel drop-in ersattning med inbyggd anpassning till AGM etc. 6+ Betydligt mer tolerans for upprepade djupa urladdningar med efterfoljande uppladdning

        NEGATIVT: 1- Tre fyra ganger sa dyrt… Ouch! 2- Pastadd brand risk och ovantade explosioner typ ”Boing Dreamliner”. 3- Kanske i realiteten, anpassings svarigheter till laddare onbord = risk for under-voltage laddning.

        Jag ar ingen expert och detta ar bara vad jag har hort fran olika hall utan nagon ordning och ”priorities”. OK, over to you…

        Gilla

  5. Ladda ner Shylmarks katalog i den kan du läsa att ny generator är bortkastade pengar trots att dem inte kostar mer än två-tre tusen.
    Köp en riktig laddnings regulator som ser till att din generator matar ut 70A till batterierna själv satte jag in CETEC utrustning i utbyte mot Pentas.
    Köpt vindmölla ej ännu monterat men den ska ge 10A vid 10m/s lite och inget när du seglar.
    Solpaneler laddar per 45 Watts ungefär max 2A här i Gbg. = 1/3 vad vindmöllan producerar till samma pris för böjbara på Al / RF baksida.
    Som jag ser det är det största problemet generering under gång med autopilot, plotter och allt annat i gång.
    Själv gör jag en kombination mellan vindmölla och solpaneler.

    Gilla

  6. Hej på er! Jag tänkte fråga om ni vill dela med er utav era erfarenheter angående ankring, eller rättare sagt ankarspel.

    Vi är två par som köpt en Marieholm 32 med tanken att komma iväg på några längre etapper. Inte jorden runt dock men en sväng till västindien är planen. Vi står just nu i valet och kvalet angående manuellt eller elektriskt ankarspel. Helst skulle vi vilja ha ett manuellt med tanke på inköpspris och strömförsöjning under resan. men det verkar som om dem flesta förespråkar ett elektriskt.

    Är ni nöjda med ett manuellt? Skulle ni valt samma spel idag efter att ha provat ert i ett par år?

    Alla tips är värdefulla!

    Tack för en bra blogg, jag har läst vartenda inlägg med stor glädje.

    Gilla

    • Hej Sanna,

      Marieholm 32 är en trevlig båt. Jag kommer ihåg att jag träffade ett par som seglade en sådan när jag var ute och seglade långt med en Havsfidra för massor av år sedan. Stor som en kyrka tyckte jag den var då. Det skulle jag kanske inte tycka idag :-).

      Så till det långa svaret på din korta fråga. Vi är både nöjda och missnöjda med att ha manuellt ankarspel. Det är tungt att rulla upp, det får oss ofta att undvika ankring på lite djupare ankarplatser och vi är egentligen underbemannade för den ankringslösning vi har. Vår ankarkätting går ner till kättingstuven från däck via ett rör och kättingen bygger torn så att rörmynningen blir tilltäppt. Det gör att en av oss måste veva upp kättingen, en behöver stå inne i förpiken och välta kättingtorn och då finns det ingen kvar att stå vid ratt och motor. Det finns en viss säkerhet i att ha ett elektriskt ankarspel som kan kontrolleras från styrplatsen. En person kan då lyfta upp ankaret och manövrera bort båten från fara på en och samma gång. En god vän till oss som seglade jorden runt ensam i en Monsun 31 hävdar att hans elektriska ankarspel räddade båten inte mindre en tre gånger, har jag för mig, under hans jordenruntsegling. Ni liksom vi lär väl förhoppningsvis alltid ha minst två arbetsföra personer ombord. Antagligen kommer ni också ha kättingstuven i en ankarbox som nås från däck så att samma person som rullar upp kättingen också kan ha omkull kättingtornen. Rostfri kätting lär inte bygga torn på samma sätt som galvad, men är väldigt dyrt som man vill ha bra kvalitet. Så till fördelen med manuellt ankarspel. Det är driftsäkert. Vi har sett flera båtar som inte har fått upp sitt ankare med sina elektriska ankarspel därför att de inte funkar. Det är också farligt. Oftast är det vatten som har trängt in i motorn på den typen av ankarspel som är monterade genom däck och bara har kättingkrans/lintrumma ovanför däck. Vårt manuella ankarspel funkar alltid.

      Däremot håller inte riktigt argumentet med elförsörjning eftersom man ändå alltid har motorn igång samtidigt som ankarspelet går. Men elinstallationen blir ganska omfattande med långa tjocka kablar från batteriet eller ett separat batteri med långa kablar för laddning. Sammanfattningsvis är vi tillräckligt nöjda för att inte ens överväga att kosta på oss att byta ut ankarspelet mot ett elektriskt. Skulle däremot vårt manuella ankarspel haverera så tror jag att vi skulle köpa ett nytt
      elektriskt eller hydrauliskt där hela enheten i så fall skulle vara monterad ovan däck. Men egentligen är det ju mycket viktigare att ha råd att segla än att ha en massa dyr utrustning, så kanske skulle den nya lösningen bero på vad vi kunde hitta för tilllfället.

      I decembernummret av Praktiskt båtägande har Linda skrivit en artikel om svajankring. Där tar hon också upp en del av de här frågorna.

      Lycka till med förberedelserna. När är Västindieturen planerad?
      /Ludvig

      Gilla

    • Hej frågan till Sanna andersson när tänker mig resa vi har med en marieholm 32 e och det skulle vara intressant att veta hur ni kommer att rusta eran båt då de är så snarlika. du kan väll kontakta mig på våran hemsida Jordenrunt.gramadies.se
      Mvh
      Erica

      Gilla

      • Kloka ord Ludvig… vart gamla franska @#%**!!! elektriska ankarspel som lagats tva gangeroch som sko-snoren, gar sonder vid varsta mojliga tillfalle pajade for sista gangen utanfor Bromton Island Qld. Vi fick spendera narmare $5,000.00 Muir Compact (Horizontal) HR2500 Cheetah. Den har dessutom en betryggande manual option! Detta raddade oss med den tidigare franska som naturligtvis slutate fungera i Sydney. I samband med bytet sa satte vi en an switch och annat for att lata windlassen bli forsorgd fran vara tva bow thruster batterier dessutom. Hitils har denna nya Muir Compact (Horizontal) HR2500 Cheetah fungerat mycket bra och den manuella funktionen med klick-sparr ser fortroende ingivande ut. Att hissa upp ett ankare nar man vaknar av att vinden har vant och stora vagor flyttar foren ”upp och ner” omkring tva meter vertikalt – da vill man inte har bekymmer. Det kan i sadant lage var bast att lata all katting ga och knyta nagra fendrar till repet – sen fram med kniven. Jag tror att Ludvig och lag (med liten erfarenhet …) ar overens att inte spara pa slantarna nar det galler ankarspel / windlass.
        PS: Vi traffade en otroligt handig person som seglade pa en ”mini-tall ship” Joshua C och han lyckades reparera var gamla franska vindlass ( vi donerade den efter Brompton intermessot…) OK for honom som hade verkstad pa sin ”square rigger”. Sa med gladje har vi nu fatt veta att var gamla 20 kg ankarwinch har fatt att nytt jobb som ”donkey” pa en windjammer. DVS den ar nu dacks winch for att hissa segel, inte langre ankar katting.

        PS: Muir Compact (Horizontal) HR2500 Cheetah tillvarkas i AUSTRALIAN sa det kandes bra att alla pengarna atminstone stannar i landet. Slutet gott – alting gott

        Gilla

  7. Hej jag ser att ni har ett Aries vindroder och funderar själv på att köpa ett sådant inför våran jorden runt resa med en 32 fots båt, vad har ni för tankar om det och hur har det fungerat för er? är det något som ni rekomenderar?
    Mvh Erica

    Gilla

    • Hej Erica. Vårt Aries styr suveränt när det funkar. Men det gör det inte alltid. Ett Aries kräver mycket underhåll samtidigt som det är förhållandevis svårt att underhålla. Orsaken är att det är byggt av aluminium och rostfritt stål. Aluminiumet korroderar i kontakt med rostfritt stål. Särskilt i de salta förhållanden som råder på en långfärdsbåt. Det är oerhört svårt att demontera om man inte gör det regelbundet och fettar in alla delar ordentligt. Vet inte om det finns något bättre alternativ men jag skulle överväga en vindroder helt byggt i rostfritt stål om jag skulle köpa ett nytt. Allra bäst vore ett vindroder typ pendelservo (som Aries, Monitor, Sailomat mm) fast med eget styrroder. Vi har nämligen wirestyrning som gör en del motstånd när vindrodret ska styra. Det enda pendelservo-vindroder jag känner till med eget styrroder är Windpilot Pacific Plus, som i och för sig också är byggt av aluminium men kanske nödvändigtvis inte behöver ha samma korrosionsproblem. Det brukar kunna vara stor skillnad på aluminium och aluminium. Alla våra båttillbehör i aluminium från Goiot, till exempel, verkar nästan helt befriade från korrosionsproblem.
      Lycka till! /Ludvig

      Gilla

  8. Effectively, it appears to be like oakley has completed it once again!
    The world-wide-web has net web sites that provide acceptable replica oakley
    for below $twenty. Which is why wholesale replica sun shades have
    develop into so well-liked. Make a very hot fashion statement this summer
    months with oakley sunglasses.

    Gilla

  9. Hej
    Noterade att IPad försvann från önskelistan…:)
    Är det så att den blev inhandlad? Fastnar inte ungarna vid en för mckt?
    Är intresserad av erfarenheter helt enkelt, då vi själva har två ungar 4+8 och ska nu sommarsegla på Östersjön i 2mån. Vi avstår dock från plattan…den stjäl för mckt tid för de och orsakar osämja 🙂

    Gilla

    • Oj, det var uppmärksamt. Ja, den inhandlades i Sydafrika. Men nej, de fastnar inte eftersom den kom med vissa regler. De får inte spela förrän kl 5 på eftermiddagen och bara om vi ändå är ombord. Men visst, ibland är det förvånansvärt svårt att turas om. /Linda

      Gilla

  10. Jag har nu seglat i Karibien i två år med Victrons Lithium batterier 4×90 Ah funkar jättebra. Jag har också Victors laddare inverter som ger batterierna en laddeffekt på över 90 Ah. Batterierna laddar i princip helt fulla i en laddcykel. på ett par timmar med generatorn eller landström.
    Under dagen har jag också vindgenerator och solceller som ger laddning om 20 Ah

    Gilla

Lämna en kommentar