Nio salta filmtips, och en varning.

Stormen Knud har dragit in över Marstrand. I eftermiddags blåste det över 30 sekundmeter. Nu har det lugnat ner sig lite men det ska visst öka ikväll igen. Vi får se vad det blir av det. Mary är tryggt förtöjd, så ingen fara för den sakens skull. Men vi måste nog förlika oss med tanken på att stanna i hamn ikväll. Det får bli filmkväll istället! Helt ok, vi gillar film.

Här en lista på några bra seglingsfilmer som passar lite extra bra när det blåser. Plus en  liten varning. Saknar du några salta guldkorn på listan, tipsa gärna i kommentarsfältet.

Deep Water

Fantastisk historisk dokumentär om världens första ensamkappsegling nonstop runt jorden, Sunday Times Golden Globe Race 1968. Filmen skildrar framförallt deltagaren Donald Crowhursts tragiska öde, men vi får även se en hel del av de andra deltagarna. En riktig klassiker. Måste ses.

The Mercy

En ny och dramatiserad version av Deep Water, om Donald Crowhurts försök att bli den först att ensam segla ensam runt jorden non-stop. Det går helt åt fanders, och det är brutalt sorglig. Bara så ni vet. Men väl sevärd, absolut.

The Perfect Storm

En dramatisk film baserad på verkliga händelser från oktober 1991 då besättningen på fiskebåten Andrea Gail fångades i en våldsam storm med orkanstyrka och trettiometers vågor. Snygga men lätt överdrivna animationer som gör sig utmärkt en stormig fredagskväll som denna.


Maidentrip

Dokumentären om 14-åriga Laura Dekker som trotsade omvärldens kritik och ensam gav sig av på en solosegling runt jorden. Vilken tjej, vilken prestation. Måste ses, även om jag tror att man måste ha varit där ute för att verkligen förstå vilken makalös bedrift detta faktiskt är.


Red Dot on The Ocean

En riktigt bra dokumentär om unga strulputten Matt Rutherford som rundar Nord- och Sydamerika via Nordvästpassagen och Kap Horn nonstop i en skabbig gammal Albin Vega. Galen resa i en så liten båt, men sjukt imponerande.


Adrift

Den här såg vi på bio för ett tag sedan. En tragisk kärlekshistoria baserad på en verklig händelse om Tami Oldham och hennes kille Richard Sharp som gav sig ut på en leveranssegling från Tahiti till San Diego, men där bara Tami kommer levande iland. Lite konstigt skildrat, men helt ok ändå.


Kon-Tiki

Den här har vi  faktiskt inte sett. Trailern är kanske inte den bästa men boken om Thor Heyerdals flottfärd till Polynesien är ju fantastisk och filmen har fått bra omdöme så vi ger den nog en chans ändå. Ikväll, eller en annan dag. Vi får se.


Loosing Sight of Shore

Dokumentär om fyra tjejer som rodde över Stilla havet för några år sedan, 8000 sjömil från USA till Australien. Nio månader tog det, tänk 9 månader med tre andra tjejer i en lite roddbåt. Hua.  Jag har inte kommit till skott att se filmen än, men den är definitivt på min lista.


Sea Gypsies: The Far Side of the World

Jag googlade lite, för att försäkra mig om att jag inte glömt någon viktig film på listan. Och så hittade jag den här. Holy cow. Vilka dårar. Kolla trailern så förstår ni vad jag menar. Det där är kallt på riktigt. Hur har jag missat denna rullen, verkar dessutom ha fått bra betyg. Nån där ute som sett den?

All is Lost (Varning!!!)

Och här ett sista tips denna fredag kväll. Se INTE denna rullen, inte ikväll och ingen annan dag. En dödens tråkig, och helt orealistisk film om en ensamseglare som kolliderar med en container till havs. Kanske Robert Redfords sämsta någonsin.

Med detta vill jag önska er alla en trevlig filmkväll!

18 reaktioner på ”Nio salta filmtips, och en varning.

  1. Åh tack för tipsen! Det kanske kan bli tid (och ork) för seglingsfilm ikväll.
    För de som gillar skutsegling rekommenderar jag Master and commander. Det är en helt ok historia och så kan man få vila ögonen lite på boliner, pärtar och annat som hör råsegel till.

    Gilla

  2. Har bara sett två av dina tips. The Perfect Storm, spännande och den sista. Ja, den var seg, men fascinerande ändå. Tack för tipsen! Trevlig filmkväll!

    Gillad av 1 person

  3. Tyckte mycket om Kon-tiki. Såg den två gånger samma helg, en gång utan barn och en gång med barnen. Alla gillade den. Den med Robert Redford gillade jag faktiskt också, men man måste kanske vara på humör. The Perfect Storm älskade jag första gången men andra gången blev jag jätteförvånad och besviken över att de inte klarade sig (spoiler). Jag hade för mig att det var ett lyckligt slut! Ska kolla in de andra!

    Gillad av 1 person

    • Det blev Kon-Tiki i fredags och jag håller med, riktigt bra. Även om jag tycker de kunnat skippat hajarna. Det är extremt ovanligt att man ser haj på öppet hav på det sättet, och människa är knappast deras favoritföda. Garanterat något de tagit med bara för att skapa dramatik. Fånigt, storyn hade varig bra nog ändå. /Linda

      Gilla

  4. Hej svejs. Har inte sett en enda av filmerna. Men tackarför tipsen. Kommer att kolla på dom nu i vinter när vi ligger och trycker i Grekland någon månad innan vi beger oss upp i svarta havet. Hälsar Tjoppe o Helena.
    P.S Wilma är en Collin Archer med rödasegel 😄

    Gilla

    • Åh, 1000 tack för tipset. Den hade jag inte sett. Fin film! Och ja. Lite sorglig, visst. Men ändå inte. Bättre att dö medan man gör det man älskar, än att leva olycklig. /Linda

      Gilla

  5. Vi blev så sugna att se Sea gypsies, har ni hittat den på något lämpligt ställe? Måste beta igenom listan. Laura, hur kommer man på att segla själv och i den åldern? 😮 Tufft.
    Vi måste testa att segla vi med, jag är motorbåtsmänniska men inte frun.
    Mvh Anders och Sanna

    Gilla

Lämna en kommentar