Lucka 12: Boulder’s Beach

Liten vill bli stor, så kallar jag bilden bakom tolfte luckan i vår julkalender. Men troligen blir det inte så mycket större än så här. Den föreställer en av de utrotningshotade små glasögonpingviner som märkligt nog envisas med att häcka i området kring Boulder’s beach på sydafrikanska Kaphalvön, trots att de utgör en av de populäraste turistattraktionerna i hela regionen.
Vad ni inte ser på bilden, är alla människor som står bredvid mig och fotograferar samma pingvin som jag. Egentligen borde hela området spärras av. Men nejdå, istället har man byggt ett stort besökscentrum med souvenirbutik, lagt ut långa brädgångar som slingrar sig tvärs genom häckningsområdet och så tar man ut ett inträde där pengarna ska gå till att bevara och skydda pingvinerna. Jo tack.
Typisk sydafrikansk ”wildlife conservation”. Samma sak med många av de safariparker som finns i landet. Eller de som sysslar med att skicka ner turister i burar under ytan och lockar till sig vithajar med hjälp av blod. Och sedan har mage att kalla det ”conservation” eller forskning. Konstigt att det inte sker fler hajattacker än det gör.
Ibland känns det som den enda anledningen man vill skydda djuren är för att människan ska kunna tjäna pengar på dem ett tag till. Vi är hopplösa. Ja, jag generaliserar. Och ja, jag är en bricka i spelet. Men jag blev lite arg nu när jag satt här hemma och tänkte på det.

Se vad bilden bakom dagens lucka inte visar: Fler turister än pingviner på Boulders.

5 reaktioner på ”Lucka 12: Boulder’s Beach

  1. Vilken kontrast! Den ensamma pingvinen med den långa skuggan, och därefter alla människor som står och tittar och fotograferar…
    Bra inlägg!

    Jätterolig julkalender! Hoppas att du fortsätter med den även efter jul!

    Gilla

  2. Ja, det är trist med exploateringen av vilda djur. Kul med din kalender. Tänkte på dig idag när jag promenerade från Malmö city till Limhamn i strålande väder. Det har hänt mycket i Västra hamnen sedan ni bosatte er där i båten. Det var en märklig period på ”apelsinbolaget”, men ganska rolig ändå!

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar