Kulturkrock III: Påskelden

Här brinner Krokens julgranar.

Här brinner Krokens granar.

KROKEN, BOHUSLÄN. Häromdagen hörde jag att det skulle bjudas på påskbrasa ute på Marstrandsön. Trevligt, tänkte jag men la inte så mycket vikt vid det. Inte förrän någon dag senare, när en av grannarna bjöd in oss att delta på deras påskeld. Eller påskfyr som de kallade den. Nästa dag kom ännu en inbjudan. Tre brasor på samma kväll. Vad sjutton, varför eldar alla upp sitt ris nu? Då finns det ju inget kvar till Valborg.

Nu har vi fått förklarat för oss att här på västkusten är det påskbrasor istället för majbål som gäller. Och detta är tydligen något som tas på största allvar. Ungdomarna ute på öarna tävlar om vem som har den största brasan på påskafton, och drar sig inte för att ta till både stöld och knytnävar i jakten på uttjänta gamla granar. SVT har gjort en dokumentär om Grankriget, som det kallas. Vi såg den igår kväll, och det hela är så knäppt för oss utomstående att det är svårt att tro att det är sant.

Att elda ligger djupt rotat hos folket här ute. Förr tände man brasor för att skeppen skulle hitta in i hamn. Vissa gjorde tvärtom, de eldade för att lura skeppen på grund så att man kunde ta deras last. Men just på påskafton eldade man för att skrämma iväg häxorna till Blåkulla. Här klär förresten barnen ut sig till påskkärringar först på påskafton, istället för på skärtorsdagen som i resten av landet. Förvirrande.

Först kräftorna, sedan lussebullarna och nu detta. Man skulle nästan kunna tro att det är en isolerad ö eller landsända vi flyttat till, en avknoppning av Sverige där människorna och kulturen under tusentals år utvecklats helt oberoende av resten av landet. Men nejdå, vi bor i södra Bohuslän – fyra mil norr om Göteborg.

Tidigare inlägg om udda traditioner på västkusten:

Kulturkrock I: Havskräftorna
Kulturkrock II: Lussebullarna

24 reaktioner på ”Kulturkrock III: Påskelden

  1. Görs på samma sätt i Dalsland.
    Det finns också väldigt olika traditioner kring påskbreven. I Dalsland springer man runt och slänger in brev fylla med godis till vännerna på påskafton. I Skaraborg, springer man runt, ger teckningar och förväntas bli bjuden på godis (som trick or treat) på skärtorsdagen.

    Gilla

  2. Intressant! För mig var det en språklig kulturkrock när jag kom till Stockholm från Skåne och alla pratade om majbrasa istället för majbål. För mig var ”brasa” en pytteliten mysig eld som man tänder i öppna spisen medan bål var något stort och mäktigt. Kan fortfarande tycka att det låter lite fjantigt när någon säger ”brasa”. Men det var ju ändå bara språkliga skillnade … Ja, det känns lite som att ni flyttat till en isolerad plats med helt egen kultur. Ser fram emot att höra vad de hittar på för nånting intressant på midsommar 😉

    Gilla

    • Det har jag aldrig tänkt på. Här verkar man främst prata om påskfyr eller påskbrasa. Men jag märkte när jag googlade att ordet valborgseld verkar vara vanligt för majbål. Det lät lite fel tyckte jag. Men det är ju bara olika ord för samma sak. Det märkliga här är att man har helt egna traditioner. Kul tycker jag, om än något förvirrande så här i början. /Linda

      Gilla

      • I Göteborgs skärgård, och norrut till Marstrand vad det verkar, kallas det påskeld. Men åker ni norrut, det räcker att ta er till Åstol och Dyrön, så heter det påskevaka, eller ”påskevaga” med dialekt. Jag är uppvuxen i Rönnäng och där var det stora tävlingar var påsk mellan Åstol, Dyrön och Rönnäng om vilken vaka som var störst och vilken som brann längst. Innan de stora banorna tändes, antändes gärna en narrvaka bredvid för att lura de andra öarna att tända sina. Den som brann längst vann!
        Numera bor jag utanför Stockholm, och jag har ännu inte helt acklimatiserat mig till kulturen här – detta inlägg väcker minnen till liv😉😊

        Gilla

      • I Uddevalla heter det också påskbrasa.
        Klä ut sig på skärtorsdagen? Då är ju alla godisgivare på jobbey, vem tigger man hos då? Vi brukade gå runt bland grannarna på påskaftobs förmiddag och skänka påskbrev, dvs en teckning som viks på ett speciellt sätt så att den blir ett brev, och få godis i gengjäld.

        Gilla

    • Kul. Man får nog räkna med en del galenskaper om man placerar en bunke norrmän och skottar på samma ö så långt bort från allt annat 🙂 /Linda

      Gilla

  3. Jag som är väschötte, uppvuxen i Lidköping, där är påskeld heeeelt normal! Man ur huse på påskafton, kommunen ordnade brasor, varenda bonne eldade ris ut på fälten. Gissar att det historiskt kan handla om vid vilken tid vårbruket drar igång.
    Till påskaftons em/ kväll hade vi tillverkat mängder av påskbrev, vikta till trekanter och delade ut o fick godis tillbaka- det är ju påskafton påskkäringarna kommer tillbaka från Blåkulla, efter fest brukar det vara gott med godis…. (Min tolkning) ;-).
    Nu bor jag i Örebro o här är det valborgsmässoeld som gäller.

    Gillad av 1 person

  4. Inget av detta kände jag till. Men roligt att det varierar lite med traditioner! I Tyskland eldar man också till påsk och där har man en maj-stång 1a maj istället för midsommarstång 😊

    Gillad av 1 person

  5. Spännande.
    Jag bor på orust, vi har både påskbrasa och valborseld =D
    Här ger barnen påskbrev (teckningar) på påskafton, utklädda, och får godis =)

    Gilla

  6. Så lustigt, det låter ju precis som här i Österbotten i Finland! Vi har påskbrasor, och barnen går påskhäxa på lördagen. (Går alltså runt och knackar dörr för att ge påskkort och få godis, inte bara att de klär ut sig.).

    Gilla

  7. Här i Dalsland så klär man ut sig på påskafton. Barnen färglägger A4 teckningar med påskmotiv i veckor innan påsk. När alla är klara skriver man sitt namn inuti och så lägger man godis i breven, viker ihop den till en trekant och skriver namn och adress, typ:

    Till påskkärringen,
    Mary af Rövarham
    Kycklingvägen 83736288
    9102827292827 BLÅKULLA.

    Sedan skriver man Bråttom i hörnen på brevet.
    När man klätt ut sig åker man sedan runt till kompisar och kastar breven. Mottagaren får INTE se vem som kastar. Så man sliter upp dörren, skriker GLAD PÅSK och kastar in brevet genom dörrn. Smäller igen dörren och springer allt man har så att mottagaren inte får syn på vem det är.

    Mottagaren i sin tur ska jaga den som kastat för att få reda på vem det är. Många håller ju koll i fönstren och sitter sedan och hökar vid dörren eller gömmer sig ute så man kan genskjuta kastaren när den springer tillbaka till bilen/cykeln.

    Men sedan några år tillbaka så har samhället en Påskparad istället, så föräldrarna ska slippa köra runt runt hela dagen. Då samlas vi på en gräsplätt där barnen får dela ut breven till kompisarna och sedan tågar alla tillsammans bort till fotbollsplanen där det grillas korv och annat.

    Gilla

  8. Ja, det var lustigt att tjuvstarta majbrasan till påsk. Man undrar ju om ön är isolerad från resten av Sverige…
    Trevlig historia=))
    Även i Spanien har sitt sätt att fira påsken inte att jaga bort häxor. Ha en riktigt trevlig fredag. Om det går bra tittar jag in till dig en annan gång. Tjingeling😊😉

    Gilla

Lämna en kommentar