14 saker jag lärt mig under resan

Linda reflekterar

Linda reflekterar

Man lär sig en hel del av att resa på det sättet som vi har gjort. Om världen och naturen. Om andra kulturer, om sig själv och livet. Upplevelser och möten som har påverkat oss som människor, och gett oss insikter som ändrat våra prioriteringar för all framtid. Lärdomar som nu präglar våra liv varje dag, varje beslut. Erfarenheter som är svåra att sätta fingret på, att beskriva med ord. Men jag försöker ändå.

  1. Inget är normalt
    När man reser är det föränderliga det normala. Varje plats, situation och människa är unik. Detta är något man lär sig att uppskatta, att hantera. Man bygger upp tryggheten inom sig. Den blir något man bär med sig, var man än är.
  2. Att leva i nuet
    Inget är för evigt. Varje avfärd är ett farväl. Kanske återvänder man aldrig, kanske ses vi aldrig igen. Men vetskapen om att man när som helst måste lämna gör det lättare att uppskatta det man har. Det får oss att leva mer i nuet. Att göra det bästa av stunden, här och nu.
  3. Materialism är av ondo
    Världens lyckligaste folk lever i harmoni med naturen, nästan helt utan ägodelar. Det man aldrig haft eller sett, det saknar man inte. Prylar skapar beroende, och begränsar kreativiteten. Det är inte vi som äger prylarna, det är de som äger oss.
  4. Tid är nyckeln till lycka
    Till havs finns mycket tid för tankar och reflektioner. Tid att prata om vad som är viktigt, vad som får oss att må bra. Tid att vara tillsammans. Tid att ta dagen som den kommer. Tiden har blivit vår måttstock i vardagen, vår universella valuta. Det är i tid vi vill värdera våra liv.
  5. Att tacka ja, och ta emot hjälp
    Livet blir roligare och enklare om man tackar ja till den gästfrihet som bjuds, utan att vara rädd för att vara till besvär. Vi betalar tillbaka genom att i vår tur hjälpa någon annan. Man skapar en positiv cirkel, en trevligare värld.
  6. Man blir bemött som man förtjänar
    Den som möts med misstro, svarar med samma medel. Medan den som är öppen och positiv nästan alltid möts av vänlighet och förtroende. Leendets kraft är lika stark i hela världen, oavsett religion och språk. Även i Sverige.
  7. Tålamod löser det mesta
    Sverige är världens effektivaste land. Det fungerar bra här. Men i andra länder prioriterar man andra saker. Kanske är det viktigare att man har trevligt på vägen, än att resan går fort. Sånt här tar tid att lära sig, att förstå. Men med en stor portion tålamod ordnar sig det mesta.
  8. Att uppskatta det lilla
    Under vår resa har vi lärt oss att inte ta något för givet. Tillgången till en tvättmaskin, en varm dusch eller en burk konserverat smör kan vara den största av gåvor. Eller glass. Ibland gick det månader utan möjlighet att köpa en glass.
  9. Att värdesätta livet
    Långseglarlivet är som en berg- och dalbana. Ena stunden har man aldrig varit lyckligare, nästa sekund är man nära att sjunka och dö. Men för varje svår eller dramatisk upplevelse vi har klarat oss igenom, desto mer har vi lärt oss att värdesätta livet – och varandra.
  10. Att prioritera
    Resan har gett mig distans till livet. Att skilja på sånt som är viktigt, och sånt som är mindre viktigt. Att sätta saker i relation till varandra, och inte bli lika upprörd över småsaker. Det gör det lättare att fatta beslut. Enklare att prioritera i vardagen.
  11. Att ta ansvar
    Till havs finns ingen hjälp att få om något går åt fanders, inget system att förlita sig på. Ingen att skylla på, ingen att lägga över ansvaret på. De beslut jag fattar kan vara livsavgörande. Inte bara för mig, utan även mina barn. De måste jag kunna stå för.
  12. Man klarar mer än man tror
    När man reser konfronteras man ständigt med nya situationer. När det inte finns någon annan där som kan lösa svårigheterna, då gör man det själv. För man har inget val. Och ju mer man klarar av, desto starkare blir man.
  13. Ingenting är omöjligt
    Drömmar kan förverkligas. Om man är beredd att offra något annat. Men det finns ingen annan än jag själv som kan göra det. Jag kontrollerar mitt liv, genom medvetna beslut och handlingar. Allting går, man måste bara komma på hur. Och våga försöka.
  14. Att slappna av
    Den här punkten la Ludvig till, min man. Han säger att jag har lärt mig att slappna av. Att ställa lägre krav, både på mig själv och på andra. Att inte vara så jäkla ambitiös. Han säger att det är bra. På gott och ont tycker jag. Kanske en följd av allt det andra tillsammans.

30 reaktioner på ”14 saker jag lärt mig under resan

  1. Fantastiskt. Tyväär är det resor, sjukdomar eller andra händelser i ens liv som gör att man omvärderar. Jag har kommit till.insikt, aldrig reta sig på saker som.är små då är.man inte större än så.. och ska man bara köpa prylar man behöver, då går.man inte ofta och handlar. Ni har hittat nyckeln tycket jag idagens samhälle där status, prylar och stress är våra riktiga tidstjuvar

    Gillad av 1 person

  2. Underbart!
    Tänk om man kunde lära sig det här av andras erfarenheter, men det verkar inte gå. Man måste tydligen inse det själv på ett eller annat vis.

    Gilla

    • Jo, så verkar det vara med mycket. Jag brukar säga det, att vissa saker kan man helt enkelt inte lära ut. De måste upplevas. Jag är därför glad för att mina barn har lekt med barn från hela världen – ur alla samhällsklasser, alla hudfärger och religioner. Att de känner någon som har bytt kön, och nån annan som har två pappor. Att de själva fått uppleva och känna att alla dessa olika människor är lika goa och trevliga som alla andra – trots sina olikheter. Jag hoppas därför de har goda förutsättningar att växa upp till toleranta, flexibla och nyfikna varelser som inte låter sig begränsas av fördomar eller rädsla av att inte passa in. /Linda

      Gilla

  3. Vilken fantastisk lista! Tror jag ska skriva ut den och sätta upp den på kylskåpet och ha den som religion från och med nu! Jag har förresten precis läst klart alla inlägg om hela er resa och är lite ledsen över att den är över, men glad äver att jag fick läsa om den! Vilken resa! Full av beundran!

    Gillad av 1 person

  4. Ja, det var kloka ord. En jäkla bra lista helt enkelt. Det hade varit fint om världen hade kunnat ställa om med de orden som ledord och i samma sväng skrotat alla religioner, pengar generellt samt rasism och kvinnoförtryck.

    Gilla

  5. Mycket av det vi har omkring oss, har tappat sin Identitet – individer eller tillstånd är inte grundat. Därför har det varit så fantastiskt att följa Er dagligen, ända sen Ludvig fönstertittade på den nya motorn. (var jag som mötte upp utanför Barsebäckshamn)

    Gillad av 1 person

  6. Instämmer med samtliga! Jag ogillar starkt samhällsnormen där de som kan överöser sitt hem o sin familj med ”allt” bara för att de kan. ”Störst går först”… i samhället. Som förespråkare för landet ser jag med ledsamhet hur det är nödvändigt att bo i staden. Frågan är inte ”om” du flyttar utan ”när”. Sverige har skapat ett samhälle där inte alla har samma möjligheter, var du än bor. Materialism är av ondo – I agree!!!!
    Även jag ska skriva ut dessa punkter. Min insikt om detta kom för några år sedan då jag försökte klara av ett pressat ekorrhjul som jag inte ville leva. Hur klarar Ni stå emot och inte pressas in i det systemet?

    Gilla

    • Jag tror det är viktigt att hålla nere sina utgifter. Det ger en större frihet att unna sig att bara göra sånt som man tycker är roligt, och mår bra av. Sånt som känns viktigt och meningsfullt. Men vi får väl se hur det går, har ju just köpt hus och dragit på oss en banklån. Men vi valde ett litet hus, som vi möblerat med sånt jag hittat hemma hos pappa och det som säljare lämnade. Det som saknas köper vi begagnat eller på loppis, efterhand när tillfälle ges. Jag tror det kommer gå bra. Jag hoppas det. /Linda

      Gilla

  7. Det var en himla fin lista och stämmer väl överens med den tanke jag har om livet över lag 🙂 Kanske är det, som någon annan kommentar var inne på, så att vi måste testa själva. Vi kan inte lära av andras upptäckter utan måste själva känna efter och upptäcka hur det är. Det är då dock väldigt lätt att hamna i det här ”ja, de kan, men vi har inte samma förutsättningar…” som du också skriver om i punkt nr 13 och jag nyligen bloggat om också.

    Gilla

  8. Kloka ord Linda. Jag laste punkt efter punkt med eftertanke och respect och du fortjanar all respect! Dessutom ser du helt cool ut i din rasta-hat! Peace…

    Gillad av 1 person

  9. Vilket spännande och givande liv! Vi har bara dragit till ett nytt land (samma land för tredje gången, men ändå). Jag tror min syster, som för övrigt har bloggen resfredag.se, gärna skulle testa att verkligen lossa ankar på samma sätt som ni har gjort.

    Gillad av 1 person

  10. Hej,
    jag såg twitterinlägget om kapsejsningen i Atlanten, eftersom jag inte är en seglare själv undrar jag lite hur det funkar då man är ute och seglar med hjälp osv. Om man hamnar i nöd och skickar ut mayday och nån kommer i hämtar en, betalar man den hjälpen själv sen? Har man en speciell seglar försäkring kanske? Hur kan man kapsejsa åtta gånger och snurra runt och vara kvar på båten? Fattar inte hur det kan gå till. (inte att jag ifrågasätter att det kan gå till men kan verkligen inte förstå hur man kan vara kvar på båten efter något sånt!) bra jobbat 🙂
    Sen om man måste överge båten, kommer man bege sig ut o leta efter den sen eller är den borta för gott då?
    Lite saker jag klurade på 🙂

    Hoppas ni vinner Apollo tävlingen, heja!
    Ni ser ut att passa som handen i handsken i huset, ser väldigt mysigt ut!

    Gilla

    • Hej,

      Är man tillräckligt nära land kan man bli räddad med helikopter, annars är det närliggande fartyg som gäller. Båda alternativen kan nog vara väldigt kostsamma.
      Kvar ombord stannar man bäst genom att gå in och stänga alla luckor. Är man ute brukar dubbla selar vara att rekommendera under sådana förhållanden. Vår strategi är istället att undvika den här typen av oväder till varje pris genom bra väderinformation och stor försiktighet. Det har funkat bra, seglat runt hela jorden men aldrig varit ute i en allvarlig storm.
      Själv skulle jag aldrig överge en båt som flyter om jag eller barnen vore allvarligt skadade. Övergivna båtar utgör fara för annan trafik där ute. Vet inte riktigt vad som händer med dem. Är nog olika, men oftast hittas de nog och bogseras in. Men då är det den som hittar båten som har rätt till den.

      Hoppas det svarade på några av dina frågor. /Linda

      Gilla

      • Aha okej intressant! Den som hittar båten får den alltså! Ska man kanske leta efter en liten båt där ute på havet 😉 Låter smart att ha bra koll på vädret o vara försiktig 🙂

        Tack för dina svar! 🙂

        Gilla

  11. Stort tack för mycket intressant presentation hos oss, Linda och Ludvig, det var mycket uppskattat! Och tack för dessa fantastiska, tänkvärda punkter, ska titta på dem varje dag! Lycka till med allt, vi ser fram emot att följa Er framöver också genom denna fina blogg!

    Bästa hälsningar
    Agneta & Co, ESS i Lund

    Gilla

Lämna en kommentar