Dags att rösta!

valtider

Valtider

VÄSTRA HAMNEN, MALMÖ. De flesta som läser den här bloggen regelbundet verkar ha en ganska positiv syn på den resa vi har gjort tillsammans med våra barn. Men vi vet också att det finns många där ute som anser det vara rena galenskaper att ta med sig barnen ut  på havet. Skillnaden är att dessa personer kanske i större grad väljer att inte säga något. Inte direkt till oss. Men kanske till grannen, och arbetskamraterna.

Den här helgen är det en del artiklar om vår resa i lokaltidningarna, vilket innebär att det antagligen kommer in en del nya läsare på här på bloggen. Folk som inte följt vår resa, och därmed har lite sämre inblick i vad vi är för människor och hur vi resonerar. Just därför tänkte jag att det vore lite extra intressant med en liten omröstning, så här i valtider.

Motivera gärna din röst med en kommentar. Kanske kan vi få till en intressant debatt.

36 reaktioner på ”Dags att rösta!

 1. Man måste känna själv vad som är rätt för sig och sina barn och vara trygg i den tanken. Och så antar jag att det var i ert fall! Därför röstade jag ”helt rätt” 🙂 Tack för att ha fått dela er fantastiska resa och sett på era fantastiska bilder, amazing!

  Gilla

 2. Så härligt att få rösta i dessa valtider (fast vi inte sett några, men om jag minns rätt så gjorde ni det!).
  Att dessutom rösta på något som är sant och riktigt bra, gör det ännu bättre!!! 🙂

  Gilla

  • Vill du se valar ska du antingen skynda dig till Tonga nu, eller så ska du se till att vara på Ile Ste Marie utanför Madagaskar i juli. Där såg vi flera hundra. /L

   Gilla

   • Tack för tipset! Det blir nog inte Tonga förrän om drygt 1 månad … vi skall hinna med lite mer på Bora-Bora och sedan Palmstone, Rose Atoll, Samoa och några öar till innan det blir Tonga. Så vi får satsa på Madagaskar i juli något år … vet ännu ej vilket, men tror det dröjer ett tag! :).
    Men i mellantiden kan Alaska kanske vara ett alternativ!

    Gilla

 3. snacka om att vidga vyerna och lära sig en massa , vid tidig ålder då man är öppen och mottaglig , genom att resa, och ännu mera segla ,runt jorden och se så mnga olika miljöer och inte minst människor. Självklart kommer familjemedlemmarna väldigt nära varandra också. great choise
  Eva S

  Gilla

 4. Funderar som bäst på hur en skulle kunna ta sig ut i världen med barnen om en inte kan segla. Fantastiskt att ha som minne, upplevelse och erfarenhet!

  Gilla

  • Man kan köpa en sån där liten husbil eller jeep med tält på taket. Eller jobba som voluntärer på något spännande ställe. Det hade jag velat. Om några år kanske … /Linda

   Gilla

 5. Röstade helt rätt och det för att jag tycker ni har gett era barn inte bara fantastiska upplevelser, utan också lärt dem vad kärlek till familjen, vänskap med andra människor och respekten för olika kulturer betyder. Beundransvärt!!

  Gilla

  • Jag håller inte med. Det tog oss elva år från det att vi bestämde oss tills det att vi faktiskt kom iväg. Det är viktigare är att tro på sig själv och sin egen förmåga. /Linda

   Gilla

   • Men ni tog ju beslutet att göra det! Sköt inte på beslutet, men jobbade hårt och målriktat i 11 år för att komma fram till avresedagen. Så jag håller faktisk helt med Anders Jonzon 🙂 Ert projekt tog ju inte ”bara” fyra år, man måste ju räkna med all tiden innan också. Den tiden är ju också givande, att varje dag jobba för att nå sitt ”projekt”. Att varje dag komma lite närmare.

    Gilla

 6. Sticker väl ut hakan lite då i denna hyllningskör 🙂

  Jag valde osäker. Tidigare var jag som du vet Linda helt inne på er linje och ville göra samma sak. Men nu när jag har barn (1 & 3 år) och ser deras behov är jag inte lika säker längre. Dels tvivlar jag på att en treåring, eller ens en femåring, kommer att minnas särskilt mycket av resan. Åtminstone gällande de första åren av den. Dels funderar jag på hur de ständiga uppbrotten kan påverka barnen. Sedan är det även så att jag oroar mig en del för riskerna med att befinna sig flera dagar/veckor från närmaste hjälp om det händer barnen, eller båten, något mitt ute på en ocean.

  Vi planerar själv för att sticka ut med barnen men väljer ett betydligt långsammare tempo med ett år eller två i Medelhavet där vi över vintern kommer att bo i samma hamn under flera månader.

  Jag säger inte att det ena är rätt och det andra fel. Var och en väljer sin väg och att er resa varit fantastisk för er råder det inget tvivel om. Men jag tror inte någon kan säga idag om ni gjorde rätt eller fel. Svaret på om man gör rätt eller fel när det gäller barnens uppfostran/uppväxt kommer senare. Oavsett vad man gör kan man bara hålla tummarna för att man gör rätt 🙂

  ps.Själv hade jag gärna varit barn på er båt 🙂

  Gilla

  • Jag har en kompis som tillbringade stora delen av uppväxten med att resa runt med sin mamma i Sydostasien. Hon älskar att resa än idag, och är mycket tacksam mot sin mor som gav henne denna spännande uppväxt. Hennes två år yngre syster däremot, som också var med på samma resor. Hon avskyr idag att resa, vill aldrig lämna byn där hemma och kan inte förstå varför hennes mor utsatte sina barn för detta.

   Det är inte lätt att göra rätt. Man får helt enkelt fatta de beslut som man tror är bäst för sin egen familj. Det viktiga är att man inte sitter där på dödsbädden och ångrar sig.

   Kram, Linda

   Gilla

   • Håller med varje ord Linda! Jag flyttade runt väldig mycket när jag var liten och fortsatte med det när jag blev stor – medan min bror blev mer ”stationär”. Man vet aldrig vad det ska bli av de där ungarna eller vilket betyg de kommer att sätta på sin uppväxt 😉

    Kram /R

    Gilla

 7. Även om jag är jätterädd för vatten och blir sjösjuk bara jag tänker på båt så tycker jag att ni har gjort det fantastiskt. Ni har gett barnen erfarenheter som dom har glädje av hela livet. Jag har följt er ganska länge och alltid importerats av hur ni satt barnen i första rummet. Har längtat efter dina inlägg. Ser fram emot tv programmet och ev bok. Lycka till i
  fortsättningen önskar jag hela familjen

  Gilla

 8. Helt rätt. Fantastisk erfarenhet för barnen, även om de inte kommer att komma ihåg allt tror jag att de kommer ha insikter av hur världen ser ut med sig när de växer upp.
  Vi skaffade segelbåt när min förstfödda var 7 månader. Ingen av oss hade någon som helst erfarenhet av båtliv men vi har haft väldigt bra båtsemestrar sedan dess. Barnen älskar att vara ute med båten på sommaren. Man måste bara komma ihåg att vara försiktig och ödmjuk inför naturens krafter.

  Gilla

 9. Hej på er!

  Har röstat ”helt rätt” för att det uppenbarligen var helt rätt för er. Det hade nog inte varit helt rätt för mig 🙂

  Jag har följt er resa sen dag ett! För min del har jag aldrig tvivlat på att det skulle gå bra. Jag har inte ens tänkt i några banor alls egentligen utan har med tacksamhet och stor glädje följt er i fyra år. Om jag har tyckt något så är det att ni absolut är de rätta att fixa ett sånt härligt äventyr. Det finns ju så himla mycket risker bara med att finnas till och jag är tämligen säker på att ni kalkylerat med alla risker en världsomsegling kan innebära. Ni var ju inte heller oerfarna seglare som drog iväg! 🙂 Hellre förverkliga de drömmar man har än att tillbringa livet ”mellan fyra väggar” och undra vad man gjorde av livet när man är gammal.

  Själv åkte jag och syskon ner till Italien med mamma och pappa varje år från det jag var fem år. För det mesta bilade vi ner och gjorde då många stopp och övernattningar på vägen, så jag fick som barn uppleva och resa runt i många länder iaf i Europa. Det var på mitten av 60-talet och tio år framåt. Det fanns inte en tillstymmelse till säkerhetsbälten i baksätet. Ja inte är det precis riskfritt att packa in familjen i bil och ge sig ut på vägarna i semestertider heller! Det går ju så klart inte att jämföra, det var bara en liten tanke som poppade upp.

  Jag är idag tacksam för dessa resor varje sommar i 10 år för att hälsa på faster och kusiner som då bodde i Italien. Det var inte så vanligt på den tiden med såna bilresor och man tutade och blinkade på alla svenska bilar man såg på vägarna! Äventyr, haha! Vad jag vill säga är att jag har alltid älskat att resa och har även bott utomlands i tio år. Jag tänker ofta med tacksamhet på de fina resorna i unga år och att jag fick lära känna olika kulturer, som inte heller var så självklart då!

  Ja vad är rätt och vad är fel? Man vet ju inte vad man hade gillat eller inte gillat om man inte hade fått göra det eller det som barn, puh! Som sagt det måste får vara upp till varje person, familj att avgöra vad som kan vara lämpligt för just dem!

  Tänk vad ni och inte minst barnen har fått med er i bagaget. Snacka erfarenheter som finns med er hela livet och som ni säkerligen får glädje av varje dag på ett eller annat sätt!

  Ha det bäst!
  Anne

  Gilla

 10. Kanske inte något för mig – att segla jorden runt med barnen. Men om man har kunskapen, viljan och möjligheten så tycke jag att det är helt rätt att ta chansen och genomföra en dröm.

  Gilla

 11. Vilken fantastiskt resa! Vilken grejj! Vad roligt att ni gjorde detta och vilken glädje ni kommer att ha utav detta i framtiden.

  Jag känner inte er – men det här var så roligt att läsa om i tidningen. Jag blir glad bara att tänka på en sån här resa och skulle helst vilja göra en liknande själv med mina barn.

  Tack för inspiration!

  Gilla

 12. För er: helt rätt. För mig: inte alls rätt, för jag har aldrig seglat. Men jag blir väldigt avundsjuk på er resa när jag kikar igenom era bilder. Jag kom med på resan i Thailand ungefär och återkommer till er Flickr när jag vill se vackra bilder.

  Gilla

 13. Helt rätt – för er! Och självklart måste man kunna segla och ha koll på material, säkerhet, försäkringar, skola och ta vettiga beslut när det blåser upp eller något händer… Inte alla som klarar det… Och alla barn är olika. Så spännande att höra vad de säger om några år…. Tack för att vi har fått följa er! Lagom spännande för landkrabbor!

  Gilla

 14. Rena vansinnet och därför också helt rätt. Jag är avundsjuk på er resa men också glad att det inte var jag därute med blixtnedslag motorstopp galna kaptener mm. Men vilket liv har era barn fått, det blir en tillgång resten av livet.
  Var stolt av det ni gjorde!

  Gilla

 15. Vansinnigt rätt gjort. Efter att ha följt er resa var det mycket trevligt att få träffa er i Phuket och dessutom få en inblick av det omfattande båtunderhållet innebar. Kan liknas med att man kastar in en handgranat i ruffen för att sedan städa upp. Slipdamm överallt mm men fint blev det. Att dessutom få komma ombord på kaffe och Lindas underbara Toscatårta gjorde inte saken sämre. Hoppas att vi kan hålla kontakten via mail och hälsa alla.

  Jens med familj i Phuket.

  PS För er som vill följa andra jorden runt rekomenderas svsophie.com som också seglar med barn med i en annan division.

  Gilla

 16. Helt rätt, så klart. 🙂
  Tyvärr så hoppade jag på er fantastiska resa väldigt sent. Vid midsommar i år, men jag håller på att läsa i kapp. 🙂
  Vi skall påbörja vårt eget äventyr sommaren 2015, då är barnen 9 och 6 1/1 år. Jag har fullt av frågor, små som stora :-). Vet inte ännu om vi skall lägga någon tid på att blogga eller bara njuta av resan ”för oss själva”. Självklart blir det e-mail till nära å kära. I slutändan kanske det är samma tid som läggs ner på skrivandet – då kanske det är lika bra att blogga så fler få segla med och njuta av resan. 🙂 . Tips och råd ang. det. 🙂 Många frågor blir det. Skall ni börja hålla föredrag snart. Vi är med i JRSK (jordenruntseglarklubben) och jag skulle med glädje prata med styrelsen om min önskan att få er att hålla en föreläsning hos oss. Kanske ni kunde boka in SXK i Långedrag dagen efter. Antar att ni känner folk överallt vid det här laget – annars kunde vi ordna sovplats ombord hos oss för hela familjen. Välkommna 😉

  Gilla

 17. Haha, vilken roligt omröstning! Jag röstade helt rätt, men med er i åtanke då. Det krävs ju en hel del kunskap osv för att det inte ska vara vansinne, så vem som helst kan ju kanske inte ge sig ut i en segelbåt så… men för er var det ju helt rätt! Och för de flesta tror jag att det är helt rätt att våga lite mer än man gör, även om det inte nödvändigtvis måste vara ett så stort äventyr som ert.

  Gilla

 18. Klart man ska ge sig iväg. Det finns betydligt större risker på land än till sjöss. Och när ska man ge sig iväg om inte när barnen är små och vill umgås med familjen. Dessutom brukar barn vara dörröppnare och ge möjlighet till många möten.
  Att era år till sjöss gått så fort är så konstigt. Tycktes att jag nyss läste på bloggen om förberedelserna.
  Skriv en bok vetja!
  Cia

  Gilla

 19. Helt rätt. Ni valde att göra det ni ville och följde det ni kände!!! Bra gjort.
  Ni kommer att vara så stolta och glada över er själva och det äventyr som ni satsade på. För all framtid kommer ni att ha det med er, både ni vuxna och era barn.
  Hoppas att ni har inspirerat andra att våga tro på sin dröm och våga ta steget att förverkliga den.
  Hälsningar Karin

  Gilla

 20. Välkommna hem!! Vilken fantastisk resa ni har gjort!! Helt rätt tycker jag att ni gav er iväg. Nu har ni minnen för livet!

  Ps. Om ni redan nu börjar bli sugen på en ny resa, gå in på min blogg där jag tipsar om hur man just nu kan vinna en fullspäckad resa till Skottland!
  adressen är: http://www.scottishmoments.com

  Gilla

 21. Ni har gjort helt rätt så jag röstade på det. Ni verkar vara kloka och ansvarstagande föräldrar, kunniga seglare och inga naiva nybörjare. Barnen har fått vara nära er, lärt sig massor som de kommer att ha stor nytta av i sitt fortsatta liv. Det har fått möjlighet att gå i livets bästa skola!

  Det finns alltid negativa olyckskorpar som bara är avundsjuka för att de inte själva vågar fylla livet med de fantastiska upplevelser och erfarenheter som ni fått under resans gång. Lyssna inte på dem utan ta bara till er av det goda i livet som är värt att satsa på för er själva och era barns skull. Dåliga erfarenheter under livets gång kan förvandlas till goda erfarenheter, om man bara vill och har en positiv attityd till livet. Lycka till i ert fortsatta liv hela goa familjen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s