Skeppskyrkogården

Hogsty Reef

Hogsty Reef

HOGSTY REEF, BAHAMAS. Allt jag ser är två enorma vrak. Inget land, inget rev. Inget rytande skum. Trots att jag vet att det finns där, bara några sjömil bort. Vi närmar oss Hogsty Reef, något så ovanligt som en atoll mitt i Karibien. Det finns bara tre i hela Atlanten. Först på riktigt nära håll kan jag ana revet, och ett sandfärgat streck vid horisonten – den första av atollens två öar. Så låg att den bara syns när vi befinner oss uppe på vågtopparna. Så låg att inget kan växa.

Snart ser vi också atollens andra ö, bakom vilken vi hoppas kunna ankra. Vi rundar revet och styr upp mot ön. Botten grundar upp från 500 till fem meter inom loppet av några minuter, mörkblått vatten blir turkost och jag ställer
mig i fören för att hålla utkik efter korallhuvuden. Vi hittar ett stycke ren sandbotten i lä av ön, och får bra fäste. Men havsdyningen rullar in över revet och båten rullar än hit än dit. Här vill vi inte stanna över natten. Men det är inte värre än att vi kan sjösätta jollen och ro iland en stund. Nu när vi ändå är här.

Ön är inte större än att man skulle kunna gå runt den på fem minuter. Om det inte vore för att man måste stanna var femte meter för att titta på en fin snäcka eller korall. Några låga buskar har fått fäste på den norra delen av ön. Det är också där kumlet står, ett murat gammalt sjömärke och resterna av vad som en gång varit en gasdriven fyr. Den är uppgraderad med en solpanel, men jag betvivlar att den fungerar.

Inte långt från stranden ser jag något sticka upp ur vattnet. Det visar sig vara fören på vraket från en stor fiskebåt, en trålare av den grova vajern att döma. Jag simmar runt bland de rostiga vrakdelarna en stund. Identifierar vad som en gång varit en motor, några pollare och en nedgångslucka. Det är skrämmande att se hur ett rev kan smula sönder ett strålskrov så totalt.

Vi måste hitta en säkrare ankarplats, medan solen fortfarande står högt på himlen. Så vi lyfter ankaret, och styr längre in i lagunen. Jag står som vanligt i fören och håller utkik. Vi vet att det ska finnas en väg in. Men sikten är dålig i den krabba sjön, båten stampar fram och det är nästan omöjligt att avgöra hur mycket fritt vatten vi har mellan kölen och korallen under oss.

Jag låter blicken svepa över lagunen, revet och de kringliggande vraken. Sedan vänder jag mig om mot Ludvig. ”Ska vi vända om, och fortsätta mot Kuba istället?” ropar jag så högt jag kan för att överrösta motorn. Ludvig nickar bekräftande, som han just tänkt det samma. Lägger sedan om rodret och styr ut samma väg som vi kom. Hogsty Reef har tillräckligt många vrak som det är.

10 reaktioner på ”Skeppskyrkogården

  1. Hej på er,
    Träffade en amerikan igår som har varit ute och seglat ensam i 10 år. Han vill stanna i Phuket i några år och jag har lovat honom att hjälpa till. Båten är en 47 fot Sparkman Slope och vi skall ut på havet någon dag. Grattis till dig och Lovis. Sara fyller 15 om 3 dagar. Alla tycks fylla år nu. Bara jag som fyller år på nyår.

    Ta det lugnt. Jens och familjen-

    Gilla

  2. Klockrent blogginlägg som vanligt Linda! Det känns som man är med i ert äventyr. Föga förvånande att ni har sveriges bästa reseblogg./ Bloggreader

    Gilla

  3. Ni skriver fantastiskt levande! Jepp, en grymt skoningslos dodsfalla i den svarta manskensfria natten med pa-wind och kraftigt hogvatten dyning och en trott besattning som tappat bort sin ”dead reckoning”. Det ar bara en tidsfraga nar en katastrof skall handa.

    Nar Ni besokte Atollen sa lag Draken och sov i solens varma sken…

    BRA BESLUT ATT DRA!!!

    Gilla

  4. Mamma Mia – Cuba Libre – Havana here you come!

    Musik Musik – ”BUENA VISTA SOCIAL CLUB” In Havana music isn’t a pastime it’s a way of life…

    Aaah Compay Segundo – Light a cigar for him!

    Gilla

Lämna en kommentar