Sveriges yngsta världsomseglare

tårta

Världsomseglartårta!

FRANSKA GUYANA – MARTINIQUE. Tidigt i morse svensk tid korsade vi den väg vi seglade västerut för ganska exakt tre år sedan. Cirkeln är därmed sluten, vi har seglat jorden runt. Det är vi knappast ensamma om, men det känns ändå stort. Och det verkar faktiskt som Lovis (7) och Otto (6) just gått och blivit Sveriges yngsta världsomseglare. Genom tiderna. Båda två.

Jag frågar barnen hur det känns. ”Roligt” säger de i kör”. Jag känner mig stolt” fyller Lovis i. Det ska hon vara. Lovis med sin nyfikenhet på allt som är nytt. Och Otto som smittar oss med sitt goda humör. Båda med en fantastisk förmåga att anpassa sig till nya situationer, att aldrig protestera när vi lämnar hamn eller klaga när vädret är dåligt.

Utan barnen hade den här resan inte blivit det samma. För två vuxna vitingar är det många som inte har mycket till övers för ute i världen, men små lintottar kan ingen motstå. De bygger broar med sin blotta närvaro, och låser upp dörrar vi aldrig kunna öppna utan dem. Barn är dessutom en mycket bra ursäkt när man behöver låna en toalett, vill ställa en nyfiken fråga eller avbryta ett tråkigt samtal.

Ja, hatten av för Lovis och Otto. Bättre långseglarungar kan man inte tänka sig. De önskar sig tårta, med mycket grädde och strössel. Och glass när vi kommer i hamn. Det ska de få. Så mycket de vill! Vi har också lagt en väl skeppsrullad flaska Moët på kylning, men den får också vänta tills vi kommer fram. Det är vingligt nog som det är här ute.

Klicka här för att se videointervju med rekordhållarna

29 reaktioner på ”Sveriges yngsta världsomseglare

  1. Grattis Lovis och Otto det gjorde ni helt perfekt. Tänk vad ni kommer att ha ändlösa historier att berätta för era kompisar när ni landat på fast mark hemma i Sverige. Jag kan lova er att många kommer att vara ordenligt avundsjuka på er.
    Njut av glassen, tårtan med strössel när ni kommit till nästa hamn 😀
    Kram på er !!
    G på G

    Gilla

  2. Ja, kära kapten och storgasten! Det är faktiskt smågastarna som är mina (våra) hjältar!!!! Ja, ja självklart är Ni också ”hjältar” men de två små, med sin storhet, är fantastiskt och är värda allt strössel på norra halvklotet! (Fast dé blir väl lite mycket?) Huuuuuuuuurrrrraaaa!

    Gilla

  3. Utan barnen kan det i manga avseenden vara tufft socialt for en ”YTLANNING”. En Europe’ ar sannerligen ingen attraktion i Australien. Utan familj hamnar man latt utanfor ”mainstream society”, hanvisat till likasinnade och i samma alder etc. Men Svenska famijer med små lintottar i traskor kan ingen motstå ens i Australian. Jag vet tva svenska familjer som har haft sina barn i Aussie-advertisng! Barn och faktiskt aven hundar(!) bygger broar med sin blotta närvaro, och slapnar av ”garden” hos manga man moter. Barn ar en oerhord tillgang nar man reser eller hamnar i en ny ort, men det kan givetvis ga bra utan. Men knappast lika bra 🙂

    Gilla

  4. Njut nu av de resterande sex månaderna till havs, det är mer tid än de flesta människor någonsin är på en båt och ute på äventyr. För Lovis och Otto kommer det att vara ett äventyr att börja skolan också! Hurra för rekordhållarna!

    Gilla

  5. Inte bara hatten av sänder över hurrarop, trumpetfanfarer och konfetti!
    Otroliga barn, med otroliga föräldrar!

    Tycker

    Josefin

    Gilla

  6. Stort Grattis till raska skeppsgossen Otto och duktiga segelflickan Lovis! Det ar en handelse vard att fira for hela den vardsomseglande SY Mary besattningen. Helst med Moet och Pommac

    Klokt att Ni undviker de ofta vilda och halvgalna folken i de sjalvstandiga Karibiska sma-staterna. Franska kolonier daremot ar sakra och valskotta och acceperrar Eu slantar. Allt aro roligt och gott pa kollot!

    I say, you are all clever globe-trotting bon vivant Francophiles!

    Gilla

    • Vi är nog inte så kloka som du tror. Är bara här av praktiska skäl. För att ta emot paket, gå till doktorn och köpa reservdelar till vår franska båt. Men så snart vi är klara med det seglar vi vidare mot de vilda småstaterna. Kram, Linda

      Gilla

      • Kanske, kanske inte Fracophiles, men ”GOOD LUCK” foljer folk som NI pa ombord SY Mary, dvs klokt folk som tanker efter forst, alltid planerar och handlar darefter.

        Men lycka till i alla fall! (med fyra rump-sparkar…)

        PS: Jag har just oppnat Hemingway’s ”To Have and Have Not” som ocksa filmades 1944 pa just Martinique med Humphrey Bogart i huvudrollen. Smarrit!

        Gillad av 1 person

  7. Helt fantastiskt! Jag är tokimponerad. Över er, och barnen. Det måste kännas spännande (och kanske lite oroande) inför att ”komma hem”, hur kommer det att vara att leva med fast mark under fötterna … I ekorrhjulet …. Ser fram emot att följa också den resan.

    Vid tillfälle så vore det så roligt om du har tid/lust att skriva ett gästblogginlägg på min webbplats (med tema ”resor och utflykter med barn”).

    Må så gott och hälsningar, Rosita

    Gilla

  8. Hej. Grattis till jordenruntseglingen.

    Sveriges yngsta världsomseglare är så vitt jag vet Erik Cederlöf som seglade jorden runt 1981-1984 och var 5 år när han kom hem. Han seglade med Baccant 36:an Trio .

    Gilla

  9. Tack Gustav. Vi försökte kolla upp saken innan, även med de gamla rävarna. Men familjen Cederlöf missade vi tydligen. Och nu är Lovis och Otto stolta som tuppar och berättar för alla de träffar. Så vi måste ta reda på hur det egentligen står till. Ska ringa Bo vid tillfälle och fråga om Trio verkligen korsade sin egen rutt innan båten såldes – även om det känns lite fånigt : ) /L

    Gilla

    • Godmorgon ! Jag hade fel och barnen kan med gott samvete titulera sig yngst. Familjen Cederlöf seglade
      under tre år men fullföljde aldrig varvet (sålde båten i Kapstaden). Ursäkta för förvirringen.

      Gilla

      • Hej!

        Gustav har nästan rätt. Vi seglade från Göteborg västerut via Panama – Tahiti -NZ -Torres Strait – Sydafrika och hade tre fantastiska år. På åttiotalet fanns varken dator, blogg eller GPS så vi skrev pappersbrev och navigerade med sextant ( men det står lite om oss i Herbert Jivegårds bok ” Drömresan”). Sålde båten i Kapstaden och har således inte korsat vårat eget spår.
        Lovis och Otto kan fortsätta att vara stolta och ha en bra hemresa!

        Hälsningar Cederlöf

        Gilla

      • Hej kära ni, Det måste varit ett fantastiskt äventyr på den tiden. Det hade vi gärna hört mer om. Kanske korsas våra vägar någon gång där hemma. Hör gärna av er om ni har vägarna förbi Malmö. Och tack för att ni hjälpte till att reda ut frågan. Blev lite oroliga ett tag där 🙂 Allt gott, från alla oss på Mary af Rövarhamn.

        Gilla

Lämna en kommentar