Dimma vid stormarnas kap

Kapet är rundat!

KAPSTADEN, SYDAFRIKA. I Simon’s Town blåser det jämnt, och hårt. Så hårt att det kan gå veckor innan det är möjligt att gå ut ur hamnen. Än mindre gå söderut för att runda ”Stormarnas kap”, som de gamla sjöfararna kallade Godahoppsudden. Men idag utlovas en lätt bris, så iväg bär det. Redan klockan fem på morgonen, den här chansen får vi inte missa.

På andra sidan kapet seglar vi rakt in i en vägg av dimma, och blir snuvade på utsikten under resten av dagen. Något snopet, men flera sydkapare och knölvalar har vänligheten att komma tillräckligt nära för att vi ska kunna se dem. Så mäktigt när dessa havets bjässar dyker upp ur ingenstans. Precis intill båten. Större än båten. Jag tröttnar aldrig.

Väl framme i Kapstaden kröp duken ovanpå Tafelberget in i sitt skåp igen. Så vi kunde fira rundningen med en drink i solen, innan det var dags för dagens gast att ta tåget tillbaka till Simon’s Town. Vi andra blir kvar i några dagar. För att reparera mitt kameraobjektiv. Och invänta lämpligt väder för att segla vidare. Mot Namibia. Eller direkt till Santa Helena, dit tomten lovat att leverera barnens klappar i år.

(I vårt bildgalleri på Flickr finns bilder från förra veckans besök på Godahoppsudden, med bil – i solsken. )

4 reaktioner på ”Dimma vid stormarnas kap

  1. Ja, det är väl ingen tröst för er men det ständiga blåsandet i Simonstown avtar efter jul-nyår och man kan få flera dagar med stilla väder. Ni har helt enkelt varit för tidigt ute. Men vem vill vänta när man har en lång segling framför sig och dessutom tidsbegränsat visum. Om ni stannar till på St Helena, be någon lokal person visa er hur man åker utför Jakobs stege hängande i armar och ben. Kan vara lika häftigt att åka ner som att gå upp.

    Gilla

    • Enligt lokalbefolkningen slutar det inte blåsa förrän i februari. Det pallar vi inte vänta på : ) Tack för tipset om att åka nedför Jakobs stege!?! Låter kul. /Linda

      Gilla

Lämna en kommentar