Nyårsspecial: Festmåltid a la Kurrekurredutt

Detta bildspel kräver JavaScript.

LANGKAWI, MALAYSIA. Ännu ett fantastiskt år går till ändå. Kanske det mest spännande av dem alla för oss på Mary af Rövarhamn. Så här på årets sista dag bjuder vi på ett bonusinlägg. En berättelse om hur man firar högtider på andra sidan jorden, på självaste Kurrekurreduttön – resans stora mål och årets höjdpunkt.

Klockan var drygt nio på morgonen när en ung man i kanot närmade sig Mary af Rövarhamn. Vi visste vad hans ärende var, han var utskickad från byn för att meddela oss att maten var klar, och ceremonin kunde börja. En kvinna i byn var gravid med sitt första barn, något som enligt tradition firas med dans, sång och mat. Och vi var bjudna på festen.

Dagen innan hade vi fått följa förberedelserna i kökshyddan. Ja, man har hyddor för olika syften på Kurrekurreduttön. En för att sova i, en för att umgås i, en för matlagning, osv. Ungefär som vi har olika rum där hemma. Aktiviteten i och runt hyddan var febril. Stora fiskar stektes på grillen, krabborna låg i sin gryta, några äldre kvinnor satt på golvet och skalade rovor och några yngre rev kokosnöt som pressades till kokosmjölk. Medan andra bar in korgar med stora spenatliknande blad från åkrarna.

Mot slutet av dagen placerades all mat tillsammans med glödheta stenar på en bädd av bark och svedda bananblad. Alltsammans sveptes sedan ihop till en gigantisk wrap, och knöts samman med långa lianer. Sex man krävdes för att förflytta det stora matpaketet till en jordugn, eller momo som den kallas här, en grop med heta stenar där maten får ligga hela natten för att tillredas. Både Ludvig och byns hövding fick hjälpa till att bära.

När vi kom in till land placerades det färdigtillredda matpaketet mitt på byns stora mötesplats, i skuggan av ett gigantiskt träd invid stranden, och dansen kunde börja (se videoklipp). Att det var en glädjens stund rådde inget tvivel om, och stämningen var hög. Och när dansen avslutades med en särskild parodi på de vita långväga besökarna låg även vi dubbelvikta av skratt, trots att vi inte förstod ett ord av sången.

Efter dansen var det dags att öppna det stora matpaketet, som var vackert dekorerat med blommor. Fransesca, den kvinna som bjudit in oss, stod redo och lastade över lite mat i en bunke som hon gav till oss. Vi förstod snart varför.

Folk kom från alla håll, och bokstavligen kastade sig över maten. De låg på knä och mosade i sig med bara händerna. En snubblade så att armen sjönk ner till armhålan i mat, ett barn föll så det blev liggandes mitt i maten. Och hundarna svansade runt folksamlingen för att sno åt sig några godbitar de också. Det hela avslutades med något som närmast kan beskrivas som ett matkrig.

Det hela var en minst sagt en anmärkningsvärd syn. Och vi är mycket tacksamma för att Fransesca tilldelat oss en alldeles egen bunke. Själva maten var ganska smaklös, salt och kryddor används inte alls i Söderhavet. Och Ludvig och jag hade lite svårt att koncentrera oss på att äta. Men barnen mumsade glatt i sig, trots den tidiga timmen. Med bara händerna. För några tallrikar eller bestick fanns inte, sådant används inte här. Ja, Kurrekurreduttön är verkligen så långt från Sverige man kan komma.

Någon festmåltid a la Kurrekurredutt blir det inte för vår del ikväll, men väl en grillbuffé på stranden med bål, rislyktor, fyrverkerier och lekkompisar för både stora och små. Om vädergudarna är nådiga, vill säga. För just nu regnar det. Hur som helst, ett riktigt gott nytt år önskar vi er allesammans. Hoppas ni vill följa oss på vår resa ett tag till. Nytillkomna läsare hälsar vi varmt välkomna. Tidigare inlägg från Kurrekurreduttön hittar ni här.

21 reaktioner på ”Nyårsspecial: Festmåltid a la Kurrekurredutt

 1. Vi önskar er alla ett gott slut på 2012 och ett fantastiskt spännande 2013.
  Speciellt nu i gråmörkret kan vi se ljuset i tunneln när vi läser era härliga resebeskrivningar på de sju haven.
  Gunnar

  Grötö

  Gilla

 2. Gott Nytt År hela familjen! Vad mycket spännande ni är med om! Och vad era barn kan berätta om på skolans geografilektioner så småningom, sådant som inte står i någon bok.
  Eva på Tacoma

  Gilla

 3. Gott Nytt År till er alla från ett grått Malmö.
  Vi önskar er ett nytt år med fina vindar och följsam sjö.
  Eva och jag åker tillbaka till Panama den 9:e januari.
  Sedan skall vi ta beslut om det blir ett år till i Karibien innan vi seglar in i Stilla Havet
  Kramar från
  Kaj o Eva

  Gilla

 4. Gott Nytt År till er alla från ett Leksand i töväder. I kväll går vi fackeltåg upp på Käringberget som traditionen bjuder.
  Maj & Per-Arne
  Självklart fortsätter vi att följa er resa!

  Gilla

 5. Fantastisk berättelse från Söderhavet. Vilken uplevelse!
  Hoppas att regnet gett med sig och att det blir nyårsfirande på stranden för er del.
  Här hemma är det grått och dystert ute, men nyss hemkomna från en månad i Thailand så är det helt ok. ändå.
  Gott Nytt År!

  Gilla

 6. Vill önska er, ett Gott Nytt År 2013 från oss där det också regnar med bara +3gr som gör att all vår fina vita snö sakta försvinner.
  Underbar läsning. Har själv haft segelbåt men endast i Stockholms vackra skärgård, numera är det husbil. Segling, blir det när jag hälsar på goda vänner i Medelhavet, som där bor på sin båt.
  Gott Slut på 2012/ Yvonné

  Gilla

 7. Tack för en underhållande berättelse! Vilka upplevelser ni har varit med om! Här hittar ni förresten husbilarna vi pratade om: http://www.actionmobil.at
  Och vilken trevlig kväll det blev igår, jätteroligt att ni kom! Du hade helt rätt i att vi gick vidare och att det därför inte kom några morgonpigga inlägg i morse 😉 Idag har vi vilat ut och imorgon har vi bokat en Mangrowe-tur. Får se hur det blir…

  Gilla

 8. Här är en något försenad Gott Nytt År-hälsning från familjen Heléne Thomas Milla och Milou. Tack för allt som vi får ta del av genom spännande läsning hos er !
  Förresten, tänkvärd läsning om långsegling på ERV,,, Tack!

  Gilla

  • Tack kära ni, och tack det samma. En dag är det ombytta roller, då är det vi som får läsa om era äventyr och vi som förhoppningsvis får möjlighet att hjälpa er på något sätt. Men däremellan hinner vi kanske träffas på riktigt igen. Det vore trevligt. Kram, LLL&O

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s