Tio tusen sjömil. Ända från Kanarieöarna på andra sidan Atlanten till Franska Polynesien mitt i Stilla havet. Så långt har vi seglat sedan vi förra hösten installerade vår nya navigationsdator ombord – en FitPC2. Det är hög tid för den utlovade utvärderingen.
Vi har tidigare använt flera olika bärbara datorer som navigationsdatorer, men har inte varit helt nöjda med lösningen. Framförallt har de förbrukat för mycket el. Vi ville ha en robust dator utan rörliga delar som drog så lite ström som möjligt. Och valet föll på FitPC2.
Istället för en vanlig hårddisk har vi valt att använda en SSD-disk till vår FitPC2. Den drar mindre el och startar snabbare. SSD-diskar anses också mer tåliga för stötar. För att ytterligare minimera risken för problem använder vi vår FitPC2 enbart för navigering och mejlkommunikation via satellit. Vi är med andra ord aldrig uppkopplade på internet i vanlig mening. På så sätt slipper vi ifrån allt vad antivirusprogram och avancerade brandväggar heter. Dessa tar både tid och kapacitet från datorn, dessutom känns skillnaden på ett antivirusprogram och ett virus ofta hårfin. Vi har också avaktiverat de maskinvaror som vi ändå inte använder: IR-port, nätverksport med mera. Och resultatet är över förväntan. Datorn startar på tio sekunder från det att vi tryckt på startknappen. Men framförallt så drar den bara 5 Watt istället för de 6-8 Watt som tillverkaren specificerar.
En FitPC2 lär dessutom vara stänktålig, något vi inte velat testa mer än nödvändigt. Men fördelen är uppenbar med tanke på den fuktiga miljö vi vistas i. Det är också skönt med en fast installerad dator. Den sitter där den sitter oavsett hur mycket båten rör sig, och vi slipper allt tidigare strul med kablar som föll ur kontakterna varje gång vi tog fram den bärbara datorn för att starta den.
Men skärmen då, undrar kanske någon. Drar inte den mycket el? Jo, vi använder dessutom en förhållandevis stor skärm (19 tum) för att vi ska kunna navigera direkt från sittbrunnen trots att skärmen sitter monterad inne i båten. En vattentät skärm för utomhusbruk hade troligen varit ett bra alternativ, om det inte vore för prislappen. Vår skärm drar hela 20 Watt, men problemet är inte så stort som man skulle kunna tro. Vi använder nämligen bara skärmen i längre perioder när den verkligen behövs – i svårnavigerade landnära områden.
Eftersom själva datorn drar så lite el är den alltid påslagen, och en stor och tydlig navigationsskärm är aldrig mer än ett klick bort. Dessutom har vi vår AIS kopplad till datorn och får därmed en varningssignal när ett fartyg närmar sig, även när skärmen är avstängd. Och skulle SSD-disken mot förmodan krascha har vi en klonad hårddisk-kopia redo att tas i bruk. Och funkar inte den av någon anledning, ja då kan vi alltid använda någon av de laptops vi i normala fall använder för surf. Samtliga datorer ombord har minst ett navigationssystem installerat – OpenCPN och/eller Transas.
Sammanfattningsvis känner vi oss väldigt trygga med vårt navigationssystem ombord. Och vår FitPC2 har överträffat förväntningarna så här långt. Den har nästan halverat vår totala elförbrukning till sjöss och rekommenderas å det varmaste till alla som är ute efter en liten, robust och strömsnål dator till sin båt. Fem livbojar av fem möjliga.
Återkommer med en ny rapport vid 20 000 sjömil.
Har ni provat att köra linux? Jag kör ubuntu, otroligt smidigt, perfekt för navigering, allting fungerar nästan från att man installertat. bara in med sjökorten sen finns det jättebra gps-verktyg bara att klicka in….
GillaGilla
Vad skulle vara poängen med att köra Linux istället för Windows?
GillaGilla
Jag föredrar det, i princip räcker det med att installera ubuntu en gång och så fungerar nästan vad du än kopplar in i datorn direkt. Inget med mekande med drivrutiner.
Sen finns det hur mycket program som helst som är gratis som du får med ett klick bara, massvis med navigationsprogram, smarta gps-lösningar, du kan få ut din AIS-signal lätt till hela ditt nätverk ifall du vill osv osv..
Det tar kanske lite längre tid att lära sig men sen kan du göra mycker mer..
Upplever det som mer robust än windows också.. Vet inte ifall det har smartare strömspar-funktioner än windows, kommer att titta mer på det sen.
GillaGilla
FitPC2 finns även i en nyare modell, FitPC2i. Båda går att köpa med Linux istället, betydligt billigare än Windows. Verkar dessutom komma ännu en ny modell i höst. OpenCPN som vi använder som navigationssystem har också en Linuxversion.
Jag är själv ovan med Linux men upplever att de flesta Windowsproblem försvinner när man som vi inte kopplar upp datorn mot internet. Då slipper man besvär med automatiska uppdateringar, virus och antivirus. Möjligen kan man med Linux banta ner antalet onödiga processer ytterligare och på så sätt få ner elförbrukningen något till. Kalle, berätta gärna vad du kommer fram till. /Ludvig
GillaGilla