Ett år senare

Detta bildspel kräver JavaScript.

NUKU HIVA, MARQUESASÖARNA. Höga stillahavsvågor slår in mot klipporna, och studsar tillbaka. Skapar en stökig, ström och farlig brytande sjö. Det känns som om vi styr rakt in mot berget. Flera hundra meter höga lodräta klippor. Men någonstans där inne ska öppningen finnas. Så smäller det plötsligt till, så det rycker i hela båten. Det är genuan som kollapsar för att sedan fyllas med full kraft igen när en kastvind far ner från bergen. Jag håller ett fast tag i rodret medan Ludvig rullar in seglet och startar motorn. Jag andas ut, den startade den här gången också. Man kan aldrig vara säker.

Snart glider Mary af Rövarhamn in på platt vatten, viken är helt omringad av höga berg – inte helt olikt Norges fjordlandskap. Längst in i viken ser vi en bedårande liten palmklädd strand. Vi är framme, i Daniels bay på ön Nuku Hiva. Viken heter egentligen Baie de Taioa, men är i långseglarkretsar mer känd som just Daniels bay, uppkallad efter den man och hans fru som en gång bodde i sitt enkla lilla hus på den gröna ängen vid stranden, precis vid foten av berget. Här odlade de frukt till alla som ville ha, och erbjöd friskt fjällvatten till långväga seglare med tomma vattentankar. De delade generöst med sig av sin kunskap om livet i dalen och guidade besökare upp till det närliggande Vaipo-fallet, som lär vara världens tredje högsta vattenfall (610 meter). Det berättas också att Daniel förde bok över alla seglare som kom hit. Undrar var de böckerna finns idag.

I årtionden välkomnade Daniel och hans fru seglare till viken. Ända till en dag, för snart tio år sedan, då amerikanska dokusåpan Survivor (USAs motsvarighet till Robinson) dök upp på Nuku Hiva. Det lär ha gått fort. Det amerikanska TV-bolaget flyttade Daniel och hans fru till ett nytt litet hus i den närliggande byn. Och på två dagar utplånade en bulldozer hela deras livsverk, deras hus och deras tropiska trädgård. Snart anlände en lyxig motorkryssare med filmteam ombord, och tjugo glada såpa-deltagare som hoppade i vattnet och simmade in till den nu till synes öde stranden. Ingen vet exakt hur det gick till, men enligt Daniel var det amerikanska TV-bolaget mycket övertygande. När lekarna var över erbjöd man att bygga upp deras hus igen, men nu hade de vant sig vid bekvämligheterna i byn och valde att stanna. Ingenting blev mera sig likt i Daniels bay.

Men viken består, den vackra lilla stranden och den makalösa naturen som Daniel en gång ska ha förälskat sig i. Allt så vackert att man nästan tappar andan. Och den som vill kan ta den trevliga promenaden bort till den bedårande lilla byn dit Daniel och hans fru förflyttades. Ja, den lite mer äventyrlige kan även ta jollen dit och ta sig in i floden som leder in i byn. Men sjön reser sig rejält i flodinloppet när dyningen från havet möter flodvattnet som rinner ut. Självklart kunde vi inte motstå frestelsen. Rustade enbart i badkläder, med torra kläder i en vattentät väska, gjorde vi igår ett försök att angöra byn sjövägen. Det var under stor spänning som vi sicksackade in mellan de höga sjöarna med vår pyttelilla jolle och ännu mindre motor. Men det gick, vi blev bara lite blöta.

Väl inne i byn välkomnades vi inte av Daniel och hans fru, utan fick istället ryktet bekräftat. Mannen som en gång gav viken sitt namn finns inte längre i livet, inte heller hans fru. Istället togs vi emot av Monette och hennes man Mathias, ett bedårande äldre par som bjöd våra barn på så mycket iskall lemonad att de fick kissa flera gånger på vägen hem. Med oss fick vi också några mindre bananstockar, och ett par kassar med ljuvlig mango och pamplemousse. Idag vänder vi tillbaka till byn. För att tillsammans med besättningarna på tre andra båtar fira vår ettårsdag i Monettes tropiska trädgård. Där utlovas en typiskt polynesisk trerätters.

Ja, tänk. Idag är det exakt ett år sedan vi kastade loss från bryggan hemma i Limhamn. Tog farväl av vänner och familj för att segla ut i världen. För att inte återvända på flera år. Vi tittar på bilderna från den stora dagen, med blandade känslor. Men vi har aldrig ångrat oss.

5 reaktioner på ”Ett år senare

 1. Har nyligen upptäckt eran sida på nätet och kan inte sluta läsa om erat äventyr. Det verkar som om ni har kommit till paradiset. Får man stanna där så länge man vill eller finns det någon tidsbegränsning? Kostar det något att ligga i viken?
  Har själv en gammal ALBIN 25, fru och två barn. Vi har tillbringat semestern i Sankt anna skärgård och åkt på en en LÄNGRE tur till Västervik.
  Fick faktiskt se säl här i Sankt anna skärgård. Även några havsörnar.
  Har denna sommar börjat drömma om en segelbåt. Eran fantstiska resa har verkligen fått mig att börja drömma om segling. Verkar helt underbart. Finns det någon bra bok om långsegling som du kan rekomendera till mig?
  Den bok som man bara måste ha läst.
  Hoppas ni får en forsatt trevlig resa.
  Hoppas det snart kommer lite bilder från ön ni nu är på.
  PS. Hälsa till barnen dom verkar helt underbara.Ds

  Mvh
  Björn

  Gilla

  • Hej Björn! St Annas skärgård är fantastisk. Den första boken varje långseglare bör läsa är Tristan Jones, En otrolig seglats. Den är antagligen full av ljug och troligtvis inte lika bra när man läser den i vuxen ålder. Men den måste läsas. En ovanligt välskriven långseglarbok är Olle Landsells ” I huvudet på en ensamseglare”, men den kan bli svår att få tag på. Vill du läsa om familljesegling bör du läsa våra vänner på Ariel 4 vöcker. Eric Boye / Birgitta Freudentahl, särskilt den första om deras världsomsegling då barnen fortfarande inte var så stora. Det lär även finnas en bok som heter ”Red Admiral” skriven av några norrmän som vi mötte i San Blas tidigare i år. Den ska vara en klassiker och översatt till svenska. Jag har dock inte läst den själv. Kolla även in https://symary.com/skeppsbiblioteket/. De flesta böckerna där är läsvärda. /Ludvig

   Gilla

 2. Helt fantastisk, men ändå så sorglig historia.
  Så det har alltså redan gått ett år… tänkte på det häromdagen. Själv har jag försökt gå i era fotspår denna semester då barnen har fiskat krabbor, åkt på sälsafari och besökt Havets Hus i Lysekil. Man får göra så gott man kan här hemma….
  Skriv mer och oftare!
  Tänker på er alla dagligen.
  Anna

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s